Pri izradi ove slastice koristi se svježi posni sir i jogurt s niskim udjelom mliječne masti te kokosov maslac koji sadrži srednjelančane masne kiseline koje povoljno utječu na koncentraciju masnoća u krvi.
Cheesecake se može pripremiti i s agavinim ili javorovim sirupom ili ksilitolom gdje u kombinaciji s proteinima mliječnih proizvoda postaje slastica niskog glikemijskog indeksa.
Sastojci za podlogu
- 25 dag suhog keksa bez šećera
- 5 dkg kokosovog maslaca
Priprema podloge
Izradite podlogu za cheesecake tako da izmiješate kokosov maslac sa smrvljenim keksom. U okrugli kalup promjera 26 cm stavite masni papir i zatim ravnomjerno rasporedite i utisnite smjesu.
Sastojci za kremu
- 100 dag svježeg posnog sira (do 2 % m.m.)
- 1 jaje
- 2 bjelanjka
- 15 dag malomasnog jogurta (do 2 % m.m.)
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 dkg agavinog sirupa
- 2 žlice soka od limuna
Priprema kreme
U posudi miješajte dva bjelanjka dok ne dobijete čvrstu bijelu kremu. U drugu posudu stavite svježi sir, jedno jaje, malomasni jogurt, kukuruzni škrob, vanilin šećer, agavin sirup i sok od limuna. Stavite u pećnicu na 170° C 20 minuta. Dok se smjesa peče pripremite preljev.
Sastojci za preljev
- 5 dl jogurta (do 2 % m.m.)
- 2 žlice soka od limuna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 listića želatine
Priprema preljeva
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite pet minuta. Za to vrijeme u posudu za kuhanje ulijte jogurt, sok od limuna, vanilin šećer i dodajte ocijeđene listiće želatine. Smjesu za preljev kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Nakon što se želatina otopi, uklonite s vatre i prelijte njome pečeni kolač. Stavite u hladnjak na najmanje osam sati prije skidanja kalupa i posluživanja.