Hrana Zdravi recepti 04. travnja 2023.

Cheesecake prikladan i za oboljele od dijabetesa

Cheesecake prikladan i za oboljele od dijabetesa
Foto: Pexels Cheesecake prikladan i za oboljele od dijabetesa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pri izradi ove slastice koristi se svježi posni sir i jogurt s niskim udjelom mliječne masti te kokosov maslac koji sadrži srednjelančane masne kiseline koje povoljno utječu na koncentraciju masnoća u krvi.

Cheesecake se može pripremiti i s agavinim ili javorovim sirupom ili ksilitolom  gdje u kombinaciji s proteinima mliječnih proizvoda postaje slastica niskog glikemijskog indeksa.

Sastojci za podlogu

  • 25 dag suhog keksa bez šećera
  • 5 dkg kokosovog maslaca

Priprema podloge

Izradite podlogu za cheesecake tako da izmiješate kokosov maslac sa smrvljenim keksom. U okrugli kalup promjera 26 cm stavite masni papir i zatim ravnomjerno rasporedite i utisnite smjesu.

Sastojci za kremu

  • 100 dag svježeg posnog sira (do 2 % m.m.)
  • 1 jaje
  • 2 bjelanjka
  • 15 dag malomasnog jogurta (do 2 % m.m.)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 5 dkg agavinog sirupa
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema kreme

U posudi miješajte dva bjelanjka dok ne dobijete čvrstu bijelu kremu. U drugu posudu stavite svježi sir, jedno jaje, malomasni jogurt, kukuruzni škrob, vanilin šećer, agavin sirup i sok od limuna. Stavite u pećnicu na 170° C 20 minuta. Dok se smjesa peče pripremite preljev.

Možda te zanima... Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati Zdravlje

Sastojci za preljev

  • 5 dl jogurta (do 2 % m.m.)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 5 listića želatine

Priprema preljeva

Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite pet minuta. Za to vrijeme u posudu za kuhanje ulijte jogurt, sok od limuna, vanilin šećer i dodajte ocijeđene listiće želatine. Smjesu za preljev kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Nakon što se želatina otopi, uklonite s vatre i prelijte njome pečeni kolač. Stavite u hladnjak na najmanje osam sati prije skidanja kalupa i posluživanja.

Možda te zanima... 10 najboljih snackova za dijabetičare i one koji izbjegavaju šećer Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.