Većina je već čula za goji bobice, ali njihovo iznimno pozitivno djelovanje na zdravlje nije toliko poznato. Naime, u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala, proteina, polisaharida, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina. Ujedno male goji-bobice sadrže oko 500 puta više vitamina C od iste količine naranče te znatno više beta-karotena nego ista količina mrkve
Sastojci potrebni za 12 do 16 kuglica
- 1/3 šalice (30 g) goji-bobica
- 1 1/3 šalice (135 g) zobenih pahuljica
- 1/4 šalice (25 g) mljevenih badema
- 2 žlice chia-sjemenki
- 1/4 šalice (60 g) lješnjakovog maslaca
- 4 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 šalice muškatnog oraščića
- 1/2 šalice (65 g) naribane mrkve
- 1/3 šalice (30 g) zobenog brašna (ili ga sami načinite meljući zobeno brašno)
Priprema:
Najprije namočite goji-bobice u šalici vode i ostavite da stoje oko deset minuta, a tada ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte zob, mljevene bademe i chia sjemenke. Dodajte lješnjakov maslac, javorov sirup, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet, đumbir i muškatni oraščić, naribanu mrkvu i namočene goji-bobice te dobro promiješajte. Grabite mješavinu žlicom te rukama oblikujte kuglice veličine zalogaja. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Recept preuzet iz knjige Superhrana, autorice Julie Montagu, izdanje Planetopija 2016.
Pročitaj više o knjizi Superhrana.