Hrana 04. listopada 2010.

Jela s domaćim sejtanom

Grah
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sejtan ili pšenični gluten odlična je namirnica bogata biljnim bjelančevinama. Ne sadržava masnoću, a može se pripremiti na mnogo raznolikih, zanimljivih i ukusnih načina – kuhati, peći, pirjati. Donosimo ti recept za Veganski podravski lonac sa sejtanom

Sejtan je podrijetlom iz budističkih samostana Dalekog Istoka, a služio je kao dodatni izvor kvalitetnih bjelančevina budističkim redovnicima vegetarijancima. Danas je vrlo popularan kod svih ljudi koji žele izbjeći bjelančevine životinjskog podrijetla, a možete ga, uz malo truda napraviti kod kuće i tako osigurati vrhunsku kvalitetu.

Veganski podravski lonac

Sastojci:

  • 4 luka narezana na polumjesece
  • 2 šalice pastrnjaka narezanog na štapiće
  • 4 šalice kuhanog graha
  • 2 šalice sejtana narezanog na ploške, mariniranog u sojinom umaku te isprženog u dubokom ulju
  • 1 šalica povrtnog temeljca

Preljev:

  • 1 šalica sojinog vrhnja
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice korijandra u prahu
  • 1 žlica umeboshi octa
  • 1 žlica maslaca od sezama
  • 2 sitno nasjeckana mlada luka

Priprema:

U nauljenu posudu za pečenje (s poklopcem) stavi sloj luka, sloj pastrnjaka, sloj graha. Završi s prženim sejtanom. Ulij temeljac, poklopi i stavi u pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 20 minuta izvadi, pažljivo otklopi te prelij sojinim vrhnjem u kojeg si dodala ostale sastojke. Zapeci još 5-10 minuta dok se ne stvori korica. Ukrasi mladim lukom.

Recept je preuzet iz kuharice Ane Janjatović-Zorica: Složenci i variva, Planetopija, 2005.

Radionica kuhanja u Makronovi

Na radionici kuhanja "Napravite svoj sejtan i uštedite" koju Ana Janjatović Zorica vodi u Makronovi,u Ilica 72/I u utorak 5. listopada od 17 do 20.30 sati, možeš saznati sve o sejtanu, izvrsnom izvoru biljnih bjelančevina.

Nauči kako ga pripremiti kod kuće i tako mu osigurati vrhunsku kvalitetu.

Od domaćeg sejtana na radionici će se praviti:

  • prženi uštipci s dimljenim tofuom
  • topla zimska salata s heljdom
  • sejtan-gulaš s vrganjima
  • umak za tjesteninu sa slatkim povrćem

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.