Talijanske bruschette - prepečene šnite kruha s raznim povrćem, začinima i maslinovim uljem - brzo su gotove, a ukusne su, hranjive i lagane. Idealne za ljeto! Kuharica Mia Šoškić preporučuje ti tri sjajna recepta za bruschette s rajčicama, gljivama i tikvicama
Bruschetta je originalno talijansko predjelo, koje se u današnje doba sve češće konzumira i kao brzi zalogaj, odnosno užina. Zbog toga se originalni recept, koji podrazumijeva pečeni kruh s češnjakom, maslinovim uljem, solju i paprom, obogaćuje raznim drugim sastojcima: rajčicama, sirom, bosiljkom, patlidžanima, tikvicama...
Bruschette sa rajčicama i maslinama
Sastojci:
- 8 šnita integralnog kruha
- maslinovo ulje
- češnjak
- 5 rajčica sitno narezanih
- 1/2 šalice maslina narezanih na sitno
- bosiljak
- origano
- sol
- papar
Priprema:
Šnite kruha tostiramo u pećnici pod grillom na 220 stupnjeva Celzijusa i dok su vruće pokapamo maslinovim uljem u koji smo dodali narezani češnjak. Rajčice i masline pomiješamo sa začinima i stavimo na sredinu bruschette. Serviramo dok je toplo.
Bruchette s tikvicama
Sastojci:
- 8 šnita integralnog kruha
- maslinovo ulje
- češnjak
- 1 veći patlidžan narezan na kriške i posoljen
- 1 veća tikvica narezana ne kriške i malo posoljena
- sol
- papar
- origano
- bosiljak
Priprema:
Kruh tostiramo u pećnici pod grillom na 220 stupnjeva Celzijusa i dok su vruće pokapamo maslinovim uljem u koji smo dodali narezani češnjak.
Patlidžane i tikvice grillamo s jedne i druge strane na grill tavi dok malo ne omekšaju. Narežemo na dasci za rezanje.
Začinimo, promiješamo i stavimo na sredinu vrućih bruschette. Serviramo toplo.
Bruschette s gljivama i tofuom
Sastojci:
- 8 šnita integralnog kruha
- maslinovo ulje
- češnjak
- 300 gr gljiva sitno narezanih
- sol
- papar
- 100 gr dimljenog tofu sira
Priprema:
Šnite kruha tostiramo u pećnici pod grillom na 220 stupnjeva Celzijusa i dok su vruće pokapamo maslinovim uljem u koji smo dodali narezani češnjak.
Gljive na malo maslinovog ulja dinstamo na grill tavi (ili u loncu s debljim dnom) 10-ak minuta s dodatkom soli.
Na vruće bruschette u sredinu stavimo gljive, a po gljivama naribamo dimljeni tofu sir. Ukrasimo peršinom.