Hrana 12. svibnja 2015.

Gotova jela na zdraviji način

Jela-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotova jela najčešće se definiraju kao već pripremljen obrok koji zahtijeva minimalnu pripremu prije konzumacije, najčešće ga je dovoljno samo zagrijati, nerijetko u danom pakiranju. Glavna jela uglavnom ne zahtijevaju dodavanje daljnjih prehrambenih sastojaka

Riješi kviz i doznaj više.

Visok sadržaj soli

Jedna od definicija gotovih jela kaže da ona predstavljaju hranu koja je sigurna i pogodna za konzumaciju i bez dodatne pripreme. Uz ostale pogodnosti koje sa sobom nose gotova jela poput ekonomičnih pakiranja, velikog izbora, ponekad i konkurentne cijene, vrijeme je definitivno prvi i najveći plus koji gotovim jelima otvara sve više i više kućanstava. Posebice u modernim društvima.

Iako gotova hrana nerijetko sadrži prekomjerne količine svih navedenih prehrambenih sastojaka, u pravilu joj se najviše zamjera visok sadržaj soli. Tako je primjerice pokazano da većina soli koju prosječan Amerikanac unosi prehranom potječe iz prerađenih i industrijskih pripremljenih gotovih jela.

Smrznuto voće i povrće nije nutritivno siromašnije od svježega. Procesom smrzavanja ne uništavaju se niti gube vrijedni nutrijenti prisutni u voću i povrću, dok s druge strane, nepravilno i dugotrajno skladištenje može uzrokovati značajne gubitke važnih nutrijenata u svježem voću i povrću.

Riješi kviz i doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.