Hrana 17. srpnja 2011.

12 putokaza za prehranu na putu

Lunch-Paket450X300_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na putovanju umjesto kave pij napitke na bazi guarane, koja potiče cirkulaciju, povećava koncentraciju, a sprečava pojavu glavobolja pri vožnji. Sa sobom ponesi voće ili orašaste plodove, krekere i sendviče, ali izbjegavaj piletinu, puretinu, ribu, jaja i majonezu 

Nutricionistica Suzana Tomašević iz savjetovališta Nutrivita preporučuje ti što jesti na putu:

  1. Prije odlaska na put preporučuje se lagan i lako probavljiv obrok, a svakako izbjegavanje teške, masne i preslane hrane, te hrane koja napuhava.
  2. Prehrana ne smije biti preobilna, a velike količine tekuće hrane mogu tijekom putovanja prouzročiti mučnine, pogotovo kod djece.
  3. Žitarice s fermentiranim mliječnim proizvodom bit će savršen izbor doručka ako na put krećeš ujutro.
  4. Ne zaboravi ponijeti voće: banane, grožđe, jabuke, suho voće ili orašaste plodove.
  5. Svakom putniku osiguraj dovoljno vode koju treba piti češće, ali u malim gutljajima.
  6. Izbjegavaj zašećerene voćne sokove i gazirane napitke koji mogu prouzročiti želučane tegobe.
  7. Dobrodošli su i štapići, nemasni krekeri i sjemenke.
  8. Za duža putovanja pripremi sendviče s tvrdim sirevima, povrćem i suhomesnatim proizvodima.
  9. Izbjegavajte piletinu, puretinu, ribu, jaja i majonezu koji se lako kvare.
  10. Ne prejedaj se prije i tijekom putovanja, jer ćeš cjelokupnu energiju potrošiti na dugotrajnu probavu, bit ćeš umoran i pospan, s oslabljenim psihomotornim funkcijama.
  11. U kavi uživaj umjereno i ne zaboravi da ona ne otklanja umor.
  12. Prednost daj napicima ili nadomjescima hrane na bazi guarane koja potiče cirkulaciju, povećava koncentraciju, a sprečava pojavu glavobolja pri vožnji.

Zdravi putni recept

Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov, koja vodi i radionice pripremanja zdrave hrane za putovanja, preporučuje da na put sa sobom poneseš umeboshi šljive, koje nas osobađaju "putne bolesti" te su izvrstan dodatak jelu jer sprječavaju kvarenje hrane.

Sushi je posebno praktično malo jelo za putovanje, jer sadrži sve potrebne nutrijente koji ne opterećuju organizam, dodaje.

Pogledaj video i nauči pripremati veganski sushi!

Dobar su izbor jela za putovanja i razne male zlevanke - jela od kukuruza koja se zapeku i režu na ploške. Tončika ti otkriva svoj recept za zlevanku s brokulom:

Zelena zlevanka

Sastojci:

  • 2 šalice kukuruznog brašna
  • 300 gr brokoli / mišancija / blitva (kratko skuhano i izmiksano)
  • 2 žličice praška za pecivo (bez aluminija)
  • 2 šalice mlijeka (zobeno / sojino)
  • ¼ šalice vrhnja (zobeno / sojino)
  • 1 žlica bio margarina
  • 1 žlica ulja (suncokretovo, hladno prešano)
  • sol 
  • 4 šalice vode

Priprema:

Pomiješati sve sastojke osim zelenog povrća i vrhnja. Kuhati 15 minuta te tada dodati blanširano i miksano zeleno povrće. Smjesu staviti u nauljeni protvan i preko nje preliti preostalo vrhnje. Peći u pećnici 25 minuta. Kada se ohladi izrezati na ploške veličine zalogaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.