Hrana 07. rujna 2012.

5 savjeta za nahranjenu bebu

Bebacjede450X300
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uvođenje novih namirnica u prehranu je početak stvaranja djetetovih životnih stavova o hrani. Pomiri se s tim da ćeš dobar dio prve i druge godine djetetova života provesti - hraneći ga. Preporučljivo je novu namirnicu uvesti uvijek u kasnijim jutarnjim satima

Ako namirnica izazove bilo kakvu reakciju nepodnošljivosti kod djeteta još uvijek stigneš otići liječniku prije kraja radnog vremena. Treba napraviti razmak od 3 - 4 dana između uvođenja dvije nove namirnice (kako bi znala koja od namirnica izaziva eventualne smetnje) te davati male količine hrane (2 - 3 male žlice), a zatim svakodnevno kroz 5 dana povećavaj količine kako bi se dijete naviklo na novi okus.

U početku hrana mora biti dobro usitnjena, ne pregusta, a s pojavom zubića smanjuje se stupanj usitnjavanja hrane. Ni u kojem slučaju nije preporučljivo dodavati sol, začine, šećer. U slučaju da dijete odbija novu namirnicu nakon nekoliko dana ju je potrebno ponovno ponuditi.

Pojedine nove vrste hrane moraju se uvoditi pojedinačno i postupno u razmacima od nekoliko dana kako bi se eventualne neželjne reakcije mogle povezati uz točno određenu namirnicu. Takvim polaganim načinom uvođenja namirnica, dijete ima vremena priviknuti se na novi okus, usvojiti ga i prepoznavati.

Kod djece koja imaju predispozicije za nastanak alergija (ako je jedan ili oba roditelja alergičar) uvođenje novih namirnica treba biti opreznije i odmjerenije. Namirnice koje mogu izazvati alergiju su: kravlje i kozje mlijeko, orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki, bjelanjak jajeta, jagode, žitarice koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam, zob), morski plodovi, med, citrusno voće, čokolada, aditivi iz hrane.

Redoslijed uvođenja namirnica nije bitan za zdravlje djeteta i najviše ovisi o tradiciji i prehrambenim navikama, pa evo jednog od primjera koji je kod nas uobičajen:

 • žitne kašice
 • voćni sok
 • voćne kašice
 • kašice od povrća
 • meso i riba
 • kravlje mlijeko i jaja

5 korisnih savjeta:

 1. Odaberi trenutak - neka dijete ne bude potpuno gladno, kako mu nervoza ne bi pokvarila užitak.
 2. Potiči istraživanje - dijete će se sigurno htjeti igrati s hranom, budi tolerantna, stavi mu slinček oko vrata, krpu na pod i ne brini se zbog mrvica. Dijete proučava hranu, istražuje i na taj način se razvija.
 3. Ponudi mu male porcije - dijete će u početku jesti male količine hrane (1 - 4 čajne žličice), a postupno će se obroci povećavati.
 4. Izbjegavaj prisilu - često će dijete odbijati novi okus, nemoj ga siliti nego pokušaj kasnije ili drugi dan, ali budi  uporna kako bi osigurala raznolikost prehrane. Ponekad je novi okus potrebno ponuditi i desetak puta da bi bio prihvaćen.
 5. Prepoznaj vrijeme odustajanja - kada je dijete sito, okreče glavu od žlice, odguruje se i ne želi otvoriti usta, ne prisiljavaj ga da dalje jede jer dokle god dijete napreduje budi sigurna da unosi dovoljne količine hrane.

Naoružaj se strpljenjem pri uvođenju namirnica, ali i umanji (prepolovi) očekivanja da će dijete prihvati baš sve što mu nudiš i u količinama koje si zamislila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.