Hrana 17. listopada 2012.

Degustirali smo 10 probiotika!

Probiotici-Svi
1/11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša stručna komisija je degustirala i ocijenila 10 probiotika s okusom i odlučila koja tri probiotika idu u drugi krug izbora na glasanje čitatelja portala. Pogledaj kako je protekla degustacija te koji se probiotici natječu za titulu najboljeg probiotika s okusom, koji preporučuje portal Zdrava Krava

Redakcija Zdrave Krave je nominirala ukupno 10 probiotika s okusom, a pri odabiru smo se vodili kriterijima prepoznatljivosti, dostupnosti i emotivnog doživljaja. Svih 10 probiotika su degustirali i ocijenili članovi naše stručne komisije.

Članovi stručne komisije koji su degustirali i ocijenili probiotike s okusom su:

  • liječnik prof. dr. sc. Željko Krznarić
  • nutricionistica Vitaminoteke Darija Vranešić Bender
  • direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđica Protić
  • direktor kreativne agencije Nukleus Neven Dubravčić
  • Zoran Bašić iz Hrvatske mljekarske udruge
  • novinarka Večernjeg lista Tanja Božić

Nakon što su degustirali svih 10 probiotika, ocijenili okus, miris, aromu, nutritivne i zdravstvene vrijednosti, emotivni doživljaj i vizualni dojam ambalaže, članovi stručne komisije predali su svoje obrasce za ocjenjivanje. Zbrajanjem svih bodova došli smo do tri probiotika o kojima će dalje odlučivati čitatelji.

Tri probiotika koja su prošla kriterije struke i idu u drugi krug na glasanje čitatelja su:

  1. Vindija fortia žitarice i Vindija fortia žitarice + šljiva -dijele prvo mjesto sa jednakim brojem bodova- 46 bodova
  2. Dukat b-Aktiv LGG jagoda 45,5 bodova
  3. Danone Activia cjelovite žitarice + šumsko voće- 45 bodova

Nakon degustacije probiotika, svi su se opustili uz gastro delicije koje je osigurao catering ''Zlatna zvona''. Krajem tjedna počinje glasanje čitatelja pa te pozivamo da i ti sudjeluješ i daš svoj glas za omiljeni probiotik! Čitaj dalje jer te očekuju ocjene komisije i izjave sudionika degustacije.

Bodovi

Izjave

'Zdrava Krava izborom probiotika s okusom nastavlja ciklus izbora najnamirnica, tako smo ove godine u veljači izabrali Najčokoladu Zdrave Krave, a sada je na redu probiotik s okusom. Cilj nam je podići svjesnost o konzumiranju kvalitetnih namirnica stoga smo okupili stručni žiri iz različitih branši, smatram da ćemo tako dobiti zaista relevantne ocjene koje će pokazati koji je najbolji probiotik. U drugom krugu izbora svoj glas će dati i naši čitatelji, a na taj način je ravnopravno zastupljen glas struke i publike', rekla je glavna urednica portala Jasna Duspara.

Članica stručne komisije, nutricionistica Darija Vranešić Bender otkrila je karakteristike probiotika s okusom.

Probiotici s voćnim okusima u pravilu sadrže više šećera od običnih probiotičkih jogurta, pa je prilikom pregleda deklaracije potrebno obratiti pažnju na količinu šećera i kalorija koje sadrži. Također, dobro je provjeriti sadrži li proizvod prirodne ili umjetne arome i bojila, kao i broj bakterija te sojeve koje sadrži. Danas probiotički jogurti s okusima često imaju i dodatak žitarica, pa tako doprinose hranjivosti i unosu vlakana koja dodatno pospješuju probavu.

Vizualna komunikacija probiotika

'Mlijeko i mliječni proizvodi oduvijek su sami po sebi davali osnovni koloristički kod ambalaže, a to je bijela boja. Vremenom, kako se je mijenjalo tržiste i potražnja, uvođenjem novih proizvoda mijenjala se i vizualna komunikacija prema potrošaču. U borbi za kupca koriste se jake boje i privlačni oblici ambalaže, i pokušavaju percepciju kupca privući "na prvu". Naravno da je oblik i dizajn ambalaže važan. On nas na kraju krajeva natjera da proizvod stavimo u košaricu', rekao je kreativni direktor agencije Nukleus, Neven Dubravčić koji je ocjenjivao ambalažu.

'Bilo mi je lijepo iskustvo sudjelovati na ovom izboru kao članica stručne komisije, podržavam dobre i stručne analize prehrambenih namirnica. Zdrava Krava je ponovno okupila suradnike iz različitih struka i svi zajedno smo doprinjeli odabiru najboljih probiotika za krajnjeg potrošača', rekla je direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđica Protić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.