Hrana 23. rujna 2014.

Međunarodni kongres nutricionista

Varazdin2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Drugu godinu za redom Udruge Hrvatski Zbor Nutricionista iz Zagreba i Nutricionizam Balans iz Osijeka organiziraju međunarodni kongres nutricionista, a ove godine i u suradnji s međunarodnim partnerom, tvrtkom Glen Weinstein Fitness iz Londona

Predavanja, radionice, okrugli stolovi

Budući da se kao zaključak I. Međunarodnog kongresa nutricionista, 'Metabolički sindrom', nametnula potreba za multidisciplinarnim pristupom problemu prehrane, II. Međunarodni Kongres Nutricionista ove se godine organizira u prekrasnom gradu Varaždinu, u Hotelu Turist s ciljem okupljanja vrhunskih stručnjaka iz područja nutricionizma iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja, ali i djelatnika srodnih struka koji se u svakodnevnom radu bave problematikom prehrane i zdravlja.

Ovogodišnje teme odabrane su vodeći se postulatom da je prevencija od najranije životne dobi najvažnija za zdravlje opće populacije, ali i da prehranu ne treba zanemariti ako je zdravlje narušeno. Ovim temama želi se još više povezati nutricioniste, liječnike i kineziologe za rad na prevenciji bolesti i kroničnih stanja, ali i u svrhu njihova liječenja. Kongres je koncipiran kroz predavanja, sponzorirana predavanja, radionice i okrugle stolove, a pored niza hrvatskih stručnjaka dolaze i stručnjaci iz susjedne Mađarske te Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Gorući problem je pretilost

Sam Kongres je podijeljen u različite skupine predavanja, a Kongres otvaraju predavanja na temu 'Kronična oboljenja' koja su zapravo svojevrstan nastavak na prošlogodišnji kongres o metaboličkom sindromu. Skupinom predavanja na temu 'Nove spoznaje u nutricionizmu' želi se predstaviti niz aktualnosti iz svijeta nutricionizma koje se bilježe u Hrvatskoj i svijetu u novije vrijeme. Ove godine su se željeli naglasiti važnost i uloga dijetetičara u kliničkoj prehrani pa stoga unutar skupine predavanja 'Klinička prehrana u Republici Hrvatskoj i svijetu' osim naših uvaženih stručnjaka iz područja dijetetike, postoji prilika poslušati i stručnjake iz Udruge dijetetičara Mađarske. Budući da je tjelesna aktivnost nezaobilazna tema kada se govori o zdravlju, naš međunarodni partner, nutricionist i osobni trener Glen Weinstein iz tvrtke Glen Weinstein Fitness iz Londona, predstavit će sinergiju prehrane i tjelovježbe putem jednosatne interaktivne radionice. 

Ove godine je posebna pažnja posvećena djeci i adolescentima, kroz skupinu predavanja 'Nutricionizam i dijetetika djece i adolescenata', gdje će naši stručnjaci pedijatri i nutricionisti predstaviti pristup prevenciji i liječenju ovih ugroženih skupina. Kongres se zatvara gorućim i dugotrajnim problemom kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu – pretilošću. Poglavlje 'Borba protiv pretilosti' na ovom Kongresu ima za cilj pretilosti i gojaznosti pristupiti s različitih stajališta budući da su se dosadašnje formule za liječenje pretilosti pokazale neučinkovitima. Naglasak je na istraživanju centralnih mehanizama za očuvanje nakupljenih rezervi organizma, ulozi liječnika obiteljske medicine u liječenju pretilosti te psihološkim teškoćama koje su posljedica pretilosti.

Pridruži se kongresu

Važno je napomenuti kako je važnost Kongresa prepoznala Hrvatska Liječnička Komora tako da su mu dodijeljeni bodovi i to 20 za aktivne sudionike i 10 za pasivne sudionike Kongresa. Generalni sponzor kongresa je SPAR Hrvatska d.o.o., dok su organizaciju manifestacije prepoznali i sponzorirali: Grad Zagreb, Grad Varaždin, Osječko-baranjska županija, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Varaždina, Podravka d.d., Clarum d.o.o., Iločki podrumi, Višnjica d.o.o., Betaware d.o.o., Pivovara Ličanka i Nutirena j.d.o.o.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže kongresu i nauče nešto novo, ne samo s područja vlastite struke nego i srodnih zanimanja. Također, pozivaju se studenti prehrambenih fakulteta, medicinskih fakulteta, farmacije, kineziologije i sličnih grana znanosti da sudjeluju na kongresu, nadograde svoje znanje, ali i iskoriste mogućnost upoznavanja i razgovora s vodećim stručnjacima u vlastitoj struci, a moguće i budućim poslodavcem.

Cijeli program kongresa, kao i popis predavača možeš preuzeti ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.