Hrana 28. rujna 2009.

Dva lica žitnih pahuljica

Muesli
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog svoje praktičnosti i brze pripreme žitne pahuljice ili popularno muesli, idealan su izbor za doručak no, nove generacije pahuljica krcate su šećerima i mastima. Zdravakrava je provjerila imaju li pahuljice koje doručkuješ više šećera od limenke gaziranog pića i više masti od janjećeg kotleta

Prema stavu American Dietetic Association (Američkog društva nutricionista) kvalitetan doručak uključuje integralna peciva ili žitne pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljikohidrata, light mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

Visok udio prehrambenih vlakana i složenih ugljikohidrata te malo masnoća žitne pahuljice čine nutritivno vrijednom namirnicom, osobito ako im se dodaju orašasti plodovi ili suho voće. Zapravo, kvalitetne žitne pahuljice su jedne od rijetkih industrijskih namirnica koje krasi zavidan nutritivni sastav.

Druga strana medalje

Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer). Dok su dodaci poput orašastih plodova i suhog voća poželjni jer obogaćuju proizvod vrijednim nutrijentima, dodatak šećera osigurava tek mnoštvo 'praznih kalorija' i umanjuje vrijednost žitnih pahuljica.

Nedavna usporedba nutritivnog sastava nekih od najpopularnijih žitnih pahuljica u SAD-u koje je provela udruga potrošača Which? otkriva da većina proizvoda sadrži više od četiri čajne žličice šećera po serviranju. Dodatno, proizvodi su imali i visok sadržaj masti te soli.

Time je dokazano nešto što su mnogi možda već znali – neki proizvođači dodaju šećere mueslijima kako bi proizvod bio što privlačniji potrošačima, osobito onima najmlađima. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju dodatno poticanu od strane marketinških agencija koje ističu samo dobre strane, osobito ako su proizvodu dodani vitamini i minerali ili druge blagotvorne tvari.

Žitne pahuljice za doručak – konačna presuda

Jasno je da proizvod koji obiluje šećerima i mastima ne može činiti kvalitetan obrok, stoga je uputno ih izbjegavati. No, činjenica da mnoge žitne pahuljice obiluju dodanim šećerima nije razlog da se one u potpunosti izostave iz prehrane. Može se reći da su žitarice koje sadrže više od 30 g šećera na 100 g žitarica krcate šećerom. No, 20 g na 100 g je prihvatljivo jer, ako uzmemo u obzir da je preporučeno serviranje oko 30 g žitarica, onda je u serviranju oko jedna žličica šećera.

Naprosto, pri odabiru žitarica birajte cjelovite žitne pahuljice koje su obogaćene primjerice kacijem, folnom kiselinom ili antioksidansima.

Svakako proučite deklaraciju na proizvodu i provjerite udio šećera. Ukoliko je on visok, tražite dalje, dok ne nađete proizvod koji će se savršeno uklopiti u vaš zdravi doručak.

Provita crunchy muesli

Podravkine hrskave zobene pahuljice s bijelom i tamnom čokoladom najbogatije su mastima - čak 18,2 g na 100 g proizvoda, a kalorijska vrijednost ovih pahuljica također je najviša.

Nutritivna vrijednost  na 100 g proizvoda je slijedeća:

Energetska vrijednost: 1870 kJ (447 kcal)

Bjelančevine 7,8 g

Ugljikohidrati 63,0 g

Šećeri 24,4 g

Masti 18,2 g

(Zasićene masne kiseline 8,9 g)

Vitalis crunchy honeys

Dr. Oetkerov Vitalis crunchy honeys ' s visokovrijednim pčelinjim medom' drugi su na listi po količini šećera - čak 28g na 100 g.

Nutritivna vrijednost  na 100 g proizvoda je slijedeća:

Energetska vrijednost: 1810 kJ (430 kcal)

Bjelančevine 8 g

Ugljikohidrati 68 g

Šećeri 28 g

Masti 14 g

(Zasićene masne kiseline 5,7 g)

Vivera crunchy muesli

Vivera muesli s bijelom i crnom čokoladom su 'osebujnog okusa', 'hrskavi' i 'izvor dijetalnih vlakana'.

Nutritivna vrijednost  na 100 g proizvoda je slijedeća:

Energetska vrijednost 1870 kJ (445 kcal)

Bjelančevine 9,0 g

Ugljikohidrati 64,0 g

Šećeri  25,0 g

Masti 17,0 g

(Zasićene masne kiseline 7,0 g)

Nestle Fitness

Nestleove žitne pahuljice 'Fitness' od cjelovitog zrna reklamiraju se kao 'dobre za liniju'. Sadrže samo 1,4 g masti na 100 g proizvoda. U usporedbi s ostalim testiranim proizvodima imaju i najmanje            šećera - 17,2 g.

Nutritivna vrijednost  na 100 g proizvoda je slijedeća:

Energetska vrijednost: 1532 kJ (361 kcal)

Bjelančevine 8,4 g

Ugljikohidrati 78,6 g

Šećeri 17,2 g

Masti 1,4 g

(Zasićene masne kiseline 0,4 g)

Čokolino crunch

S natpisom 'vitamini+kalcij', Čokolino crunch žitne kuglice poručuju da su zdrave i poželjne. Ambalaže zanimljive i djeci, mame na kupnju no, rekorder su u količini šećera; čak 36,0 g na 100 g.

Nutritivna vrijednost  na 100 g proizvoda je slijedeća:

Energetska vrijednost: 1525,2 kJ (383,4 kcal)

Bjelančevine 7,6 g

Ugljikohidrati 80,6 g

Šećeri 36,0 g

Masti 3,6 g

(Zasićene masne kiseline 1,7 g)

Mliječna čokolada

100 g Milka Alpenmilch mliječne čokolade sadrži:

Energetska vrijednost: 530 kcal

Bjelančevine 6,6 g

Ugljikohidrati 58,5 g

Šećeri 38,2

Masti 29,5 g

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.