Kako se trend organske hrane razvijao od pokreta hipija do životnog stila i poslovanja, zašto konzumiranjem rafinirane hrane gubimo B vitamin i netopiva vlakna koja su zaslužna za izbacivanje toksina iz tijela, te koje su prednosti organski uzgojene hrane naspram konvencionalne otkrili su Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić na predavanju u Rijeci
Vodeći hrvatski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području prirodne prehrane i zdravih stilova življenja Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić u Rijeci su održali zanimljiva predavanja na temu ''Organske namirnice i zdravlje'' i ''Što birate - cjelovito ili rafinirano''.
Organska hrana - od pokreta hipija do stila života i poslovanja
Naš vodeći makrobiotički savjetnik Zlatko Pejić je u svom predavanju istaknuo važnost konzumiranja organskih namirnica i njihov utjecaj na zdravlje u usporedbi s konvencionalnim namirnicama, te objasnio pozitivan utjecaj organskog uzgoja na okoliš.
Zlatko Pejić je ispričao kako je uzgoj organske hrane počeo kad pokret hipija, a danas je u EU sve veći trend, način života i poslovanje. Tako je primjerice u Austriji više od 20 posto organskog uzgoja, a trend organskog sve više raste jer raste i potreba tržišta.
Zanimljiva istraživanja o organskoj hrani
Zlatko Pejić je pokazao i podatke iz jednog američkog istraživanja u kojem je otkriveno kako djeca koja jedu organsku hranu imaju 6 posto manje tragova pesticida u krvi od djece koja jedu konvencionalnu hranu.
Također, zanimljivo je istraživanje o kokošima koje su jele organsko žito, jer je u jajima koje su snijele takve koke nađeno za trećinu manje kolesterola, za četvrtinu manje zasićenih masnih kiselina i dva puta više omega 3 masnih kiselina.
Cjelovito ili rafinirano?
Začetnica makrobiotike u Hrvatskoj Jadranka Boban Pejić je u svom predavanju ''Što birate - cjelovito ili rafinirano'' objasnila prednosti cjelovitih namirnica i njihove kvalitete, te nedostatke i opasnosti iz rafiniranih namirnica (aditivi, konzervansi, umjetni mirisi i okusi).
Jadranka Boban Pejić je ispričala kako se naša prehrana u zadnjih 50 godina promijenila više nego u zadnjih 10 000 godina. Što više informacija imamo to smo zbunjeniji, a danas nam nude samo iluziju raznolikosti, ideju o hrani, a ne stvarnu hranu.
Sve je više rafiniranih namirnica, koje su se pojavile u 20 st., kada se je pojavio i proces rafiniranja hrane. Jadranka je iznjela podatke koji govore da konzumiranjem rafinirane hrane gubimo B vitamin, netopiva vlakna koja su zaslužna za izbacivanje toksina iz tijela, magnezij, željezo, a dobivamo štetne aditive i pojačivače okusa.
Biraj hranu koja donosi život, koja je vitalna i što više jedi hranu u orginalnom obliku, a ne njezine prerađevine, poručila je Jadranka.
Makronova tijekom ožujka i travnja organizira ciklus predavanja i radionica u Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu. U riječkom hotelu Bonavia možeš poslušati predavanja svaki dan ovaj tjedan do petka 25.03.
U našem planeru pročitaj kada će se održati predavanja u Splitu i Zagrebu.