Buča je k nama prije dvadesetak godina stigla u bezbroj varijanti iz cijelog svijeta, ponajprije kao dio alternative, ekouzgoja te tzv. zdrave i dijetalne hrane koja se može primjenjivati u svim jelima, čak i sirova, dok kalorija ima zanemarivo malo, kaže Božica Brkan s gastroportala Oblizeki i preporučuje dva ukusna jela od buče.
Pesto od koštica
Sastojci:
- 300 g bučinih koštica
- 2 dl bučina ulja
- 200 g paškog sira
- 1 vezica majčine dušice
- 2 grančice ružmarina
- sol
Priprema: U blenderu izmiksaj bučine koštice pa im dodaj bučino ulje i nasjeckano začinsko bilje te ribani sir i sol.
Čips od bundeve
Sastojci:
- 2 muškatne ili butternut bundeve
- maslinovo ulje
- sol
- parmezan ili origano ili crvena paprika ili cimet
Priprema: Buču naribaj. Protvan obloži papirom za pečenje pa na njega poslaži ploškice i premaži maslinovim uljem, posoli i po želji pospi sirom ili začinima. Peci 20-ak minuta na 150 stupnjeva Celzijevih dok ne postanu hrskave.