Hrana 19. rujna 2012.

Ciklom pobijedi anemiju

Cikla2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako neugledna izgledom, cikla krije brojne vrijedne tvari, hranjiva je i lako probavljiva. Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici. Ona je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i biljnih kemikalija

Cikla je korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje koje se često konzumira tijekom cijele godine. Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost i anemiju

Niskokalorična namirnica koja potiče probavu

U 100 g svježe namirnice nalazi se tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom.

Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Ipak, novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima. Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito.

Plodovi se ubiru i konzerviraju

Ako ti se nakon konzumacije cikle stolica ili urin oboje ružičasto, ne brini, radi se o bezopasnoj pojavi. Cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata.

Plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju potopljeni u brižno spravljenom naljevu bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle. Cikla se može poslužiti kao salata uz raznovrsna vegetarijanska i mesna jela, odlično pristaje uz mladi kukuruz, a može se i umiješati u krumpir pire koji tada poprima zanimljivu boju posebno privlačnu najmlađima.

Sok od cikle

 

Sokovi od povrća bogati su nitratima - spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 mL soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. Primijećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16 posto više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju).

Ova vijest nije zanimljiva i vrijedna samo sportašima, nego i starijoj populaciji te osobama s kardiovaskularnim, metaboličkim i respiratornim problemima. I u slučaju antihipertenzivnog učinka cikle hipoteza je da su za blagotvorno djelovanje zaslužni nitrati koje sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka.

Klikni i pogledaj Abecedu namirnica od A do Z na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.