Hrana 08. siječnja 2014.

Baklava s pistacijama

Uspr-Baklava
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želim ti puno sreće u novoj godini i nadam se da si je dočekala u društvu dobrih prijatelja i uz dobar provod. Kažu da kakav je početak godine, takva će biti i cijela godina pa ti preporučujem da se zasladiš ovom baklavom kako bi ti godina bila slatka i radosna

Sastojci:

  • 3 lista tijesta za savijače
  • 400 g nesoljenih pistacija
  • 1/2 šalice bučinog ulja
  • 4 žlice mlijeka + voda po potrebi
  • 1 žlica meda

Sirup:

  • 1 šalica vode
  • 1 šalica smeđeg šećera + 1 žlica meda
  • cimet, kardamom, vanilija, đumbir, limun

Priprema:

  1. Položi prvi list tijesta na podlogu i premaži ga s malom količinom ulja, na njega stavi drugi i njega premaži uljem. Zatim položi treći i njega premaži uljem.
  2. Pistacije pomiješaj s mlijekom i medom i izblendaj u kremu. Po potrebi dodaj vode. Kremu premaži jednakomjerno po listovima i zarolaj u roladu.
  3. Roladu reži na kolutiće debljine 3 centimetra i položi u nauljenu vatrostalnu posudu. Peci oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Tijekom pečenja, prelij baklavice s malom količinom bučina ulja.
  4. Dok se baklava peče, pripremi šećerni sirup. Pomiješaj vodu sa šećerom i medom. Dodaj začine i reduciraj dok sirup ne postane gust.
  5. Još vruću baklavu prelij vrućim sirupom i ostavi da se ohladi. Pospi nasjeckanim bučinim košticama

Dobar tek!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Uistinu je pravi izazov, dosta treba truda oko kora i same baklave, ali kada je gotova i kada se počne jesti sav napor se zaboravi i ima se u čemu s velikim guštom uživati. Želim Vam puno sreće kod pravljenja baklave i da Vam kore uspiju kao i cijela baklava.

    • Avatar Kikica_Skippy
      Kikica_Skippy

      Stvarno je luksuz izdbojiti toliko vremena pogotovo uz fakultet i druge obveze. Sljedecu baklavu koju cu raditi definitvno cu raditi od mojih domacih kora, jer smatram pravim izazovom napraviti domace kore :)))

    • Avatar merida
      merida

      Da nedostatak vremena nam je uvijek problem tako da razumijem da je nekada bolje posegnuti za gotovim korama. Kada tata priprema baklavu posveti joj gotovo cijelo poslijepodne da bi ju napravio kako treba, ali srećom ima vremena pa može. Danas izdvojiti cijelo poslijepodne za pripremanje jedne slastice je mnogima od nas luksuz. U svakom slučaju kore s tržnice od poznatih teta su svakako bolje od kupovnih kora iz trgovine ( imala sam priliku jednom probati baklavu s takvim korama i bila je jako mljackava ).

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.