Nakon što sam upoznala rogač, on je skoro u potpunosti zamijenio čokoladu u mojim slasticama. Osim što je dobar za probavu, pomaže u redukciji kolesterola i borbi protiv astme. Smokve u receptu zamjenjuju određenu količinu javorova sirupa i dostojno ga nadomještaju svojom slatkoćom. Kao i rogač, smokve djeluju antikancerogeno i pomažu kod upale bronhijalnih puteva
U kombinaciji sa smokvama u ovom desertu naglašena je jesenska nota s daškom ljeta koje nose smokve.
Sastojci:
- 0.5L mlijeka
- 4 žlice usitnjenog rogača
- 2 žlice mljevenih oraha
- 2 žlice javorova sirupa
- 3 žlice sitno nasjeckanih suhih smokava
- 2 žlice kukuruznog brašna
- 1/2 žlice agar-agar praška
- smeđi šećer
Priprema:
Izdvoji 5 žlica mlijeka u posebnu šalicu i u njega umiješaj kukuruzno brašno. Od ostatka mlijeka zakuhaj kremu tako što ćeš mu najprije dodati javorov sirup, a zatim mljevene orahe i rogač. Pričekaj da zavrije. Kada mlijeko proključa, dodaj mu komadiće smokve i umiješaj smjesu od kukuruznog brašna. Smanji vatru i dodaj agar - agar prašak uz neprestano miješanje. Pričekaj da se prašak rastopi i sjedini s kremom. Zatim smjesu podijeli u nekoliko manjih vatrostalnih posuda i ostavi da se ohladi. Kada se krema ohladi, pospi jedan sloj smeđeg šećera i karameliziraj ga pomoću flambierta (brenera). Na karamelizirani sloj opet stavi šećer i ponovi postupak nekoliko puta dok ne nastane hrskava korica. Ukrasi sa svježim ili suhim smokvama.
Uživaj u slatkom jesenskom desertu od smokve!
Još recepata potraži ovdje.