Hrana 04. travnja 2011.

Dodaci prehrani za trudnice

Vitamini_Trudnica1
Ljudi nikad nisu uzimali toliko dodataka prehrani kao u prošlom desetljeću
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz multivitaminski prenatalni dodatak prehrani nekad je potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij budući da je nemoguće proizvesti tabletu koja bi sadržavala te minerale u preporučenim dozama. Trudnicama koje ne jedu dovoljno ribe i orašastih plodova i sjemenki također se preporučuje dodatak omega-3 masnih kiselina

Sve potrebe za hranjivim tvarima treba nastojati zadovoljiti putem pravilne prehrane, a zbog eventualnih manjih propusta u prehrani korisno se osigurati dobrim multivitaminskim pripravkom prilagođenim za trudnice.

Što su prenatalni suplementi?

Dodaci prehrani za trudnice krojeni su poštujući posebne potrebe za nutrijentima tijekom trudnoće. Kratica za preporučen dnevni unos koju možemo vidjeti na deklaraciji svakog vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani je RDA (Recommended Daily Allowance).

Iako postoje razlike u sastavu takvih pripravaka, neke temeljne odrednice ovakvi bi pripravci trebali zadovoljavati. Primjerice, poželjno je da udio vitamina A ne premašuje preporučenu dozu te da kritični nutrijenti poput folne kiseline, željeza, kalcija i magnezija budu zastupljeni u adekvatnim količinama.

Međutim, nerijetko je uz prenatalni dodatak prehrani potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij budući da je nemoguće proizvesti tabletu koja bi sadržavala te minerale u preporučenim dozama.

Primjerice, prosječni sadržaj kalcijau takvim dodacima prehrani iznosi do 200 mg, što je približno 20 posto dnevnih potreba. Tableta koja bi sadržavala preporučenih 1000 mg jednostavno bi bila prevelika. Stoga se trudnicama koje ne unose dovoljno hrane bogate kalcijem uz dodatak prehrani za trudnice preporučuje i dodatni kalcij, primjerice u dozi od 600 mg.

Slična je situacija i s magnezijem i željezom. Posebno su pogodni prenatalni dodaci koji sadrže preporučenih 400 mcg folne kiseline, jer tada nije potrebno posezati za dodatnim pripravkom kako bi dosegli preporučeni unos.

Prilikom propisivanja svih pripravaka tijekom trudnoće vrlo je važno uzeti u obzir prehrambene navike trudnice, osobito ako se radi o preventivnom uzimanju suplemenata. Primjerice, trudnica koja zadovoljava svoje potrebe za kalcijem putem mliječnih proizvoda ne treba dodatni kalcij. Također, trudnice koje jedu dva do tri obroka ribe tjedno obično ne trebaju dodatne omega-3 masne kiseline.

Prenatalni suplementi mogu se uzimati i prije začeća, tijekom trudnoće i laktacije. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su više tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je uzimanje suplemenata u tom razdoblju od posebne koristi. Trudnicama i dojiljama vegetarijankama i osobito vegankama preporučuje se dodatak vitamina B12, kako bi imale dovoljnu zalihu ovoga vitamina za prijenos fetusu u svrhu spriječavanja zaostatka u razvoju.

Trebaju li trudnicama dodaci prehrani?

U znanstvenoj se literaturi često nalaze studije koje svjedoče o povoljnom učinku multivitaminskih dodataka tijekom trudnoće. Primjerice, kanadski znanstvenici analizirali su sedam ranije provedenih međunarodnih studija u kojima su sudjelovale tisuće djece čije su majke u trudnoći uzimale multivitaminske nadomjestke i folnu kiselinu.

Utvrđeno je da su djeca majki koje su uzimale vitamine imala dvostruko manje izglede za obolijevanje od najčešćih oblika malignih bolesti. Najveće smanjenje rizika je zabilježeno glede neuroblastoma (raka perifernog živčanog sustava), leukemije i tumora na mozgu.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Pittsburgu pokazalo je da su žene koje su u ranoj trudnoći uzimale multivitaminski pripravak imale 45 posto manji rizik od preeklampsije. Poznato je da je preeklampsija, stanje koje se očituje visokim krvnim tlakom i proteinurijom, glavni uzrok prijevremenog poroda i smrti fetusa.

Obrati pažnju na...

...folnu kiselinu

Ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje se uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati dodatak folne kiseline prije začeća i nastaviti s uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće ili čak do kraja trudnoće. Međutim, smatra se da tek manjina slijedi ove preporuke.

Također, u nekim zemljama čak je 50 posto trudnoća neplanirano te se adekvatna nutritivna priprema često zaboravlja. Na deklaraciji prenatalnog dodatka prehrani valja provjeriti kolika je doza folne kiseline u pripravku – ona bi trebala osigurati preporučenih 400 mcg.

...vitamin A

Tijekom trudnoće, vitamin A je potreban za pravilan rast i razvoj fetusa. U prehrani je ovaj vitamin zastupljen u dva oblika: kao retinol i kao beta-karoten, provitamin vitamina A. Dnevna preporučena doza vitamina A za trudnice iznosi 770 μg. Ne preporučuje se dnevni unos veći od navedene doze u obliku retinola jer može uzrokovati porođajne defekte.

Terapija akni ponekad podrazumijeva uzimanje derivata vitamina A (izoretinoina) koji su povezani s malformacijama ploda i stoga treba prestati s takvom terapijom 6 mjeseci prije začeća. Slično je i s vitaminom A u dodacima prehrani. Svakako treba izbjegavati megadoze ovog vitamina prije i tijekom trudnoće.

Beta karoten ne predstavlja opasnost, budući da se ova supstancija u tijelu pretvara u vitamin A kada je potreban organizmu. Konzumiranjem hrane bogate voćem i povrćem i ograničenim količinama jetrica i dodataka prehrani koji sadrže retinol, lako se može postići adekvatan unos vitamina A u trudnoći.

...željezo

Ženama koje započnu trudnoću s adekvatnim zalihama željeza može se proporučiti uzimanje niskodoziranog suplementa željeza tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Kako bi se pospješila apsorpcija pripravak valja uzimati između obroka ili prije spavanja na prazan želudac.

Nije uputno uzimati željezo uz mlijeko, kavu ili čaj jer ove tekućine inhibiraju njegovu apsorpciju. Ipak, valja naglasiti da samostalno propisivanje terapijskih doza željeza nije preporučljivo. Prilikom uzimanja željeza uvijek je korisno savjetovati se s liječnikom.

Ostali minerali

...kalcij

Adekvatan unos kalcija tijekom trudnoće čuva koštanu masu majke i osigurava izgradnju skeleta fetusa. Najveća potreba za kalcijem javlja se u posljednjem tromjesečju trudnoće kada se pojačano deponira u kostur ploda. Iako je u trudnoći povećana sposobnost apsorpcije kalcija, važno je unositi adekvatne količine i to oko 1000-1200 mg/dan.

Nizak unos prehrambenog kalcija povezan je s preeklampsijom, potencijalno opasnim (no ipak preventabilnim) stanjem. Suplementacija kalcijem može spriječiti preuranjen porod, povezan s preeklampsijom. Kalcij također smanjuje rizik od hipertenzije u trudnoći i povoljno djeluje na krvni tlak novorođenčadi.

...cink i magnezij

Ovi minerali potrebni su u većoj količini tijekom trudnoće za pravilan razvoj fetusa. Njihov unos moguće je osigurati hranom, primjerice orašastim plodovima, mesom, plodovima mora, sojom, žitaricama. Ipak, utvrđeno je da većina trudnica ne unosi dovoljne količine cinka, ali rutinska suplementacija se ne preporučuje jer suviše visoke doze mogu imati neželjene učinke. Trudnice koje uzimaju suplemente željeza (više od 30 mg dnevno) trebale bi uzimati i dodatak cinka jer željezo može ometati apsorpciju cinka.

Dnevna potreba za cinkom je 15 mg dnevno, a nedostatak cinka u prehrani dovodi se u vezu sa prijevremenim porodom, malom tjelesnom masom i zaostatkom u rastu ploda.

Magnezij je potrebno uzimati u dozi od 350 mg/dan, a važan je zbog rasta fetusa, sprečavanja prijevremenih kontrakcija uterusa i radi pojačanog metabolizma trudnice. Također, koristan je jer može spriječiti grčeve u nogama koji su česta pojava u trudnoći.

...omega - 3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece. Posljedna 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga.

Ukoliko trudnica ne konzumira ribu ili sjemenke i orašaste plodove postoji opasnost od niskog unosa omega-3 masnih kiselina te u takvoj situaciji može unos tih važnih masnih kiselina upotpuniti dodatkom omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se preporučuje dnevni unos od oko 300 mg omega-3 i to eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline (EPA+DHA).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.