Hrana 15. studenoga 2019.

Čoko rolada sa samo 168 kcal koju mogu jesti i dijabetičari

Rol630
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako razmišljaš čime se zasladiti za vikend iskušaj ovu ukusnu roladu koja kombinira okus čokolade, kave i vanilije. kako je 14. studenoga obilježen Svjetski dan šećerne bolesti odabrali smo ovaj recept za sve one koji moraju ili žele uživati u slasticama i pri tom misliti i na svoje zdravlje.

Donosimo ti recept za čokoladnu roladu od kave i vanilije iz knjige "GI kolači - slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i
fruktozom umjesto bijelog šećera", autora Emila Keršeka objavljene u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepata u originalnoj i light varijanti.

Sastojci:

Biskvit

  • 5 jaja
  • 1 žumanjak
  • 7 dag fruktoze
  • 2 ml arome vanilije
  • 9 dag brašna
  • 2 g praška za pecivo

Krema

  • 3 dag kave
  • 1,25 dl vode
  • 20 dag maslaca
  • 6 žumanjaka
  • 7 dag fruktoze
  • 300 mg stevije
  • 1 dag škrobnom brašna

Ukras

  • 80 g poprženih badema ili krokanta
  • dvadesetak zrna kave
  • 100 g tučenog slatkog vrhnja
Možda te zanima... Banana kruh: Neodoljiva slastica bez aditiva i šećera Hrana

Priprema

  1. Lim (30x40 cm) namasti i pokrij papirom za pečenje.
  2. Jaja i žumanjak stavi u zdjelu i miješaj ručnim električnim mikserom najvećom brzinom 1 minutu dok se smjesa ne zapjeni.
  3. Pomiješaj steviju, fruktozu i vaniliju i pomalo sve dodaj u smjesu miješajući 1 minutu pa još zajedno miješaj 2 minute. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij u smjesu pa kratko miješaj mikserom najmanjom brzinom.
  4. Tijesto stavi u pripremljeni lim i peci 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
  5. Nakon pečenja biskvit skupa s papirom zarolaj i ostavi da se ohladi.
  6. Ohlađeni biskvit odmotaj, napuni kremom i ponovno zarolaj i premaži izvana kremom. Nadjevenu roladu pospi komadićima krokanta i nekoliko zrna kave te ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. Roladu ohladi, nareži i posluži.

 Krema

Za kremu pripremi jaku crnu kavu. Maslac miksaj dok je postane pjenast. Žumanjke, fruktozu, steviju i brašno dobro izmiješaj, dodaj hladnu kavu i miksaj dok se ne ohladi. Dodaj izrađeni maslac i dobro promiješaš. Odvoji oko 200 g za vanjski dio rolade, a ostatak stavi u samu roladu.

Možda te zanima... 5 prirodnih sladila zdravijih od rafiniranog šećera Hrana

Prehrambene vrijednosti

  • Energetska vrijednost 1 kriške: 168 kcal
  • Ugljikohidrati: 1 g
  • Bjelančevine : 4 g
  • Masti: 11 g

Recept za tortu od sira sa samo 240 kalorija pronađi ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bkolar16

      Molim pomoć; Priprema: 3. točka..."Pomiješaj steviju, fruktozu i vaniliju i pomalo sve dodaj u smjesu miješajući"..., a u sastavu za biskvit se ne navodi stevia ? i gdje je čokolada ni u kremi ni u biskvitu se ne navodi

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.