Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
i dijete i prežderavanje su oblici teroriziranja vlastitog tijela, ono što je ključno za zdravlje i sreću je osluškivanje vlastitog tijela i njegovih potreba. to je taj fini osjećaj za balans kojeg posjeduje svaki čovjek, međutim, neki ljudi iz nekog
…prikaži još! razloga su izgubili tu ravnotežu. kao tinejdžerka sam stalno isprobavala dijete, skupljala tablice s kalorijama, vagala se redovito i mučila samu sebe. prije 7 godina sve sam to odbacila, ušla duboko u sebe da shvatim zašto jedem više nego što mi treba i malo pomalo uhvatila ravnotežu. sada imam 26 god, jedem sve i koliko želim-tj koliko mi osjećaj nalaže i nikad nisam izgledala i osijećala se bolje. ljudi-najvažnije je da shvatite što je uzrok tome da jedete i nakon što se podrignete, i nakon što morate otpustiti remen na hlačama, i nakon što vas već boli trbuh od pojedene količine hrane...kad počnete poštivati taj osjećaj koji kaže-sad mi je dosta, znači da ste počeli poštivati same sebe...
cure vidim da sve djelimo iste muke suosjecavam se sa vama i ja imam veliki problem sa kilazom od kad sam rodila nikako nemogu skinuti kg,pocela sam od jucer piti herbalif znam da ima puno misljena o tome ali ja
…prikaži još! sam ocajna i zelim sve pokusati pa cak i to!!! bilo bi ljepo da si budemo moralna podrška i da se izorimo za svoj cilj!!! jel mozda o još pije herbalaif???
Mislim da nije toliko bitan uzrok koliko je bitno ono sada, jer epizode prejedanja ili anoreksija i bulimija mogu trajati godinama, sto znaci da se skroz iskrivi slika prehrambenih navika. Vazno je razumjeti dugoročan cilj i bit zdravog života. Takoder
…prikaži još! je vazno educirati se o vrijednostima hrane koju unosimo u nas organizam i zasto je ona bitna. raznolikom prehranom treba unjeti sve vazne sastojke za nase tjelo, znaci ugljikohidrate, bjelancevine, masti, vitamine i minerale. Prejedanja se dogadaju kada naviknemo organizam kroz neka razdoblja na nepravilnu prehranu. ona mogu trajati jedan dan ali isto tako i godinama. sto duze traju to se teze mozgu i tjelu priviknuti i vratiti starim zdravim navikama.
ako prejedanja traju odredeno razdoblje, prvo i najbitnije je uvesti 5 obroka na dan. Dorucak, meduobrok, rucak, meduobrok, vecera, sa razmacima od 2 do 3 sata. Treba paziti da kroz tih 5 obroka opskrbimo nas organizam sa ugljikohidratima, bjelancevinama, mastima i vitaminima. Ovakav nacin prehrane pomoci ce nam da (ako prejedanja traju duze) kroz neko vrijeme (ukoliko unosimo ono sto treba) nase tjelo bude zadovoljeno, te nas mozak ne misli na hranu.
takoder treba birati hranu(ugljikohidrate) sa nizim glikemijskim indeksom iz razloga sto namirnice koje imaju nizi GI se sporo razgraduju u krv, te luče manje i umjerene kolicine inzulina, odnosno oslobadaju secer u krv sto nam omogucuje osjecaj sitosti. dok namirnice sa visokim GI brze oslobadaju secer, brze se razgraduju i javlja se osjecaj gladi.
znaci uvesti 5 zdravih obroka, jesti puno voca i povrca i biti strpljiv. :)
Imam upravo opisani poremečaj hranjenja i 36 godina. Znam sve moguće teorije o zdravoj prehrani. Bila sam i kod dr. nutricionista koja me vodila neko vrijeme. Pokušavam se zdravo hraniti (i užasno strogo- možda i prestrogo inzistiram ta istom principu
…prikaži još! hranjenja kod svoje djece) ali kad dođe kriza ja jedem SKRIVEČKI!!!! Ponekda me dijete pita da di je čokolada ili Nutela..... (Ja ju pomlatim sa jušnom žlicom između zdravih obroka- SKRIVEČKI!)
Imate li nekog dobrog psihijatra ili je za mene (pre)kasno?
mislim da je psiholog bolji sto se tice ovog podrucja. ima odlična psihologica u Nemetovoj, prof.Bučević. Ja idem već 2 mjeseca i mogu reći da se vidi veliki napredak, samo moras biti odlučna
Dok sam citala ovaj clanak,vidjela sam sebe..Majka sam dvoje dijece,ne radim ,ne krecem se puno i uvijek trazim naki razlog radi kojega bih ponovno "dobila" dozvolu ili bolje receno nasla razlog radi kojega bih se ponovno prejela-ne prejela nego prezderala.U
…prikaži još! tim trenutcima cak ne odlazim na wc jer se stidim pogledati samu sebe u ogledalo.Vaga mi je najgori neprijatelj,kao i posjet mojoj majci,koja me vec sa vrata upita"Zar si se ponovno udebljala?ja sam mislila da si ti na dijeti?moja kilaza varira na visini od 163 cm.izmedu 80-do 55 kg.taj krug se non-stop okrece,a ja sutra krecem na dijetu jer je povoljan dan,po mjesecevim danima....Pa da vidimo koliko ce mi ovaj puta trebati da se spustim na barem 60-sada imam ponovno 78...
