Za ovaj neodoljivi slatkiš trebaju ti samo dva sastojka, a možeš ga lijepo zamotati i pokloniti nekome pod bor. Osjećaš li se avanturistički, ušećerene kore možeš i sama napraviti, a možeš ih i kupiti, pa isprati šećerni sirup s njih.
Sastojci:
- 250 g ušećerenih arancina
- 300 g tamne čokolade
Priprema:
- Isperi arancine u toploj vodi kako bi uklonila šećerni sirup i ostavi ih da se suše preko noći na čistom platnu.
- Idući dan nareži arancine na štapiće. Rastopi čokoladu na pari na 45°C. Uroni u zdjelu s hladnom vodom da se prestanu kuhati.
- Kad temperatura padne na 28°C, iznova zagrij čokoladu do 30°C.
- Vilicom ili štapićem za ražnjiće umoči svaki arancin u čokoladu. Slaži ih na masni papir i pusti ih da se čokolada stisne.
- Spremi ih u kutiju ili zamotaj kao poklon, a tako mogu stajati oko tjedan dana.
Želiš li sama napraviti ušećerene arancine prije nego ih utopiš u čokoladi, slijedi ove upute Gastro.hr-a:
Domaći arancini
Nareži koru neprskane naranče na dugačke trake debljine do pet milimetara pa ih prokuhaj tri puta (svaki put u novoj vodi) kako ne bi bile gorke.
Procijedi ih i ohladi. Pomiješajte vodu i šećer, može i smeđi ili muscovado, (otprilike 500 g šećera na 500 g trakica narančine kore) i po želji dodaj 1 dl vina i mahunu vanilije te kuhaj na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobiješ sirup.
Dodaj trakice narančine kore tako da su najvećim dijelom prekrivene sirupom, smanji vatru i pusti da se lagano kuha oko pola sata.
Nemoj ih ostaviti dulje od toga jer će inače arancini biti pretvrdi. Ostavi koru u sirupu da se ohladi i zatim ih izvadi, ocijedi i posloži na masni papir za pečenje.
Pusti ih preko noći da se lagano prosuše, a sutradan ih obilno pospi šećerom i ostavi još malo da se suše.