Hrana 29. studenoga 2013.

I slastice bez glutena mogu biti ukusne

Jelo-Uspr
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U kuhinji chefa Branka Ognjenovića protekli vikend pripremale su se različite slatke delicije na drugoj kuharskoj radionici posvećenoj jelima bez glutena, odnosno prehrani namijenjenoj oboljelima od celijakije, koju je organiziralo obiteljsko poduzeće Pretti. Radionicama se želi ukazati na sve češći zdravstveni problem koji izaziva gluten te pokazati kako i bezglutenske slastice mogu biti ukusne

Ukusne bezglutenske slastice

''Želja nam je celijakiju približiti ljudima, a ovakvim radionicama želimo široj javnosti pokazati kako su jela bez glutena fina i laka za pripremu. Ovo je druga ovakva radionica i do sada su svi koji su sudjelovali bili oduševljeni činjenicom da se kroz učenje i male tajne velikih kuhara mogu pripremiti odlična jela, a ujedno i približiti bezglutenske namirnice i prehrana'', rekla je Staša Brozina, direktorica tvrtke Pretti.

A male tajne kako pripremiti fine i ukusne bezglutenske slastice svim posjetiteljima pokazao je chef Branko Ognjenović. ''Ljudi koji su intolerantni na gluten nemaju nikakve prepreke u uživanju u svim specijalitetima. Postoje odlične zamjene za sve namirnice koje su na popisu zabranjenih pa se uz malo pripreme i edukaciju mogu pripremiti jednako ukusna jela, kao i ona s glutenom'', smatra Ognjenović ističući kako je danas vrlo lako doći do bezglutenskih proizvoda, jer je to jasno deklarirano na omotu takvih namirnica, a njihova priprema i prerada odvijaju se u sterilnim uvjetima, tako da nema opasnosti da čestice koje sadrže gluten dospiju u navedene proizvode.

Prehrana je lijek

Ovim radionicama želi se ukazati na sve češći zdravstveni problem koji kod ljudi izaziva gluten, takozvani 'ljepak' koji daje rastezljivost brašnu, a nalazimo ga u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i zob. Zdravstvene poteškoće javljaju se u obliku bolesti celijakije, trajne nepodnošljivosti imunološkog sustava na gluten i kao lakši oblik, odnosno intolerancija na gluten. Trenutno je jedina, a samim time i najbolja, terapija za ovu bolest eliminacija glutena iz prehrane. Ovakva terapija najbolji je dokaz da je prehrana lijek za određenu bolest.

''Prije se smatralo da je ovo dječja (pedijatrijska) bolest oštećenja crijevne sluznice, ali danas je jasno da se celijakija može pojaviti i kod odraslih. Ona je genetski predodređena bolest, a gluten u namirnicama se smatra svojevrsni okidač koji dovodi do oboljenja. Tipični simptomi celijakije su proljev, gubitak težine, slabost, nadutost, bolovi u trbuhu i mučnina, a kod djece smetnje u razvoju'', ispričao je nutricionist Nenad Bratković.

Također, smatra da je intolerancija na gluten sve češća, jer se ljudi sve više hrane pekarskim proizvodima koji su puni glutena. No, osim simptoma u probavnom traktu, celijakija može dovesti i do anemije, osteoporoze, amenoreje te nedostatak vitamina i minerala. Prema statistikama, jedna od stotinu osoba boluje od ove bolesti.

Recepte sa slatke bezglutenske radionice potraži na Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.