Kad je netko alergičan na neku vrstu hrane u filmovima se to obično prikazuje na dramatičan način, lik se počne gušiti, kihati i slično. Međutim kod intolerancije ili povećane osjetljivosti na pojedine vrste namirnica nema tako dramatičnih reakcija. Donosimo ti opise simptoma kod alergije i kod intolerancije na hranu
Simptomi alergije
Alergijskim reakcijama upravlja imunološki sustav i reagira slično bez obzira o kojoj vrsti alergije se radi. Imunološki sustav kontrolira antitijela zadužena za sprečavanje prodiranja bakterija i virusa. "Kada osoba ima alergiju na hranu, njezino tijelo proteine registrira kao opasnost", objašnjava dr. Bruce Lanser, spec. alergolog iz Denvera iz SAD-a.
Antitijela imunoglobulina napadaju proteine, što izaziva kemijske reakcije, a oni uzrokuju simptome poput naticanja, teškoća s disanjem, kihanja i problema s gutanjem.
Pročitaj više o alergiji na hranu.
Simptomi intolerancije
Kod pojačane osjetljivosti i intolerancije na hranu imunološki sistem ne reagira na jednak način pa su i simptomi drugačiji, a uglavnom se mogu svesti na dijareju, zatvor, povraćanje i nadutost. Kad organizam ne podnosi određenu hranu, to znači da mu nedostaju određeni enzimi za razgradnju nekih vrsta hrane.
Simptomi osjetljivosti na hranu nisu jasno definirani, ali na osjetljivost može upozoravati blaga bol u trbuhu i želučane tegobe nakon konzumacije određene vrste hrane. Za sada se intolerancija na određene vrste hrane ne dovodi u vezu s imunološkim sustavom.
Pročitaj opširnije o simptomima i vrsti hrane koja najčešće izaziva intoleranciju.
Prijavi se i posjeti našu bezglutensku radionicu!