Hrana Hrana kao lijek 20. kolovoza 2019.

11 najgorih pića za oboljele od artritisa i upalnih bolesti

Pivo1_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za oboljele od artritisa, upala je neprijatelj te je poželjno izbjegavati hranu koja ju potiče. Ali, osim hrane upalu mogu potaknuti i pića i to čak puno brže jer prije dospijevaju u probavni sustav. Stoga je bitno znati koja pića potencijalno mogu potaknuti upale u tijelu.

Energetska pića

Energetska pića su na vrhu liste jer u njima nema ništa dobro. Kofein je u vrlo visokim dozama te se može dovesti u vezu s napadima i srčanim udarima. Također sadrži i visoke razine šećera ili umjetnih sladila. Kada je riječ o artritisu i šećer i kofein mogu izazvati upalu. Otkriveno je da kofein posebno izaziva napadaje gihta. Energetska pića također su vrlo kisela, a neka istraživanja pokazuju kako kisela pića mogu lišiti kosti potrebnog kalcija i ubrzati razgradnju zglobova.

Voda iz slavine

Zaista je važno ostati hidriran, voda liječi i podržava svaki proces u tijelu. Ali, jedan čest sastojak vode iz slavine - flour, može biti okidač upale. Razine floura prisutne u vode većini ljudi ne smetaju, ali kod oboljelih od artritisa mogu izazvati upalu. Rješenje je upotreba filtera za vodu.

Možda te zanima... Artritis - 3 najčešće vrste te kako ga liječiti Zdravlje

Tonik s kininom

Kinin je gorkastog okusa, a upravo po njemu je prepoznatljiv okus tonika. Kinin djeluje protiv malarije, a nekad se smatralo da je djelotvoran i u liječenju artritisa, ali su znanstvena istraživanja to opovrgnula. Količina kinina u toniku je zakonski smanjena jer njegova prevelika količina može imati štetan utjecaj na bubrege i pojačano krvarenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Gazirana pića

Oboljeli od artritisa bi ih trebali izbjegavati iz istih razloga kao i energetska pića, jer su puni šećera, kofeina i kiseli su. Osim što mogu biti okidač za upalu, zbog velike količine šećera uzrokuju i debljanje, a kao što je poznato debljina je uzročnik raznih bolesti.  

Sokovi bez šećera

Prelazak na sokove bez šećera neće pomoći oboljelima od artritisa. Umjetna sladila imaju sličan mehanizam izazivanja upala kao i rafinirani bijeli šećer ili kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze. Umjetna sladila mijenjaju ravnotežu zdravih bakterija u crijevima te se tijelo bori da metabolizira glukozu i pri tom dolazi do upale. Uobičajeno je da dobre bakterije u crijevima imaju protuupalno djelovanje, ali ta im je uloga onemogućena kada su uništene umjetnim sladilima. 

Možda te zanima... Reumatoidni artritis: 12 znakova na koje trebaš obratiti pažnju Zdravlje

Pivo

Može biti problematično iz više razloga. Prvo, uzrokuje oslobađanje kemikalija kada jetra razgradi fruktozu koju sadrži. Purini se tada metaboliziraju u mokraćnu kiselinu, koja je krivac za giht. Pivo sadrži gluten koji djeluje upalno kod osoba osjetljivih na njega. Osim toga i sam alkohol također ima izrazito upalno djelovanje.

Možda te zanima... Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmeš ove korake Hrana

Alkoholna pića

Par čaša vina ili jedan koktel obično neće naštetiti, ali pretjerivanje s bilo kojim alkoholnim pićem pa i s vinom kod oboljelih od artritisa rezultirat će prilično jakim bolovima u zglobovima.

Možda te zanima... Namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa Zdravlje

Voćni sokovi

Voćni sok je općenito problematičan jer sadrži puno šećera, ali ne i vlakana koja se dobiju kada pojedeš cijelu voćku. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera i mogu održavati razinu šećera u krvi stabilnom. Sok za oboljele od artritisa predstavlja problem jer sadrži čistu fruktozu, a kada se fruktoza probavlja stvara purine koji kasnije povećavaju razinu mokraćne kiseline u tijelu.Osobe koje pate od gihta posebno trebaju izbjegavati voćni sok iz tog razloga. Izuzetak je sok od višnje, koji sadrži protuupalne spojeve koji mogu smanjiti bolove uzrokovane artritisom. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kava

Kava za oboljele od artritisa ima pozitivne i negativne bodove. Prednost je što sadrži antioksidanse polifenole, koji u velikoj mjeri smanjuje upalu i minimiziraju oštećenja slobodnih radikala u stanicama. Nedostatak je što sadrži kofein, kisela je i obično se konzumira s dosta mlijeka i šećera. Za oboljele od artritisa najbolje je da prate reakcije svog tijela na kavu, da je konzumiraju u umjerenim količinama i da ne dodaju puno šećera i mlijeka.

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi

Pojedincima kazein iz mlijeka može potaknuti upalu. Kod nekih vrsta artritisa tijelo prepoznaje kazein kao neprijatelja i proizvodi antitijela koja otežavaju ionako osjetljive zglobove. Fermentirani mliječni proizvodi sadrže manje kazeina i stoga mogu biti podnošljiviji. Ovo je područje koje zahtijeva eksperimentiranje jer nekim oboljelim od artritisa mliječni proizvodi uopće ne smetaju.

Što jesti prije spavanja? | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Rutina je ono što će ti pomoći kada je u pitanju vježbanje, fitness i prehrana, ali i cjelokupna njega kože i izgleda.

Sok od rajčice

Rajčice su dugo kategorizirane kao loše za ljude s artritisom. Razlog je taj što sadrže solanin, upalnu tvar. Solanin je doista toksičan u velikim količinama, ali količina sadržana u jednoj rajčici je uglavnom bezopasna. Zapravo nije pronađena znanstvena veza između pojave solanina i artritisa. Međutim, kupovni sokovi od rajčice sadrže dodanu sol, a oboljeli od artritisa trebaju ograničiti unos soli, posebno ako uzimaju određene lijekove. Primjerice, kortikosteroidi se obično koriste za liječenje reumatoidnog artritisa i oni uzrokuju veće zadržavanje natrija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.