Hrana 10. veljače 2014.

Bezglutenski čokoladni muffini

Muff-Zuspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Helena Jakoliš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za bezglutenske muffine od čokolade. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.

Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.

Cimet za više energije

Helena nam je rekla kako je zimi najbolje grije đumbir jer poboljšava cirkulaciju i jača imunitet te cimet koji svojim neodoljivim mirisom podiže energiju.

Sastojci:

  • 12 žlica bademova brašna (250 - 300 g badema)
  • 5 žlica kokosova brašna
  • 1 žlica psylium praha
  • 4 žlice samljevenih chia sjemenki
  • 3 žlice bademova mlijeka
  • 2 žlice rogača
  • 2 banane
  • 5 - 6 suhih smokava
  • 1 žličica vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat đumbira
  • 3 - 4 žlice meda
  • 6 žlica domaće Nutelle 

Priprema:

  1. Bademe samelji u multipraktiku, trebaš dobiti oko 12 žlica badem brašna.
  2. Smjesu prebaci u zdjelu, dodaj kokosovo brašno, rogač u prahu, psylium, chia sjemenke i sve dobro pomiješaj.
  3. Kada si smjesu dobro povezala dodaj bademovo mlijeko, smiksane banane i suhe smokve koje si natopila u vodi i smiksala u blenderu do kašaste smjese.
  4. Dobro pomiješaj pa lagano dodaj začine i med.
  5. Smjesu ostavi sat vremena da se poveže.
  6. Nakon što se smjesa povezala, uzmi kalupe za muffine i u svaki kalup stavi 3 žlice smjese + 1 žlicu Nutelle na smjesu te na Nutellu opet ostatak smjese da popuni kalup.
  7. Upali pećnicu na 190 stupnjeva, stavi muffine i peci ih oko 40 minuta.
  8. Nakon što su muffini pečeni, izvadi ih iz pećnice i ostavi 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Komentar Zdrave Krave: Helenin recept je zanimljiv jer sadrži obilje zdravih sastojaka poput đumbira, chia sjemenki, cimeta, badema i drugih. Međutim, sadrži i Nutellu koja istina ima privlačan okus, ali i niz ne odviše zdravih sastojaka. Možda bi se Helenin recept mogao učiniti zdravijim da se umjesto Nutelle stavi rastopljena tamna čokolada. Velika pohvala Heleni za fotografiju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      hela2212

      Naravno draga Tanja da se može i sirove to sam već radila u malo drugačijoj kombinaciji no nemaju svi dehidrator, ovaj recept je baš posvećen dragim mojim prijateljima oboljelim od celijakije kao i ja tako da mi recept puno znači.Inače ja se i hranim 85 posto sirovo a 15 posto kuhano jer radi mog zdrastvenog stanja , celijakije i alergija na hranu mi puno bolje odgovara sirovo, a sirove slastice su mi mrak.slobodno ako vam treba bilo kakva pomoć sa receptima , javite mi se.I upravo kako ste rekli vi i ja sve što napravimo sami je zdravije.Hvala vam

    • Default avatar -
      tanjazmajica

      Ja sam mislila da je ovo recept za sirove mafine. Mislim,mogli bi se svakako napraviti sirovi,naravno da se malo prosuše u dehidratoru. A domaću (sirovu) Nutellu sam ja pravila po receptu sa sirovhrana.hr i savršena je. Ukus je fenomenalan,a zdravija je od bilo koje čokolade.

    • Default avatar -
      hela2212

      Super ideja i za čokoladu jer bi se onda rastopila i dobili bi baš vruće muffine sa otopljenom čokoladom, a domaću čokoladu također možemo napraviti sami od kokosovog ulja, kakaa i meda.Brzo i jednostavno i fino.Hvala

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.