Hrana 25. kolovoza 2014.

Trebam li bacati koru voća i povrća?

Narance2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bacajući oguljenu koru voća i povrća i njihove razne 'nejestive' dijelove poput stabljika i listova, jesi li se ikada zapitala može li se nešto od toga ipak iskoristiti? U kori i tkivu neposredno uz nju nalaze se mnoge korisne komponente. Uz obilje prehrambenih vlakana, tu su često koncentrirani i mnogi vitamini i antioksidansi. U kori citrusa, na primjer, nalazi se i mnoštvo aromatičnih spojeva

Osim što možeš smanjiti otpad i iskoristiti dodatne prehrambene blagodati koje biljna hrana nudi, kreativnim korištenjem kuhinjskog 'otpada' jela možeš učiniti zanimljivijima, ukusnijima i raznovrsnijima.

Svestrana kora citrusa

Uz poboljšanje arome, kora citrusa obogatit će jelo vitaminom C i prehrambenim vlaknima. Kora naranče, limuna ili limete koja ostane nakon guljenja ili cijeđenja soka, može se odmah naribati i dodati jelu ili sačuvati za kasniju upotrebu u smrznutom stanju. Iako se uglavnom koristi u pripremi deserta, ne treba se susprezati dodati koru citrusa glavnim jelima – ona može odlično upotpuniti mnoge recepte mediteranske kuhinje.

Arancine, ušećerene komadiće narančine kore koji su čest dio ponude delikatesnih dućana, vrlo je jednostavno pripremiti kod kuće. A kora naranče, kao i drugih citrusa, može se još iskoristiti i za aromatiziranje octa ili žestokih alkoholnih pića. Sve što treba napraviti je nasjeckanu koru dodati u destilirani ocat, odnosno brandy, votku ili bijeli rum, pričekati od jednog do dva tjedna da se arome otpuste te, na kraju, procijediti tekućinu.

Iskoristi i koru ostalog voća

Jestiva kora ostalog voća odvojena, primjerice, kod pripreme kolača može se koristiti kao sastojak voćnih shakeova. U recepturu shakeova može se dodati i vlaknasti, središnji dio ananasa te ostaci pulpe i kore koji ostanu nakon pripreme voćnog soka u sokovniku. Iskoristiti se mogu ostaci jabuka, kruški, breskvi, marelica, šljiva, višnji, trešnji, bobičastog voća, pa čak i kivija. Iako djeluje nejestivo, kora kivija može se konzumirati, a istraživanja su ustanovila da, kao i kore mnogog drugog voća, sadrži više antioksidansa od tkiva u unutrašnjosti ploda.

Od kore jabuke može se pripremiti ukusan i popularan čaj s okusom cimeta. Kora šest jabuka i štapić cimeta kuhaju se desetak minuta u tri-četiri šalice vode, a prije konzumacije se procijedi i, po želji, doda med i limunov sok.

Lišće, stabljike i ostaci od pripreme povrća

Kada je u pitanju čišćenje povrća, još se više korisnih dijelova nepotrebno odbacuje. Listovi rotkvice, korabice, mrkve, cikle, brokule i cvjetače mogu se iskoristiti i pripremiti na isti način na koji se pripremaju i listovi špinata, odnosno, blitve – kuhaju se 'na lešo', dodaju juhama ili pirjanom povrću. Nema mnogo podataka o njihovom nutritivnom sastavu, no pretpostavlja se da su, kao i sve zeleno lisnato povrće, bogati vitaminima A, C i K te magnezijem. Nadalje, stabljike špinata i blitve mogu poslužiti u pripremi pirjanog i kuhanog povrća, kao i zadebljale stabljike brokule, cvjetače, kelja i kupusa koje su još korisne i kod pripreme juha i variva.

'Otpaci' raznog povrća su idealni i kod kuhanja povrtnih temeljaca budući da se na kraju, kada otpuste sve arome, ionako procijede i odbace. Smeđa vanjska ljuska luka, ostaci od guljenja mrkve, peršina i celera, vanjski listovi kelja i kupusa, zeleni dijelovi mladog luka i poriluka, stabljike začinskog bilja, stapke gljiva, ostaci od pripreme povrtnih sokova u sokovniku – sve se to može iskoristiti za pripremu temeljaca. Do kuhanja, ovi ostaci mogu se čuvati u smrznutom stanju.

Ulje obogaćeno β-karotenom iz ostataka mrkve

Ostatak od guljenja mrkve može se iskoristiti i za aromatiziranje ulja koje se tako obogaćuje i β-karotenom, odnosno provitaminom A. Kora mrkve prvo se dobro osuši pa se prelije većom količinom neutralnog ulja, poput suncokretovog. Podesi se jakost vatre na nisku temperaturu tako da se na ostacima mrkve pojave mali mjehurići, ali se ne smije ćuti zvuk cvrčanja – mrkva se treba 'kuhati' u ulju, ne pržiti. Nakon 15 minuta, ulje se skloni s izvora topline, no mrkva se ostavi namakati u njemu još barem sat vremena. Ostaci mrkve kasnije se procijede i odbace, a ulje se koristi kao začin.

Što treba uvijek imati na umu

  • Zbog različitih nečistoća i ostataka pesticida, dijelove voća i povrća koje ćeš koristiti uvijek dobro operi.
  • Koru operi prije guljenja. Posluži se četkicom ili namači voće u otopini octa u vodi ako misliš da je potrebno.
  • Kada god možeš, koristi ekološko, 'nešpricano' voće i povrće.
  • Koru i ostale dijelove voća i povrća nemoj koristiti ako ima mnogo oštećenja ili je neprimjerene boje. Ovo može ukazivati na mikrobno onečišćenje.
  • Ako ih nećeš odmah iskoristiti, ostatke voća i povrća zamrzni.
  • Nisu baš svi dijelovi voća i povrća jestivi. Peteljke rajčice te sjemenke jabuka i koštuničavog voća sadrže neke štetne spojeve.

Iskoristi citrusno voće i za čišćenje svog doma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.