Juha je jedan od omiljenih izbora kada je riječ o zdravom ručku. Ukoliko ti je dosta uvijek jedne te iste povrtne ili pileće juhe, izbjegavaš gluten ili si pobornik veganske prehrane, iskušaj ovaj recept za krepku i ukusnu miso juhu.
Kuharica Zeleno povrće za svaki dan u izdanju Mozaika-knjige, autorice Jessice Nadel, donosi 100 jednostavnih veganskih recepata uz koje ćeš u svaki obrok uvrstiti zeleno povrće. Iz kuharice izdvajamo prijedlog zdravog i brzog ručka.
Kiselkasta miso juha s brokulom
Ovaj bezglutenski recept spreman je za 20 minuta. Za pripremu trebaš:
- 60 g bijele miso paste
- 1,5 l vode
- 2 žlice limunova soka
- 140 g brokule, narezane na komade veličine zalogaja
- 35 g smeđih šampinjona, narezanih na ploške
- 35 g gljiva enoki
- 1 mladi luk, narezan na kolutiće
- tanke ploške limuna.
U maloj zdjeli u 250 ml vruće vode miješaj pastu dok se sasvim ne rastopi. Prelij smjesu u srednje veliki lonac, dodaj preostalu vodu i limunov sok pa kuhaj na umjerenoj vatri malo ispod točke vrelišta. Dodaj brokulu i gljive pa kuhaj 5 do 7 minuta, dok brokula ne omekša.
Domaće Snickers kocke s kokosovim uljem
Gotovu juhu posluži u zdjelicama, posutu mladim lukom i s tankom ploškom svježeg limuna.
Svjež limunov sok juhi daje svjetliju boju, a brokula punoću okusa i hranjivih tvari - vitamina A, C i K, folne kiseline i vlakana. Ako želiš da juha bude zasitnija, možeš joj dodati omiljene rezance.