Gotova jela najčešće se definiraju kao već pripremljen obrok koji zahtijeva minimalnu pripremu prije konzumacije, najčešće ga je dovoljno samo zagrijati, nerijetko u danom pakiranju. Glavna jela uglavnom ne zahtijevaju dodavanje daljnjih prehrambenih sastojaka
Riješi kviz i doznaj više.
Visok sadržaj soli
Jedna od definicija gotovih jela kaže da ona predstavljaju hranu koja je sigurna i pogodna za konzumaciju i bez dodatne pripreme. Uz ostale pogodnosti koje sa sobom nose gotova jela poput ekonomičnih pakiranja, velikog izbora, ponekad i konkurentne cijene, vrijeme je definitivno prvi i najveći plus koji gotovim jelima otvara sve više i više kućanstava. Posebice u modernim društvima.
Iako gotova hrana nerijetko sadrži prekomjerne količine svih navedenih prehrambenih sastojaka, u pravilu joj se najviše zamjera visok sadržaj soli. Tako je primjerice pokazano da većina soli koju prosječan Amerikanac unosi prehranom potječe iz prerađenih i industrijskih pripremljenih gotovih jela.
Smrznuto voće i povrće nije nutritivno siromašnije od svježega. Procesom smrzavanja ne uništavaju se niti gube vrijedni nutrijenti prisutni u voću i povrću, dok s druge strane, nepravilno i dugotrajno skladištenje može uzrokovati značajne gubitke važnih nutrijenata u svježem voću i povrću.
Riješi kviz i doznaj više.