Bolognese je omiljeno jelo djeci i odraslima, a datira još iz 5. stoljeća. Tradicionalni recept registrirala je 1982. godine delegacija iz Bologne s poznate škole Accademia Italiana della Cucina
Kako vegetarijanci ili oni koji žele iz bilo kojeg razloga izostaviti meso iz svog obroka ne bi ostali bez ovog ukusnog umaka, donosimo ti recept za njegovu vege varijantu koju nam je ustupio naš čitatelj Josip Gaćarić.
Sastojci za dvije porcije:
- luk
- 2 češnja češnjaka
- sol
- papar
- šećer
- čili
- ulje
- 1/4 šalice sojinih ljuskica
- konzerva pelata
Priprema:
- Na plitkoj masnoći (ulju) pirjaj sitno nasjeckani luk dok ne dobije laganu žućkastu boju. Kad luk požuti dodaj dva režnja češnjaka (pazi da ti ne zagori).
- Dodaj pelate iz konzerve na luk i češnjak, a komade rajčice usitni vilicom. Rajčici dodaj prstohvat šećera kako bi se ublažila njezina kiselost. Pirjaj desetak minuta i lagano po potrebi podlijevaj vodom.
- Dodaj sol, papar i čili (u skladu s vlastitim ukusom) i umak je gotov.
- U posebnoj posudi neka ti proključa voda, ako želiš posoli je. Ugasi vatru i potom u tu vodu stavi sojine ljuskice i pusti da odstoje 15 do 20 minuta. Kada omekšaju i nabubre procijedi ih, sjedini s umakom i tvoj Bolognese je gotov.
- Kombiniraj ga s tjesteninom, a ne zaboravi da ga možeš koristiti i za vege lazanje.
Dobar tek!