Hrana Hrana kao lijek 16. siječnja 2024.

11 najgorih pića za oboljele od artritisa i upalnih bolesti

gin tonic
Foto: Unsplash Alkohol i gazirana pića te tonik s kininom ne preporučuju se osobama s reumatoidnim artritisom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za oboljele od artritisa, upala je neprijatelj te je poželjno izbjegavati hranu koja ju potiče. Ali, osim hrane upalu mogu potaknuti i pića i to čak puno brže jer prije dospijevaju u probavni sustav.

Za reumatoidni artritis (RA) karakteristično je da se u tijelu odvijaju upalni procesi koji mogu oštetiti zglobove, ali i neke organe poput srca, bubrega, pluća, očiju, kože, probave i živčanog sustava. Reumatoidni artritis češći je u žena, a specifični uzroci nisu poznati. Bolest se drži pod kontrolom lijekovima, a definitivno pomaže i specifičan način prehrane s ciljem smanjenja upale i stabiliziranja imuniteta. Stoga je bitno znati koja pića potencijalno mogu potaknuti upale u tijelu.

Energetska pića

Energetska pića su na vrhu liste jer u njima nema ništa dobro. Kofein je u vrlo visokim dozama te se može dovesti u vezu s napadima i srčanim udarima. Također sadrži i visoke razine šećera ili umjetnih sladila. Kada je riječ o artritisu i šećer i kofein mogu izazvati upalu. Otkriveno je da kofein posebno izaziva napadaje gihta. Energetska pića također su vrlo kisela, a neka istraživanja pokazuju kako kisela pića mogu lišiti kosti potrebnog kalcija i ubrzati razgradnju zglobova.

Voda iz slavine

Zaista je važno ostati hidriran, voda liječi i podržava svaki proces u tijelu. Ali, jedan čest sastojak vode iz slavine - flour, može biti okidač upale. Razine floura prisutne u vode većini ljudi ne smetaju, ali kod oboljelih od artritisa mogu izazvati upalu. Rješenje je upotreba filtera za vodu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Količina vode koja je potrebna svaki dan varira od osobe do osobe

Tonik s kininom

Kinin je gorkastog okusa, a upravo po njemu je prepoznatljiv okus tonika. Kinin djeluje protiv malarije, a nekad se smatralo da je djelotvoran i u liječenju artritisa, ali su znanstvena istraživanja to opovrgnula. Količina kinina u toniku je zakonski smanjena jer njegova prevelika količina može imati štetan utjecaj na bubrege i pojačano krvarenje.

Gazirana pića

Oboljeli od artritisa bi ih trebali izbjegavati iz istih razloga kao i energetska pića, jer su puni šećera, kofeina i kiseli su. Osim što mogu biti okidač za upalu, zbog velike količine šećera uzrokuju i debljanje, a kao što je poznato debljina je uzročnik raznih bolesti.  

Sokovi bez šećera

Prelazak na sokove bez šećera neće pomoći oboljelima od artritisa. Umjetna sladila imaju sličan mehanizam izazivanja upala kao i rafinirani bijeli šećer ili kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze. Umjetna sladila mijenjaju ravnotežu zdravih bakterija u crijevima te se tijelo bori da metabolizira glukozu i pri tom dolazi do upale. Uobičajeno je da dobre bakterije u crijevima imaju protuupalno djelovanje, ali ta im je uloga onemogućena kada su uništene umjetnim sladilima. 

Možda te zanima... Reumatoidni artritis: 12 znakova na koje odmah treba reagirati Zdravlje

Pivo

Može biti problematično iz više razloga. Prvo, uzrokuje oslobađanje kemikalija kada jetra razgradi fruktozu koju sadrži. Purini se tada metaboliziraju u mokraćnu kiselinu, koja je krivac za giht. Pivo sadrži gluten koji djeluje upalno kod osoba osjetljivih na njega. Osim toga i sam alkohol također ima izrazito upalno djelovanje.

Reumatoidni artritis Možda te zanima... Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmete ove korake Hrana

Alkoholna pića

Par čaša vina ili jedan koktel obično neće naštetiti, ali pretjerivanje s bilo kojim alkoholnim pićem pa i s vinom kod oboljelih od artritisa rezultirat će prilično jakim bolovima u zglobovima.

Voćni sokovi

Voćni sok je općenito problematičan jer sadrži puno šećera, ali ne i vlakana koja se dobiju kada pojedeš cijelu voćku. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera i mogu održavati razinu šećera u krvi stabilnom. Sok za oboljele od artritisa predstavlja problem jer sadrži čistu fruktozu, a kada se fruktoza probavlja stvara purine koji kasnije povećavaju razinu mokraćne kiseline u tijelu.Osobe koje pate od gihta posebno trebaju izbjegavati voćni sok iz tog razloga. Izuzetak je sok od višnje, koji sadrži protuupalne spojeve koji mogu smanjiti bolove uzrokovane artritisom.

Kava

Kava za oboljele od artritisa ima pozitivne i negativne bodove. Prednost je što sadrži antioksidanse polifenole, koji u velikoj mjeri smanjuje upalu i minimiziraju oštećenja slobodnih radikala u stanicama. Nedostatak je što sadrži kofein, kisela je i obično se konzumira s dosta mlijeka i šećera. Za oboljele od artritisa najbolje je da prate reakcije svog tijela na kavu, da je konzumiraju u umjerenim količinama i da ne dodaju puno šećera i mlijeka.

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi

Pojedincima kazein iz mlijeka može potaknuti upalu. Kod nekih vrsta artritisa tijelo prepoznaje kazein kao neprijatelja i proizvodi antitijela koja otežavaju ionako osjetljive zglobove. Fermentirani mliječni proizvodi sadrže manje kazeina i stoga mogu biti podnošljiviji. Ovo je područje koje zahtijeva eksperimentiranje jer nekim oboljelim od artritisa mliječni proizvodi uopće ne smetaju.

Možda te zanima... Namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa Zdravlje

Sok od rajčice

Rajčice su dugo kategorizirane kao loše za ljude s artritisom. Razlog je taj što sadrže solanin, upalnu tvar. Solanin je doista toksičan u velikim količinama, ali količina sadržana u jednoj rajčici je uglavnom bezopasna. Zapravo nije pronađena znanstvena veza između pojave solanina i artritisa. Međutim, kupovni sokovi od rajčice sadrže dodanu sol, a oboljeli od artritisa trebaju ograničiti unos soli, posebno ako uzimaju određene lijekove. Primjerice, kortikosteroidi se obično koriste za liječenje reumatoidnog artritisa i oni uzrokuju veće zadržavanje natrija.

Možda te zanima... Artritis - 3 najčešće vrste te kako ga liječiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.