Pokrenuta je Prehrambena (R)evolucija, kroz edukativna predavanja o tome koja hrana je dobra za mozak i crijeva ali i za cjelokupno naše zdravlje. Pred prepunom dvoranom hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu, jučer su održana predavanja na temu nutritivno bogate prehrane i zdravlja, a povodom svjetskog Tjedna mozga.
Predavači su bili poznata nutricionistica i autorica knjige „Istine i laži o hrani“ Anita Šupe, pedijatrica Ana Balažin Vučetić, dr. med. i autor knjige „U šumi“ Denis Delogu, u kojoj je iznio osobno iskustvo poboljšanja svog zdravstvenog stanja promjenom prehrane.
Koja hrana osigurava optimalan razvoj mozga?
Posjetitelji su saznali kakve veze ima mozak s crijevima, što je to LCHF i Paleo prehrana, kako su se hranili naši preci i koja hrana osigurava optimalan razvoj mozga čovjeka.
Pročitaj ovo i zatim probaj ne jesti brokulu
Denis Delogu u svom predavanju pod nazivom Antropologija - Evolucija ljudske prehrane upoznao je prisutne s evolucijom homoidne vrste, kako se razvijao mozak ljudi kroz evolucijske faze i kako je tekao razvoj prehrane ljudske vrste. „Jedite ono za što smo dizajnirani!“- poručio je Denis.
Pedijatrica Ana Balažin Vučetić govorila je o prehrana za optimalni razvoj mozga, te navela ključne nutrijente koji su potrebni za razvoj mozga novorođenog djeteta - proteini, omega-3, željezo i cink, B vitamin, kolin i jod. Podsjetila je prisutne da čovjek ima dva mozga, jedan u glavi, a drugi u crijevima, te da zdravlje mozga ovisi o zdravlju crijevne flore.
3 vitamina za gušću kosu koja brže raste
Od crijeva do mozga
Anita Šupe u svom inspirativnom predavanju Od crijeva do mozga: prehranom do zdravlja, objasnila je prisutnima što je to crijevni mikrobiom, kako on nastaje i zašto je bitan za ljudsko zdravlje.
Sindrom nervoznih crijeva liječi se dijetom u 3 tjedna
„Zbog svih važnih uloga zdrave crijevne flore, neophodno je ovaj mikro svijet održavati zdravim. To ćete postići prehranom s nutritivno bogatim namirnicama, i to izvornim, cjelovitim i industrijski neprerađenim. Kupujte hranu u mesnicama, tržnicama, ribarnicama….i vratite se u svoje kuhinje!“ – poručila je Anita Šupe.
Na kraju događanja, predavači su odgovarali na mnoga pitanja iz publike koji su iznijeli svoje osobne probleme sa zdravljem, nedoumice oko prehrane s ciljem postizanja još boljih sportskih rezultata te istaknuli želju za stjecanjem novih znanja o prehrani i zdravlju baziranih na principima funkcionalne medicine.
Patiš li od nedostatka hranjivih tvari u organizmu?
Prehrambena (R)evolucija se nastavlja
Prehrambena (R)evolucija nastavit će se i dalje, kroz slična edukativna predavanja, s ciljem poticanja ljudi na promjene i prelaska na nutritivno bogatu prehranu optimalnu za stjecanje i održavanje zdravlja.
Projekt i tvrtku BOSK pokrenuli su proslavljeni hrvatski nogometaš Mario Stanić i Denis Delogu, autor knjige “U šumi”, potaknuti osobnim iskustvom poboljšanja zdravstvenog stanja promjenom prehrane.
Recepti uz koje će tvoje tijelo imati idealnu pH ravnotežu
Misija BOSK-a je poticati ljude na promjene te ih educirati o ljekovitoj snazi hrane i njenom moćnom utjecaju na zdravlje.
BOSK je razvio BOSK gluten free standard, privatni standard za ugostitelje, s partnerima u provođenju - Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju. BOSK također na hrvatsko tržište plasira visokokvalitetne proizvode bez glutena Il pane di Anna.