Hrana 27. studenoga 2015.

2 tjedna bez alkohola nose ovih 7 stvari

Kok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odreći se u potpunosti alkohola čak samo i na dva tjedna nosi niz prednosti, osobito ako piješ više od preporučenog dnevnog unosa, a to je jedno piće za žene i dva za muškarce. Ako iskušaš ovu četrnaestodnevnu detoksikaciju jetre, evo što možeš očekivati

 Bolje ćeš spavati

Nedavno je u časopisu "Alcoholism" (Alkoholizam) objavljeno istraživanje koje je pokazalo da pijenje alkohola prije odlaska na spavanje povećava aktivnost alfa valova u mozgu, a takvu aktivnost mozak ima najčešće kad se odmaraš, a ne spavaš. Posljedica je ometan san. Osim navedene studije 27 drugih je pokazalo da alkohol doprinosi da se brže utone u duboki san, ali kasniji san je isprekidan što značajno umanjuje kvalitetu sna. Ako se odrekneš alkohola, istina je da ćeš teže zaspati, no san će biti okrepljujući, a sljedeći dan ćeš biti poletnija. Posljedice kvalitetnog sna su bolje raspoloženje i koncentracija.

Manje ćeš pojesti za večeru

Prema studiji objavljenoj u časopisu "American Journal of Nutrition", alkohol je najveći okidač za prekomjerni unos hrane. Većina žena koje su sudjelovale u studiji su nakon dva pića unosile 30 posto više hrane, od onih koje su apstinirale. Čak i blaga opijenost hipotalamus čini osjetljivijim na miris hrane.

Imat ćeš manju potrebu za slatkim

Alkohol uzrokuje sličan osjećaj zadovoljstva kao i šećer. Vrlo je vjerojatno kad posegneš za supstancom koja te čini sretnom (šećer, alkohol) da ćeš uskoro poželjeti još.

Gubit ćeš kilograme

Pijenjem alkoholnih pića povećavaš dnevni kalorijski unos. Jedna margarita sadrži 300 kalorija, koje su uglavnom iz šećera. Dok pina colada ima 450 kalorija. Jedna studija je pokazala da muškarci dnevno u prosijeku unesu 433 kalorije iz pića, a žene 300. Ako izbaciš pića iz svog dnevnog menija i ne zamijeniš ih slatkišima počet ćeš gubiti kilograme bez većeg napora. 

Koža će ti izgledati ljepše

Za nekoliko dana primijetit ćeš da ti je koža više hidratizirana, to je zato jer alkohol djeluje kao dijuretik pa češće uriniraš. Također ćeš izbjeći pucanje kapilara i crvenilo u licu.

Imat ćeš više novca

Pijenje finih vina ili drugih skupih pića košta. Izračunaj koliko novca trošiš na alkohol koji kupuješ za kuću kao i onaj u barovima te tome dodaj i novac za taksi.

Smanjit ćeš rizik za dobivanje raka

Prema Američkom Nacionalnom institutu za rak, uživanje u alkoholu povećava rizik za nastanak raka usta, jetre, dojke, crijeva i rektuma. Rizik se povećava s brojem popijenih pića. Ali, s druge strane, višestruke studije su pokazale da umjerena konzumacija alkoholnih pića, osobito crnog vina smanjuje rizik od srčanog udara.

Doznaj istinu o utjecaju alkohola na debljanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.