Hrana Zdravi recepti 810 prikaza 21. studenoga 2018.

Finalistica Gastro zvijezde otkriva recept za domaće zobeno mlijeko!

Foto: Privatna arhiva Marija Štefek Rukavina

Veganka je otprilike dvije godine, a uz muža vegetarijanca shvatila je da joj meso u prehrani zapravo ne treba i da ga ne želi jesti. Razgovarali smo s finalisticom Gastro zvijezde Marijom Štefek Rukavinom o njezinom blogu Nuts and Walnuts i o veganstvu kao načinu života.

"Dogodilo se da sam imala problema s krvnim tlakom pa sam, uz prepisane lijekove, odlučila promijeniti nešto i u svojoj ishrani kako bih si pomogla. Jaja inače nisam voljela pa je jedina promjena bila isključenje mlijeka i mliječnih proizvoda. Ubrzo sam primijetila kako se puno lakše i bolje osjećam, a više nemam ni problema s tlakom. Ne kažem da je veganstvo 'univerzalni lijek za tlak', ali meni je zaista pomoglo", objasnila je Štefek Rukavina. 

Kad govori o veganstvu, najbolji rezultat takvog načina života je to što je poboljšala kvalitetu svojeg življenja. "Promjenom prehrane unaprijedila sam zdravlje. Uz promjenu prehrane došao je i etički dio – počela sam više razmišljati o zaštiti i dobrobiti životinja i okoliša i tome što mogu učiniti počevši od sebe i svog metra kvadratnog", rekla je Štefek Rukavina. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pa smo se našli u subotu u Enziti na Velesajmu i kuhali najbolje što smo znali. Blogeri iz kategorije zdravo/vege, tradicionalna kuhinja te slastice. Da samo znate kako je fino mirišalo, kako se kuhalo, kušalo, uživalo u jelu! Slikati nisam stigla. Mobitel sam stavila u ladicu ispod štednjaka, da budem iskrena, i tamo zaboravila na njega. Fotke koje su napravili drugi sam stavila u storije, hvala Bogu na njima, jer svojih nemam! Svoju juhu od brokule nisam uslikala ovakva zbunjena, ni popečke, ali sam ih napravila najfinije što sam mogla. Kao i svi drugi u mojoj kategoriji, kao i svi u drugim kategorijama. . No jedno nas je pratilo kao light motiv cijeloga dana: iako smo tamo kuhali, možda je grubo reći, "jedni protiv drugih", jer u konačnici, slijedi nam selekcija, nije bilo NIČEGA što bi govorilo "jedni protiv drugih" već zajedništvo i uživanje u svakom momentu onoga što inače radimo iz ljubavi, a to je kuhanje. Svoju ljubav za finom papicom smo podijelili jedni s drugima i to je najvažnije. . Na ovom sam eventu prvi put uživo upoznala mnoge koje poznajem preko blogova: @kiwigocrazy, moju dragu vegančicu. Uz Graciju, u mojoj kategoriji su bile i Andreja @geeketa, moja legica Osječanka te Helena @zdravoislasno, a poslije kuhanja se pošteno ispričale na kavi. . U drugim kategorijama jednako drago mi je bilo upoznati uživo i @sweetlifebykarla, @mamajasamgladan, @forkingcroatia, @pregacha isto moja Osječanka, @recepttura, @harrycoop.er, @_mama_drama @anasbakingchronicles, svi do jednog veliki maheri i entuzijasti! Što će biti sljedeće, još čekamo, ali znam da neće biti lako odlučiti @darkokontin, @ribafish13 @gastro.hr!  Linkovi za glasanje su u profilu, sretno nam svima! . . . . . . . . . . #gastrozvijezda @zvijezda_hr, #gastrohr #cookingshow #meetnewfriends #cookingmeetings @nutsandwalnuts #nutsandwalnutsblog #coffeelover #autumnalfeeling

