Hrana 814 prikaza 15. veljače 2012.

Čokolada je ljubav i strast!

Zvecevo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proizvodi Mikado premium, Braco i Seka, Volim te i Samo ti prisutni su u gotovo svakom kućanstvu, a iza njih stoji 90 godina duga tradicija u proizvodnji najfinije čokolade. Posjetili smo tvornicu čokolade Zvečevo, naučili kako nastaju čokolade i saznali što ih čini toliko posebnima

Iako je Zvečevo mnogima najpoznatiji po Mikado čokoladi s rižom, prvoj čokoladi takvog okusa u svijetu, ova tvrtka u naše je domove dovela i poznate čokolade Braco i Seka, Volim te, Samo ti te prutiće Mond i Super.

Požeška tvornica Zvečevo svoju je povijest počela pisati prije 90 godina i to kao tvornica alkoholnih pića. 1934. godine švicarska tvornica Nestle unajmila je ovo postrojenje za proizvodnju čokolada i bombona. Tvrtka od sredine 20. stoljeća posluje pod imenom Zvečevo, a danas se sastoji mljekare, tvornice za proizvodnju alkoholnih pića i tvornice za proizvodnju čokolade.

Kako nam čokolada pomaže?

O procesu proizvodnje čokolade, posebnostima Zvečevo čokolade i planovima za budućnost razgovarali smo s prehrambenim tehnolozima Maricom Ploužek i Marijom Palfi te predsjednikom uprave Zvečeva, Zdravkom Alvirom.

Iako čokoladu najčešće jedemo zato što je ukusna, ova namirnica tvom organizmu donosi niz drugih prednosti.

'Čokolada je kompletna namirnica. Dobra je za sve generacije, brzo obnavlja energiju, organizmu daje kvalitetne sastojke kao što su kalcij, fosfor, magnezij i željezo, sprječava pojavu nekih bolesti, što je znanstveno dokazano te je prikladna za konzumaciju između obroka. No, prije svega, čokolada te čini sretnim i zadovoljnim', govori Marica Ploužek, magistar prehrambene tehnologije iz odjela razvoja.

Svježe mlijeko zaslužno je za poseban okus

Čokolade sa Zvečevo potpisom doista su posebne, a to potvrđuju i brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Tajna okusa je u sirovinama koje se koriste u proizvodnji - prije svega, svježem mlijeku i kakao zrnu.

'Proizvodnja čokolada u Zvečevu kreće od kako zrna, što znači da kontroliramo osnovnu sirovinu za čokoladu. Potom, koristimo jedinstvenu tehnologiju proizvodnje čokolade od svježeg mlijeka. Tako možemo iskoristiti sve nutritivne benefite mlijeka, poput kalcija, što se ne može dobiti iz mlijeka u prahu.

Što se tiče punjenja čokolada, ona su jedinstvena jer se koriste prirodni voćni koncetrati te  prirodne arome i glukoza', objašnjava Marija Palfi, inženjer tehnologije u Zvečevu.

Slatki dio čokoladnog posla

Jednom kada su osigurane kvalitetne sirovine za čokoladu, počinje proces proizvodnje. Put od kakovca do ukusne čokolade traje dva do tri dana.

Primjerice, da bi se proizvela jedna Mikado čokolada s rižom potrebno je minimalno tri dana. Pritom vrijedi pravilo - što je složenija čokolada to je potreban duži proces.

'Iako je teško govoriti o dnevnoj proizvodnji, u jednoj smjeni se može napraviti oko 6 do 7 tona obične mliječne čokolade ili čokolade za kuhanje, odnosno oko 4 do 5 tona čokolade s dodacima', kaže Marija Palfi.

Prije nego što ih možeš kupiti u trgovini, Zvečevo čokolade prolaze kontrolno kušanje. Tehničari u laboratoriju zaduženi su za ovaj, slatki dio posla te svakodnevno degustiraju sirovine, poluproizvode i gotove čokolade.

Proizvodi se ocjenjuju po izgledu, okusu, boji, topivosti, mirisu, okusu i općem dojmu i to ocjenama od nula do deset. Na taj se način jamči prepoznatljiva kvaliteta Zvečevo čokolada.

Mikado vole svi!

Osim u Hrvatskoj i susjednim zemljama, čokolade Mikado premium, Braco i Seka, Volim te, Samo ti te drugi Zvečevo proizvodi mogu se pronaći i na policama trgovina u Americi, Kanadi, Jordanu i Švicarskoj. Najpopularnija je i dalje, Mikado čokolada od riže.

'S Mikado premium čokoladom smo pokazali da pripadamo u vrh čokoladera i da znamo napraviti dobru čokoladu. Preporučam ju svima, od najmlađih do najstarijih ', govori Zdravko Alvir predsjednik uprave Zvečeva i otkriva kako su u pripremi i neki novi okusi.

'Imamo mladi, kreativan tim stručnjaka te radimo na jednom posebnom okusu čokolade. Vjerujemo da će biti dobro prihvaćen na domaćem tržištu, posebice među mlađom generacijom, a ostalo neka za sada ostane tajna', kaže Zdravko Alvir.

Inovativnost i trud svih zaposlenika Zvečeva svojoj vjernošću svakodnevno nagrađuju kupci, a kako i ne bi kada se svakoj čokoladi posvećuju s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Više info na: www.zvecevo.hr

  • Default avatar -
    vodafone

    nestajanju?? a kaj ču onda ja jesti ako toga nestane

  • Default avatar -
    smokvica

    hm zanimljivo i ja znam tehniku nestajanja cokolade :)))

  • Avatar ataner
    ataner

    ja znam kak nastaju, a da radim ko tehničar u laboratoriju,pokazala bi kak nestaju! ja sam ovisna o čokoladi!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.