Božić sam oduvijek smatrala krunom svake godine i ne mogu vjerovati da je već ovdje. Još nisam u potpunosti isplanirala božićni menu, ali znam da ovaj recept definitivno neću izostaviti. Medvjeđe šape jedan su od tradicionalnih recepta koji se svake godine ponovo peku na Badnju večer jer njihov miris ispunjava cijelu kuću toplinom i slatkoćom.
Nadam se da nisi jedna od onih kojima je novogodišnja odluka odricanje od slastica jer bez slastica život je dosadan i monoton. Koristi svaku priliku za stvaranje novih kombinacija kojima ćeš uveseljavati svoje bližnje i zasladiti svoj život. Svaki "loš" sastojak možeš zamijeniti nekim boljim i zdravijim, a inspiraciju potraži na Zdravoj Kravi.
Sastojci:
- 300 g pirovog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 150 g smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- 160 g maslaca
- 1 jaje
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 žlica vanilin šećera
- 1 mala žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
Postupak:
Zajedno pomiješaj obje vrste brašna, mljevene orahe, prašak za pecivo, cimet, šećer i vanilin šećer. Dodaj med i jaje te razmrvljeni maslac. Umijesi tijesto i pusti ga da odstoji pola sata do jedan sat. Za to vrijeme kalupiće za medvjeđe šape premaži maslacom i posipaj brašnom. Kalupiće nemoj u potpunosti popuniti već samo do polovice. Peci 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva. Još vruće kekse vadi iz kalupića i po želji ih uvaljaj u šećer u prahu.
Nadam se da će ti se recept svidjeti i želim ti sretan Božić i Novu godinu!