Hrana Hrana kao lijek 03. siječnja 2020.

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slobodno možeš biti skeptična oko riječi – detoks. Pitaš se zašto? Svakodnevno smo bombardirani reklamama za proizvode koji obećavaju čudesne rezultate u izbacivanju toksina iz našeg organizma. No, istina je zapravo da naš organizam to zapravo čini svaki dan.

Naša jetra je čudesna – ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tijela izbaci štetne tvari. Glavni cilj njezina rada je da štetne tvari, odnosno toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu spojevi iz hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Apsolutno najbolje namirnice za zdravlje tvog imuniteta.

Zbog nepravilne prehrane i onečišćenja iz okoliša kojima smo svakodnevno izloženi, našoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina kako to provesti je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim tvarima. Dakle, ako želiš pomoći svojoj jetri u detoksikaciji, potrudi se da u svoju prehranu uvrstiš sljedeće namirnice.

Artičoke: Artičoke su puno više od gurmanske poslastice – one sadrže spojeve koji su poznati po tome što stimuliraju protok žuči.

Luk: Zanimljivo je kako su spojevi zbog kojih luk ima specifični miris luka zapravo odgovorni za njegova detoksikacijska svojstva. Riječ je alil sulfidima, spojevima sa sumporom koji pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cikla

Betalain je spoj koji cikli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u provođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj omogućiti učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Klorela: Smatra se kako je klorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njezin detoksikacijski učinak.Rezultati nekih znanstvenih istraživanja pokazuju kako klorela pomaže u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sustava, ali i s karcinomom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sjemenke lana

Ne smijemo zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a sjemenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Također, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju razinu 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen ovisnim tumorima. 

Suncokretove ili bundevine sjemenke - koje su zdravije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.