Hrana 08. veljače 2011.

Josipa se natječe za kuharicu zime

Kuharica-Josipa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Josipa Božić iz Osijeka postala je nova kuharica tjedna sa svojim receptom za varivo od leće. Josipa je diplomirani psiholog, a u slobodno vrijeme kuha i vodi svoj kulinarski blog. Kuhati je počela s 14 godina i kaže da je već tada uvidjela važnost korištenja sezonskih namirnica

Josipa Božić ima 24 godine i po zanimanju je diplomirani psiholog. U slobodno vrijeme bavi se kuhanjem i fotografiranjem hrane, a svoje uratke predstavlja na svom blogu.

U skladu s godišnjih dobima kuha od svoje 14. godine

''Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobom otkrila sam kad sam počela kuhati prije 10-ak godina. Uvidjela sam da je pogrešno krenuti od ideje što danas želim kuhati ili jesti, jer mnoge potrebne namirnice možda i nisu u sezoni pa bi bila prava muka uopće ih pronaći. Jednostavnije je otići na tržnicu, pogledati što je trenutno u sezoni i onda krenuti osmišljavati ručak za taj dan.

Nemoguće je da te bogata sezonska ponuda na tržnici ne inspirira da skuhaš nešto posebno. Lako bi bilo odlučiti da mi se danas jede torta s jagodama. Možda bi jagode bilo teško, ali ne i nemoguće pronaći, ali kakvog bi one okusa bile izvan sezone, znaš i sam. Umjesto toga, fina pita s jabukama i cimetom puno je bolji izbor'', kaže Josipa.

'Najradije kuham jela sa žlicom'

Josipa nam je otkrila da u hladnim zimskim danima najradije kuha jela sa žlicom: ''Fine guste juhice također često pripremam, pogotovo juhu od mrkve s dodatkom kumina i peperoncina.''

Pitali smo Josipu da nam svoje trikove zdrave prehrane, na što je odgovorila da je najvažnije jesti umjereno i raznoliko!

''Ne trebamo si uskraćivati nešto što volimo, ali samo ako smo u tome umjereni. Treba kupovati sezonski i odlaziti na tržnicu što je češće moguće. Znam da je to u današnje vrijeme vrlo teško jer su svi zauzeti i uvijek negdje žure, ali bar jedan dan u tjednu bi trebalo otići pogledati ponudu voća i povrća na tržnici", smatra.

Varivo od leće je pravi 'comfort food'

Za svoje varivo od leće Josipa kaže da je pravi ''comfort food''.

''Mislim da je ovo varivo vrlo ukusan i kompletan obrok. Leća kao namirnica je neopravdano zanemarena. Dugo sam imala otpor prema leći, uvijek sam mislila da je ona bezukusna i bezlična, ali uz pravu kombinaciju začina i ostalih dodataka, zapravo je vrlo ukusna i zdrava. Časopis Health ju je proglasio jednom od 5 najzdravijih namirnica!'' rekla nam je Josipa.

Nagrade za najbolje zimske recepte

I ti nam možeš poslati svoj originalni zimski recept i sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime" te osvajati vrijedne tjedne i sezonske nagrade:

Svaka autorica recepta tjedna od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Također ulazi u izbor za kuharicu zime, kojoj će Maggi darovati poklon bon u vrijednosti 3000 kuna za kupnju pećnice u Technomaxovom dućanu u zagrebačkom shopping centru King Cross.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.