A post shared by Mari (@nutsandwalnuts) on

Finalistica Gastro zvijezde ipak smatra da se veganstvo ne može uvesti silom, ali da su 'veganski filmovi' istiniti i pokazuju stvarno stanje stvari. "Ljudi povezuju hranu s uspomenama, dragim ljudima i događajima. Ne žele da im se to 'pokvari'. Ne žele povezivati lijepe uspomene obiteljskih okupljanja oko bogatog stola s krvavim i okrutnim slikama iz klaonica ili nehumanih uvjeta uzgajališta. Nesporazumima svakako pridonosi i nedovoljna informiranost. Mnogo ljudi ne zna što veganstvo uključuje ili isključuje. Ono što ljudi smatraju povredom tradicije i onoga na čemu su odrasli, naravno da će na prvu odbiti, osuditi kao loše i nezdravo. S druge strane, ljudi uopće nemaju problema nekome sasuti u lice kako je 'ne jesti meso i maslac idiotizam', ali neće nekome drugome reći, 'Zašto si istukao ženu? Ostavio si kredit jamcima? Djeca su ti zapuštena, gladna, zlostavljana?', objasnila je Štefek Rukavina te nastavlja: "Treba stvari staviti u kontekst: onome tko voli jesti meso, život bez mesa može izgledati nemoguć. Onome tko meso ne jede, reklama za meso izgleda kao horor film."

 | Author: Privatna arhiva Marija Štefek Rukavina Foto: Privatna arhiva Marija Štefek Rukavina

Blogerica ističe: "Smatram kako je najbolje zapravo gledati svoja posla, živjeti svoj život, jesti iz svog tanjura i mesti pred svojim pragom. Silom i osudom se ništa ne postiže. Primjerom da. Uvijek dobrim primjerom."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vegan Creamy Mushroom Soup to warm me up in these cold, Autumn days. To make me smile. To make me remember the small things that make my life, and make it pretty. What is your simple Autumn pleasure? The recipe is in the bio, pretty please :) . ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ A sad bi mi dobro došao jedan "stoliću, prostri se!" stolić. I na njemu ova juha od gljiva. Prava, jesenska. Lajkaš? Recept u gumbićima u profilu! . . . . . . . #vegansoup #mushroomsoup #veganmushroomsoup #veganfoodofficial #veganfoodspot #veganfoodspace #feedfeed #thrivemags #gloobyfood #f52grams #food52 #eatyourgreens #cleaneats #eatmoremagic #mycommontable #eattheworld #lifeandthyme #f52grams #eatwellbewell #eattherainbow #nutritiousanddelicious #eatgreen #letscookvegan #nutsandwalnutsblog #howaboutveganfood #veganinmyheart #thefeedfeedvegan #lovingveganfood #feedfeed @thefeedfeed #thrivemags

A post shared by Mari (@nutsandwalnuts) on

 

Mnogi da moraju sami zaklati životinju, nikada ne bi jeli meso

Marija Štefek Rukavina objasnila je da se ljudi na veganstvo odlučuju zbog zaštite životinja, ali i da postoje mnogi drugi razlozi. "Netko zbog životinja, netko zbog zdravlja. Netko zbog pomodarstva ili radoznalosti pa mu ili dosadi ili se 'zakvači'."

Kad kažemo „zaštita životinja“, mnogo ljudi pomisli na pse i mačke u azilima. No nema govora o ljubavi prema životinjama ako vam to pile i mačka nisu u očima sasvim jednaki. Mnogo ljudi, da moraju sami zaklati životinju, nikada ne bi jeli meso. Meso se „proizvodi negdje daleko“. „Meso raste na policama u dućanu“. Ne vidimo kako to meso dolazi u te dućane", rekla je Štefek Rukavina. 

Neki ljudi veganstvo smatraju skupim, no blogerica se ne slaže i tvrdi da je i kao svaki drugi način prehrane, ovisno o tome kakve se namirnice kupuju. "Organske, bio namirnice su u svakom slučaju skuplje. Smatram kako možete sasvim normalno, raznoliko i zdravo kuhati veganska jela za iste ili čak manje novce nego uobičajeno. Za primjer, usporedite kilogram sira s kilogramom suhog slanutka, leće ili graha. Usporedila sam i troškove od prije nego što sam postala vegankom i sada. Prije je jako puno novca odlazilo na maslac, sireve, jogurt. Povrće i voće, kojeg sad kupujemo više, znatno je jeftinije", rekla je blogerica. 

