Tijekom radnog tjedna teško je uvijek odvojiti vrijeme za kuhanje i tada dobro dođu recepti poput ove juhe sa špinatom, bosiljkom i paškom skutom. Za oko pola sata imat ćeš gotov brz, zdrav i ukusan obrok
Meni se izrazito sviđa aroma koju ovom jelu daju kombinacija špinata i bosiljka. Ako imaš vrt svakako probaj ovo napraviti sa svježe ubranim mladim špinatom, a ako ne, uvijek je lijepo rano ujutro prošetati tržnicom u potrazi za najboljim namirnicama. Za ovu juhu mi se najboljim pokazao mladi špinat - pod tim mislim baby špinat ili onaj koji još uvijek nema zadebljanu stabljiku.
Sastojci za 4 osobe
- 350 g mladog špinata
- 1 vezica svježeg bosiljka
- 150 g paške ovčje skute
- 2 češnja mladog češnjaka
- 200 ml mlijeka
- 100 ml vode
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema s guštom
- Mlijeko i vodu prokuhaj.
- Očisti i operi mladi špinat te gablanširaju vrućoj slanoj vodi oko 1 minutu. Dobro ocijedi.
- Na maslinovom ulju kratko poprži cijele češnjeve češnjaka. Zatim dodaj špinat i kratko poprži oko minutu.
- Izvadi češnjeve češnjaka.
- Uz pomoć štapnog miksera izmiksaj zajedno špinat te vodu s mlijekom i dodaj svježi bosiljak, 4 žlice ovčje skute, 4 žlice maslinovog ulja te soli i papra po želji.
- Sve dobro izmiksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Ako ti se čini previše gusta možeš dodati još malo mlijeka, a ako je pak previše rijetka dodaj još malo skute.
- Serviraj odmah, toplo, uz žličnjak od skute u sredini te nekoliko listića bosiljka i, ako želiš, šnita prepečenog kruha.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela