Hrana Hrana kao lijek 19. siječnja 2018.

Jelovnik s receptima za brži oporavak od gripe i prehlade

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz povrtne i citrusne sokove, čajeve te lagane juhe i glavna jela pomozi tijelu da se oporavi od gripe i prehlade. Tijekom gripe treba jesti više svježeg sezonskog voća i povrća te u jelovnik uvrstiti integralne žitarice, mahunarke, ribu i nemasno meso.

Zajutrak 170kcal

  • Svježi iscijeđeni sok od naranče - 1, 5 dl
  • Integralni kruh - 30 g
  • Maslac - 5 g

Doručak 420 kcal

Zobene pahuljice s mlijekom, medom, jabukom, suhim šljivama i cimetom

  • Med - 1 mala žlica
  • Zobene pahuljice - 40 g
  • Jabuka - 80 g
  • Cimet - po želji
  • Suhe šljive - 20 g
  • Mlijeko - 2, 4 dl

Priprema: Ugrijati mlijeko, dodati zobene pahuljice, ribanu jabuku, cimet i suhe šljive te kad se malo ohladi, dodati 1 malu žlicu meda.

Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Prehlada zaista jače pogađa muškarce! Zdravlje

 

Možda te zanima... Imunitet: Hrana zbog koje si sklonija prehladama i gripi Hrana

Ručak: 550 kcal

  • Juha riblja - 1, 5 dl
  • Integralana riža - 1 žlica
  • Kuhana riba - 120 g
  • Blitva s krumpirom
  • Blitva - 300 g
  • Krumpir - 200 g
  • Maslinovo ulje - 2 male žlice
  • Integralni kruh - 30 g

Priprema: Ribu skuhati u malo vode. U juhu dodati 1  malu žličicu maslinova ulja, 50 g luka i 2 češnja češnjaka te 1 žlicu kuhane integralne riže.

Večera 415 kcal

Batat s porilukom i svježim sirom

  • Batat - 200 g
  • Poriluk - 50 g
  • Svježi sir - 60 g
  • Zelena salata - 100 g
  • Maslinovo ulje - 2 male žličice
  • Jabučni ocat - 2 male žličice

Priprema: Batat narezati na ploške debljine oko 1, 5 cm. Složiti u lim na papir za pečenje, ispeći ih po 15 minuta s obje strane na 200 stupnjeva Celzijevih. Namazati sirom, isjeckati poriluk rasporediti po siru i posuti malo ružmarinom. peći još 10 minuta.

Recepte je izradio stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.