Osim na njezin budžet, veganska prehrana ne utječe ni na kreativne mogućnosti u njezinoj kuhinji. Uspjela je osmisliti i brojne veganske inačice popularnih hrvatskih jela: "Vege Bolognese, sarmu, 'mesnu štrucu', čak božićnu mađaricu! Što nisam uspjela veganizirati? Šnenokle i princes krafne. Eto to, a to mi zaista ne nedostaje!" kroz smijeh je rekla Marija Štefek Rukavina. 

Trenutno otvara prve staklenke zimnice: skuhala je domaći sok od rajčica, grah salatu i sataraš. Također, u njezinoj smočnici će se naći i puno crvene leće, graha i slanutka, a prednjače češnjak, limun i đumbir.

Svoje recepte smišlja po principu 'što ima u hladnjaku' nastojeći da svako jelo bude sezonsko, svježe, hranjivo i zasitno. "Pazim da svako jelo svakodnevno sadržava dovoljno nutrijenata. Za blog kreiram recepte koji također odgovaraju onome što volimo jesti kod kuće, ali i sezoni: ljeti su to brza jela, salate, povrće s grila, osvježavajući napitci, u jesen hranjiva variva i bogatstvo plodova, zimi slastice i blagdanska, svečana jela", objasnila je Štefek Rukavina. 

Mindful living

Marija Štefek Rukavina na svojem blogu ima i poseban prostor za Mindful living, odnosno obziran život. Za nju to znači obzirnost prema životinjama, okolišu, smanjenoj kupovini plastičnih i teško razgradivih proizvoda. "Kupovanje onoga što zaista trebaš, ono čime nešto nadomještaš, ne slažeš 'još jedno isto takvo' na hrpu. Čuvanje okoliša počevši od svog praga. Za mene Mindful living znači i obzirnost prema ljudima: oni koji me pitaju o veganstvu, njima kažem. Vama govorim jer ste me pitali", rekla je blogerica kroz smijeh dodajući: "Poštujem izbor drugih ljudi: na kraju krajeva, i sama sam odrasla na mesu, mlijeku i maslacu. Sad više ne jedem tako i OK. Svatko ima svoj put i svoj izbor."

Blog je napravila i prije veganskih dana i to su većinom bili tradicionalni kolači, dizana tijesta i kruh. Otkako je veganka odlučila je otvoriti novu stranicu pa je tako nastao Nuts and Walnuts. "Blog je, osim stvaranja vlastite zbirke omiljenih recepata, i komunikacija s publikom koja prati blog, stvaranje zajednice koja nudi podršku, inspiraciju, učenje i druženje", rekla je blogerica. 

Tijekom Gastro zvijezde upoznala je mnogo kolega blogera, a iako su gastro blogeri okupljeni u svrhu natjecanja, nikakve kompetitivnosti niti netrpeljivosti zaista nije bilo. "Počašćena sam da je moj blog dospio u superfinale i željela bih zahvaliti svima koji su me nominirali i podržali glasovima, lijepim riječima i podrškom! Bez obzira na rezultat, i više sam nego zadovoljna. Uvijek je lijepo družiti se s ljudima koji rade isto što i ti – kuhaju, fotografiraju, pišu. To je razmjena iskustava, mišljenja, pomoć. Uvijek rado pohađam blogerske susrete i radujem se!" rekla je Štefek Rukavina. 

Najdraži recept 

Domaće zobeno mlijeko je najbrže, najjeftinije i najjednostavnije biljno mlijeko koje možete sami napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 1 šalica (250ml) zobenih pahuljica
  • 1 litra vode
  • po želji, dvije tri datulje (bez koštice)

 | Author: Privatna arhiva Marija Štefek Rukavina Foto: Privatna arhiva Marija Štefek Rukavina

Priprema: Zobene pahuljice i otkoštene datulje ubaciti u blender i preliti s malo vode. Pulsirati dok se ne stvori kremasta kaša. Doliti ostatak vode. Procijediti. Ostatak zobenih pahuljica možete pojesti s voćem. Zobeno mlijeko čuvati u hladnjaku dva do tri dana. Upotrijebite svugdje gdje biste inače upotrijebili obično mlijeko: u slasticama, napitcima i slično.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.