Darovi koje sami izradimo osobniji su i originalniji. Zato smo moja majka i ja odlučile izraditi mnogo malih 'gingerbread' kućica od medenjaka koje inače nisu svojstvene za naše područje, ali su rado prihvaćene. Odlučila sam napraviti i jednu kućicu od zdravijih sastojaka (koliko sam ih uspjela nabaviti) i taj ću recept podijeliti s tobom kako bi i ti mogla razveseliti svoje najdraže
Sastojci:
- 600 g brašna: 400 g bijelog + 200 g integralnog
- 220 g maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 4 žlice meda
- 2 žlice mlijeka
- 1/2 žlice sode bikarbone
- malo soli
- cimet, đumbir, klinčić, kardamom, vanilija
- 2 bjelanjka
- 200 g šećera u prahu
Priprema:
- Otopi maslac (ako želiš orašast miris, pričekaj dok malo ne posmeđi) i ohladi ga.
- Posebno pomiješaj suhe i posebno mokre sastojke te ih sjedini u jednu smjesu.
- Izreži u papiru predloške u oblicima zidova i krova kuće po kojima ćeš izrezivati tijesto.
- Tijesto razvaljaj na papiru za pečenje kako ne bi došlo do pucanja prilikom premještanja.
- Pomoću predložaka izreži prednju, stražnju i bočnu stranu te krov i dodatne ukrase.
- Dijelove kućice peci na 180 stupnjeva od 10 do 15 minuta dok rubovi ne potamne.
- Kućicu spajaj smjesom 'royal icing' koju dobiješ kada pomiješaš 2 bjelanjaka s 200 g šećera u prahu.
- Smjesa mora biti jako gusta pa po potrebi dodaj još šećera u prahu.
- Sada počinje zabavan dio: ukrašavanje! Možeš koristiti suho voće, bademe, lješnjake, tamnu čokoladu i razne druge jestive ukrase. Kreativnosti i mogućnostima nema kraja!
Ako nisi u mogućnosti izraditi kućicu, a voljela bi je imati, naruči je ovdje. Sretni blagdani!