Uz povrtne i citrusne sokove, čajeve te lagane juhe i glavna jela pomozi tijelu da se oporavi od gripe i prehlade. Tijekom gripe treba jesti više svježeg sezonskog voća i povrća te u jelovnik uvrstiti integralne žitarice, mahunarke, ribu i nemasno meso.
Zajutrak 170kcal
- Svježi iscijeđeni sok od naranče - 1, 5 dl
- Integralni kruh - 30 g
- Maslac - 5 g
Doručak 420 kcal
Zobene pahuljice s mlijekom, medom, jabukom, suhim šljivama i cimetom
- Med - 1 mala žlica
- Zobene pahuljice - 40 g
- Jabuka - 80 g
- Cimet - po želji
- Suhe šljive - 20 g
- Mlijeko - 2, 4 dl
Priprema: Ugrijati mlijeko, dodati zobene pahuljice, ribanu jabuku, cimet i suhe šljive te kad se malo ohladi, dodati 1 malu žlicu meda.
Ručak: 550 kcal
- Juha riblja - 1, 5 dl
- Integralana riža - 1 žlica
- Kuhana riba - 120 g
- Blitva s krumpirom
- Blitva - 300 g
- Krumpir - 200 g
- Maslinovo ulje - 2 male žlice
- Integralni kruh - 30 g
Priprema: Ribu skuhati u malo vode. U juhu dodati 1 malu žličicu maslinova ulja, 50 g luka i 2 češnja češnjaka te 1 žlicu kuhane integralne riže.
Večera 415 kcal
Batat s porilukom i svježim sirom
- Batat - 200 g
- Poriluk - 50 g
- Svježi sir - 60 g
- Zelena salata - 100 g
- Maslinovo ulje - 2 male žličice
- Jabučni ocat - 2 male žličice
Priprema: Batat narezati na ploške debljine oko 1, 5 cm. Složiti u lim na papir za pečenje, ispeći ih po 15 minuta s obje strane na 200 stupnjeva Celzijevih. Namazati sirom, isjeckati poriluk rasporediti po siru i posuti malo ružmarinom. peći još 10 minuta.
Recepte je izradio stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije