Hrana 29. rujna 2010.

Džem i sok od kupina bez šećera

Kupine
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li koja je razlika između džema, marmelade i pekmeza? I kako ih napraviti bez šećera, a da ipak budu dovoljno slatki? Odgovore smo pronašli u knjizi Zlate Nanić "Prirodna zimnica", iz koje ti donosimo i recepte za džem i sok od kupina

Uobičajeno je da se bijeli šećer smatra jedinim zaslađivačem. Srećom, postoje brojni prirodni zaslađivači koji su vrlo kvalitetna zamjena za bijeli šećer. Svima prvo na pamet padne med.

Točno je da je med najpoznatiji prirodni zaslađivač i u prvoj fazi promjene na zdraviji način življenja najpristupačniji, ali postoje za organizam prihvatljiviji zaslađivači od žitarica. To su razni sladovi: ječmeni, rižin, kukuruzni, pšenični... Po izgledu su vrlo slični medu, ali uz brojne vitamine i minerale sadrže složene šećere, dok med ima pretežno jednostavne šećere, slično kao bijeli šećer.

Smeđi šećer od trske se također može preporučiti, dok je smeđi šećer od repe bolje izbjegavati i samo ponekad koristiti u maloj količini, jer je to ustvari obojani bijeli šećer.

Fruktoza je voćni šećer koji je po izgledu sličan bijelom šećeru od repe, ali po svojim svojstvima mnogo preporučljiviji za naš organizam.

Prirodni voćni sokovi i sirupi bez dodatnog šećera (jabučni, od grožđa, krušaka, šljiva...) jako su dobri za zaslađivanje.

Suho voće, u prvom redu grožđice, ali u nekim slučajevima i sve ostalo suho voće (po mogućnosti da nije sumporeno, što ćemo prepoznati po tamnoj boji) može također biti zaslađivač.

Prilikom spravljanja zimnice ne koristim med i sladove. Njih preporučam kao dodatak prilikom serviranja kompota od ribizla ili višnje i za pripravke od kupina, pogotovo kad to dajemo djeci.

Što je što?

Često me ljudi pitaju koja je razlika između pekmeza i marmelade ili i pekmeza i džema. Objasnit ću što ja podrazumijevam pod kojim od tih pojmova u ovom priručniku:

  • Pekmez sadrži usitnjeno voće s kožicama. U miješanom pekmezu jedno voće može biti pasirano, a ako je neko s kožicom, ja i to nazivam pekmez.
  • Marmelada je pripravak od jedne ili više vrsta pasiranog voća. I u miješanoj marmeladi sve voće mora biti pasirano.
  • Džem se radi od krupnih komada voća s kožicama, koje mora biti vidljivo u gotovom džemu.
  • Kompot se radi od cijelog ili izrezanog voća, zalijeva prokuhanim sirupom u kome se nalazi prirodna želatina agar-agar.

Džem od kupina

Sastojci:

  • 1 kg kupina
  • jabučni sirup
  • 2 žlice agar-agara (prirodna zamjena za želatinu)
  • prstohvat morske soli

Jabučni sirup skuhati s malo soli i agara, ubaciti kupine samo da 'bace ključ' i odmah puniti vruće male staklenke. Čvrsto se zatvore i zamotaju da se postupno ohlade.

Na isti način se mogu raditi džemovi od svih vrsta jagodičastog voća.

Sok od kupine

Sastojci:

  • 5 kg kupina
  • morska sol

Ovaj sok najbolje je raditi u sokovniku na paru. Voće se stavi u cjedilo sokovnika, voda dovede do vrenja i pusti se vrući sok u vruće staklene boce, koje se odmah zatvaraju i zamataju da što duže sačuvaju toplinu.

Ovako dobiveni sok je jako bogat željezom, a sačuvani su mu i svi vitamini, jer temperatura pare ne prelazi 80 stupnjeva. Sok je pomalo trpak i zato se djeci može dodati malo rižinog slada kad se sokom prelijeva kuhana žitarica ili u čaju.

Dok su još svježe, od kupina možeš napraviti i ukusni desert, bez glutena!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.