Hrana Zdravi recepti 01. svibnja 2018.

Egzotični sendviči s ananasom na zadnjem danu Chill&Grilla

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas je zadnji dan Zagreb Chill&Grill festivala i još stigneš kušati odličnu klopu i cugu najboljih hrvatskih proizvođača craft piva. Program vode Ida Prester i Daniel Berdais, a zabava je počela spravljanjem sendviča by Vedran Bošković. S njim su u gurmanskom showu sudjelovali i trojica učenika Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb - Leon Cipovec, Leon Mitrović i Zvonimir Jurišić. Radili su brazilske sendviče.

Učenici su pričali kako Brazilci jedu puno mesa, pogotovo govedine te da vole začinjeno i svježe. Govorili su kako imaju utjecaje Španjolske, ali i robova iz Afrike te da im je zato kuhinja zanimljiva te da koriste puno svježih začina poput ružmarina i bosiljka te mango. Vole egzotičniji kuhinju. 

Njihove sendviče voditelji su prozvali Sumorni Brazilci. Pripremali su sendvič s biftekom uz dodatak voća i povrća. Vedran je Slavonac, ali voli ribu s roštilja. Food bloger je malo više od tri godine. Kaže kako voli kuhati za druge, da je kuhinja njegov teritorij. Otkrio nam je o kako ga je žena potakla da mu to postane posao.

Voli to što radi, no ne namjerava se vratiti u kuhinju. Kaže da preferira svježe začine, ima i svoj vrt u kojem mu pomaže žena, a velik dio vrta zauzima svježe začinsko bilje. Za pripremu sendviča koristio je ananas, aceto balsamico i sol kako bi našem nepcu prilagodilo južnoameričku kuhinju.

Njegovi sendviči nazvani su Vatrene Brazilke. Junetinu je marinirao. Koristio je sol, papar, ulje, češnjak i svježe začinski bilje. U sendvič je stavio ananas s roštilja, a savjetovao je i roštiljanje breskvi i mandarina. Na kraju je istaknuo da je najvažnije da je roštilj vruć.

 | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Učenici su stavili sirov mango na meso kako bi pustio malo slatkoće. Koristili su i pistacije. Profesor Stipan Tomljenović bio je s njima u pratnji te ih je hvalio da su 7. i najbolja generacija dosad.

Rekao je kako je važno samopouzdanje i samostalnost te da oni u školi sami osmišljavaju dekoracije i jelovnike. Smatra da imamo dobru (hrvatsku) kuhinju.

On je s mora, ali Zagreb je njegov grad, on je centar i njega voli. Rekao je da se ne voli eksponirati, da je u pozadini uvijek. Također, spomenuo je kako je važna disciplina i ujednačeno odijevanje kuhara. Dodao je i da prosjek plaće kuhara ne bi smio biti manji od 15.000 kuna.

O današnjim kulinarskim avanturama s Bundeka pročitaj ovdje.

Možda te zanima... David Skoko otkrio nam je kako da meso bude sočnije Hrana Možda te zanima... Zabava na Chill & Grill festivalu na Bundeku se nastavlja uz Mangroove Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.