Ovu slatku čokoladnu babku najbolje je jesti svježu, ali ju uvijek možete spremiti i pojesti kasnije uz šalicu kave.
Babka je tradicionalni istočnoeuropski desert, najpoznatiji u Poljskoj i Ukrajini, koji se jede za vrijeme Uskrsa. Riječ je o slatkom kruhu koji može poslužiti kao alternativna orahnjači ili makovnjači.
Sastojci:
Za nadjev:
- 65 g blanširanih lješnjaka
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 80 g 70% tamne čokolade, nasjeckane
- 40 g kakaa u prahu
Za tijesto:
- 275 g glatkog brašna
- 5 g suhog kvasca
- 25 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja, istučena
- 50 ml punomasnog mlijeka
- 80 g maslaca, narezan na kockice i pustite neka omekša
Za sirup:
- 100 g šećera
- 100 ml vode
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Stavite lješnjake u lim za pečenje i blanširajte ih četiri do pet minuta u pećnici, povremeno miješajući, dok ne porumene. Nakon što se ohlade, isjeckajte ih, pola na grubo, pola na sitno i ostavite ih sa strane.
- Maslac, šećer i čokoladu stavite u posudu i otopite na laganoj vatri, miješajući dok se sve ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte kakao prah. Ostavite da se ohladi i malo zgusne.
- U međuvremenu napravite tijesto. Stavite brašno u zdjelu i dodajte kvasac, zatim šećer i sol.
- Napravite udubljenje u sredini brašna i ulijte jaja i mlijeko, zatim lagano miješajte mikserom dvije do tri minute dok se sastojci ne sjedine.
- Pojačajte mikser na srednju brzinu i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja, tako da se maslac sjedini prije nego dodate još.
- Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite miješati tijesto na srednjoj brzini, dok ne dobijete kuglu glatkog, svilenkastog, sjajnog tijesta.
- Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 40 x 30 cm i neka duži rub bude bliže vama.
- Ohlađenu čokoladnu smjesu rasporedite po tijestu i ostavite jedan centimetar ruba prazno. Po vrhu pospite sve pržene lješnjake.
- Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu spiralu.
- Odrežite oko dva cm sa svakog kraja, zatim okrenite rolu za 90° u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu tako da dobijete dva dugačka dijela.
- S izrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se spoje, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite postupak tako da napravite pletenicu s dvije niti, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje.
- Pažljivo podignite tijesto u obložen lim i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko dva sata, dok se tijesto ne udvostruči.
- Petnaest minuta prije isteka vremena dizanja zagrijte pećnicu na 190°C.
- Kad se tijesto dignulo, pecite ga 15 minuta na 190°C, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170° i pecite još 25-30 minuta, dok čačkalica koju ćete ubosti kroz sredinu ne izađe čista.
- Dok se babka peče, napravite sirup. Stavite šećer i 100 ml vode u malu posudu, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i pustite neka se kuha bez da miješate, pet minuta dok ne dobijete tekućinu poput sirupa. Ostavite da se sirup ohladi.
- Vruću babku premažite ohlađenim sirupom, pa ostavite da se malo ohladi. Izvadite je iz lima i poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi.