Hrana 14. travnja 2016.

Glog pojačava snagu srca

Glog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od Kine do Europe i Sjeverne Amerike, travari i narodni liječnici koristili su list, cvijet i bobice gloga za jačanje srca, jer su smatrali da on pozitivno djeluje na srčani mišić. Znanstvenici smatraju da primjena gloga u medicinske svrhe datira još od prvog stoljeća naše ere, kada je rimski liječnik Dioscorides pisao o koristima ove biljke (u knjizi De Materia Medica, i koja je bila najutjecajnija medicinska literatura u sljedećih 16 stoljeća)

Antioksidansi u glogu opuštaju stijenke arterija

Velikim brojem istraživanja potvrđen je značaj gloga, jer antioksidansi u njegovom sadržaju opuštaju stijenke arterija, što povećava dotok krvi u srce i sprječava ili ublažava simptome koronarne arterijske bolesti. Istraživanja tvrde i da flavonoidi mogu djelovati preventivno ili terapijski i u slučaju drugih srčanih bolesti. Na kraju, istraživanja pokazuju da ekstrakt gloga pojačava snagu srca i toleranciju prema fizičkim aktivnostima te umanjuje potrebu za kisikom.

Konzumacija gloga u obliku čaja, tinkture ili kapsula

Ukoliko je postavljena dijagnoza neke srčane bolesti, u tom slučaju jedino stručnjak može posavjetovati u kojem obliku uzimati glog – čaj, tinktura ili kapsule. Istraživanja potvrđuju koristi gloga za rad srca ukoliko se ekstrakt uzima tri puta dnevno po 60 mg. znimljivo je kako je u Europi i Americi, džem od bobica gloga stoljećima je bio omiljena poslastica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.