Hani Matulić iz Zagreba poslala nam je svoj recept za quiche od brokule i cvjetače kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu zime
Isprobaj recept za quiche od brokule i cvjetače ili pripremi svoj vlastiti zdravi zimski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu zime!" i osvoji vrijedne nagrade.
Svježe namirnice štite od prehlade
Hani ima 25 godina, a po struci je magistar matematike. U slobodno vrijeme daje instrukcije iz matematike, isprobavam nove recepte, čita knjige i putuje s dečkom. Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima otkrila je još u djetinjstvu.
'Dolazim iz malog mjesta gdje ljudi uzgajaju svoje voće i povrće. Uvijek bi netko od susjeda donio svježe ubrane namirnice koje bi potom mama iskoristila na najbolji mogući način, budući da je kuharica po struci. Kao dijete sam rijetko izostajala iz škole i nisam oboljevala od gripa i viroza, što je zasigurno zasluga svježih namirnica', priča Hani koja kasnu zimu najčešće koristi za detoksikaciju od štetnih stvari unesenih za vrijeme blagdana.
'Držim se domaćih krem juha i variva, iako maminoj sarmi nikako ne mogu odoljeti. Obožavam cvjetaču, brokulu, kelj, kupus, naranče, limun, klementine', dodaje.
Morski plodovi i maslinovo ulje - idealna kombinacija
Hani se trudi izbjegavati obroke u kojima se kombiniraju proteini s ugljikohidratima kao i pržena jela.
'Uvijek koristim maslinovo ulje, volim vrećice za pečenje u kojem se namirnice peku u vlastitom soku, bez dodatka puno ulja. Po namirnice obično odlazim na tržnicu. Veća je ponuda, cijene su manje, a sigurna sam da su zdravije od onih iz trgovine', govori nova kuharica tjedna.
Kao najdraže namirnice Hani izdvaja piletinu, tikvice, losos, tunu i brancin, cvjetaču, brokulu, mlijeko i mliječne proizvode. Kaže kako voli gotovo sve, uz iznimku palente i tripica.
'Volim praviti quiche u raznim kombinacijama. Ovo jelo se jednostavno priprema, cvjetača i brokula su mi među najdražim namirnica, a u kombinaciji sa sirom daju idealnu zdravu kombinaciju. Živjele cvjetače i brokule!', zaključuje Hani.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Hani je od sponzora projekta Delimano dobila tavu za palačinke, a sponzor Kvasac d.o.o. daruje joj kuharicu "Od kruha do kolača". Hani očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok kuharica sezone dobiva petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.
Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište Hani daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.