Želim ti puno sreće u novoj godini i nadam se da si je dočekala u društvu dobrih prijatelja i uz dobar provod. Kažu da kakav je početak godine, takva će biti i cijela godina pa ti preporučujem da se zasladiš ovom baklavom kako bi ti godina bila slatka i radosna
Sastojci:
- 3 lista tijesta za savijače
- 400 g nesoljenih pistacija
- 1/2 šalice bučinog ulja
- 4 žlice mlijeka + voda po potrebi
- 1 žlica meda
Sirup:
- 1 šalica vode
- 1 šalica smeđeg šećera + 1 žlica meda
- cimet, kardamom, vanilija, đumbir, limun
Priprema:
- Položi prvi list tijesta na podlogu i premaži ga s malom količinom ulja, na njega stavi drugi i njega premaži uljem. Zatim položi treći i njega premaži uljem.
- Pistacije pomiješaj s mlijekom i medom i izblendaj u kremu. Po potrebi dodaj vode. Kremu premaži jednakomjerno po listovima i zarolaj u roladu.
- Roladu reži na kolutiće debljine 3 centimetra i položi u nauljenu vatrostalnu posudu. Peci oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Tijekom pečenja, prelij baklavice s malom količinom bučina ulja.
- Dok se baklava peče, pripremi šećerni sirup. Pomiješaj vodu sa šećerom i medom. Dodaj začine i reduciraj dok sirup ne postane gust.
- Još vruću baklavu prelij vrućim sirupom i ostavi da se ohladi. Pospi nasjeckanim bučinim košticama
Dobar tek!