Hrana 03. lipnja 2011.

Bobičasto voće u zdravim desertima

Malina_I_Kupina_Bullet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Borovnice, maline, kupine, jagode, ribizl i brusnice niskokalorične su i zdrave namirnice bogate prirodnim vitaminima, mineralima i enzimima, koji u dobroj mjeri ostaju očuvani i nakon kuhanja. Zato od njih možeš napraviti ukusne i zdrave džemove, poput džema od jagoda, čiji ti recept otkriva učiteljica prirodne kuhinje Tončika Cukrov

S nadolaskom ljeta vrtove i šume osvajaju grmovi bobičastog voća svojim crvenkastim ili tamnim sitnim plodovima. Bilo da su to borovnice, maline, kupine, jagode, ribizl ili brusnice jednako su to sočni, mirišljavi i ukusni plodovi. To su prije svega niskokalorične i zdrave namirnice bogate prirodnim vitaminima, mineralima i enzimima.

Posebno su bogate biljnim fenolima i to flavonoidima važnima za regulaciju metabolizma. Te tvari, posebno u kombinaciji s vitaminom C, E i provitaminom A kojima obiluju, sudjeluju u jačanju imunološkog sustava biljke. To je i razlog njihova preporučivanja za ublažavanje različitih tegoba od umora, slabokrvnosti, viskog krvnog tlaka do drugih problema različitih etiologija.

Sičušne bobice je najbolje jesti svježe, no njihovo nutritivno bogatstvo u dobroj je mjeri očuvano i nakon kuhanja. Kako sadrže pektin jednostavno ih se spravlja kao žele, sok ili marmalade. Naravno da im je teško odoljeti u voćnim salatama, a posebno u desertima.

Džem od jagoda 

Sastojci:

  • 0,5 kg jagoda
  • 200 gr agavinog sirupa
  • 3 žlice agar agara (biljna želatina)
  • 2 prstohvata soli
  • 1 žlica mirina

Priprema:

Očišćene jagode ili nego drugo bobičasto voće zalij agavinim sirupom i pusti 2 sata da se sve prožme. Kuhaj smjesu s agarom uz dodatak soli 15 minuta na srednje jakoj vatri. U zagrijane sterilizirane staklenke (manje) stavi skuhani džem i ostavi ih hladiti. Na vrh ohlađena džema stavi mirin te zatvori staklenke. Posluži kao namaz uz palačinke ili kao dodatak slasticama.

Radionica kuhanja u Makronovi

Posjeti radionicu kuhanja u Makronovi koju će 7. lipnja voditi učiteljica kuhanja Tončika Cukrov i uživat ćeš u karamel-kremi s malinama, bakinu džemu s bobičastim voćem, mirišljavom pudingu s jagodama, rajskoj voćnoj kremi i pudding torti s crvenim preljevom.

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.