Hrana 23. ožujka 2011.

Biraj hranu koja daje život!

Rijeka
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako se trend organske hrane razvijao od pokreta hipija do životnog stila i poslovanja, zašto konzumiranjem rafinirane hrane gubimo B vitamin i netopiva vlakna koja su zaslužna za izbacivanje toksina iz tijela, te koje su prednosti organski uzgojene hrane naspram konvencionalne otkrili su Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić na predavanju u Rijeci

Vodeći hrvatski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području prirodne prehrane i zdravih stilova življenja Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić u Rijeci su održali zanimljiva predavanja na temu ''Organske namirnice i zdravlje'' i ''Što birate - cjelovito ili rafinirano''.

Organska hrana - od pokreta hipija do stila života i poslovanja

Naš vodeći makrobiotički savjetnik Zlatko Pejić je u svom predavanju istaknuo važnost konzumiranja organskih namirnica i njihov utjecaj na zdravlje u usporedbi s konvencionalnim namirnicama, te objasnio pozitivan utjecaj organskog uzgoja na okoliš.

Zlatko Pejić je ispričao kako je uzgoj organske hrane počeo kad pokret hipija, a danas je u EU sve veći trend, način života i poslovanje. Tako je primjerice u Austriji više od 20 posto organskog uzgoja, a trend organskog sve više raste jer raste i potreba tržišta.

Zanimljiva istraživanja o organskoj hrani

Zlatko Pejić je pokazao i podatke iz jednog američkog istraživanja u kojem je otkriveno kako djeca koja jedu organsku hranu imaju 6 posto manje tragova pesticida u krvi od djece koja jedu konvencionalnu hranu.

Također, zanimljivo je istraživanje o kokošima koje su jele organsko žito, jer je u jajima koje su snijele takve koke nađeno za trećinu manje kolesterola, za četvrtinu manje zasićenih masnih kiselina i  dva puta više omega 3 masnih kiselina.


Cjelovito ili rafinirano?

Začetnica makrobiotike u Hrvatskoj Jadranka Boban Pejić je u svom predavanju ''Što birate - cjelovito ili rafinirano'' objasnila prednosti cjelovitih namirnica i njihove kvalitete, te nedostatke i opasnosti iz rafiniranih namirnica (aditivi, konzervansi, umjetni mirisi i okusi).

Jadranka Boban Pejić je ispričala kako se naša prehrana u zadnjih 50 godina promijenila više nego u zadnjih 10 000 godina. Što više informacija imamo to smo zbunjeniji, a danas nam nude samo iluziju raznolikosti, ideju o hrani, a ne stvarnu hranu.

Sve je više rafiniranih namirnica, koje su se pojavile u 20 st., kada se je pojavio i proces rafiniranja hrane. Jadranka je iznjela podatke koji govore da konzumiranjem rafinirane hrane gubimo B vitamin, netopiva vlakna koja su zaslužna za izbacivanje toksina iz tijela, magnezij, željezo, a dobivamo štetne aditive i pojačivače okusa.

Biraj hranu koja donosi život, koja je vitalna i što više jedi hranu u orginalnom obliku, a ne njezine prerađevine, poručila je Jadranka.

Makronova tijekom ožujka i travnja organizira ciklus predavanja i radionica u Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu. U riječkom hotelu Bonavia možeš poslušati predavanja svaki dan ovaj tjedan do petka 25.03.

U našem planeru pročitaj kada će se održati predavanja u Splitu i Zagrebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.