Hej Blackrose76, a na koju dijetu ideš? Daj šalji i meni!!! Ja ih imam (dijeta) barem 100 pa se trenutno ne mogu odlučiti a dok si se opisivala kao da si opisivala mene. Pošalji mi "svoju" dijetu pa si možemo
…prikaži još! biti međusobno potpora?! Pozdrav iz Solina!
Bog, Sibila! Zaista mi je drago sto si mi se javila.Ja sam krenula na un-dijetu,ali sam ju malo obradila po svojoj krvnoj grupi...Voljela bih da si budemo medusobna potpora,ali ne znam kako da stupim u kontakt sa tobom a da
…prikaži još! drugi ne vide sto si pisemo : ) .Ako si i dalje zainteresirana javi mi se,i objasni mi kako funktionira dopisivanje....Hvala,i pozdrav iz Svicarske.....Oprosti mi na mom losem hrvatskom ali vec 20 godina sam u svicarskoj i ne pisem gotovo nikada hrvatski...
ja svaki dan pokušavam...nema šanse,znam da je sve u glavi..a tako mi se teško pokrenuti..znam da ako sam sebi neces pomoci da onda nema sanse..ja sam visoka 1.65 a imam 81kg to je prestrasno,cak me i koljena bole..dajte neki savjet
Imam isti problem kao i sve ove ženskice. Do prije desetak godina sam mogla s lakoćom skinuti 5-6kg. Sada sam valja u godinama kad je to mnogo teže, a i jednostavno sad kad počmem jesti ne mogu prestat. Onda me
…prikaži još! uhvati grižnja savjesti i depresija, te se ponovno uhvatim hrane, to postajer začarani krug. Stvarno ne znam kako si pomoći!
Bog,zenskice! Ajdemo si pomoci zajednickom podrskom,pisimo si,krenimo od danas a ne od sutra-zajedno smo jace! Sta mislite da osnujemo nekakav novi forum ili barem mijesto za diskusije-ako to vec i ne postoji u zdravoj kravi ili negdje drugdje....! Javite se-bilo
…prikaži još! bi mi drago...! Vec sam izgubila 2 kg(znam da je to voda,ali motiviranija sam,za nastavak dijete),cak vozim ponovno bicikli po pola sata svako jutro.....Jucer mi je bilo gadno,mislila sam cijeli dan kako da odolim pomfritu sto su klinci imali za rucak-ali uspijela sam,a o cokoladi sam sanjala cijelu noc,sto su oni sinoc poslje vecere uz igranje -covjece ne ljuti se,smazali uz slast !A-i same znate kako su ukusne Svicarske cokoladice,praline. Nisam se naljutila,nego sam bila bijesna-jer nisam ju ni okusala!
ajmo blackrose76!!!bas bi to bilo dobro!!!drago mi je zbog 2kg!!!samo tako nastavi!!!!ja od ponedjeljka krecem na dijetu zato sto sam se taman vratila s puta pa moram sve sredit da se skoncentriram!!!ajde nekako da se dogovorimo!!!!!!!!!!1
Ja sam isto nakon druge trudnoce imala problema (jos nisu gotovi) sa viskom kilograma. Cak i prije trudnoca sam se jedva kontrolirala sto se tice slatkog ali sam trenirala kosarku pa uopce nisam mislila da imam problem. Kada sam zbog
…prikaži još!g djece, manjka vremena prestala trenirati ........buuuuuum pa 30 kila viska. Da vam pravo kazem ja sam uvijek mislila da se oni ljudi sto pojedu jednu kockicu cokolade i ostave drugo za sutra pretvaraju ali izgleda da zaista ima ljudi koji nemaju potrebu da pojedu cijelu tablu. Znam i meni je to bio totalni sok. Da skratim pricu nasla sam knjigu na Amazon-u zove se The Sugar Addict's Total Recovery Program i napisala ju je zena koja je magistrirala na pomaganju ovisnicima. Jer navodno zbog toga sto su nam receptori raznih hormona drugaciji od onih u 'normalnih' mi ne mozemo reci ne slatkoj hrani (u to spada pecivo,kroasani i ostalo). Uglavnom, zena predlaze oporavak u sedam koraka. 1. Jedi dorucak sa proteinima (integralni tost sa kikiriki maslom) 2. Pisi sto jedes i kako se osjecas 3. Jedi tri obroka dnevno s proteinom + povrce voce 4. pocni jesti smedje umjesto bijelog (kruh, pasta) 5. Svaku noc prije spavanja treba pojesti pola ili jedan krumpir (pecen, kuhan nema veze) ali sa korom jer to regulira neke te hormone koji nas poticu na prejedanje
6. kad sve ove korake polako savladas onda mozes poceti polako vjezbati ili raditi nesto sto vas veseli
Ja sam ovo probala i dobro mi je islo ali sam onda prestala pisati i dosao je Bozic i......sad sam opet na pocetku......Neke dobre promjene sam primjetila ....iako mi se uzasno cinilo da jedem kikiriki maslo moram priznati da dorucak (bio i bio kikiriki maslo i mlinar 2 integralna toasta) me drzi bez problema do 12-1 i onda ne jedem kao vuk za rucak .....sto je fina promjena ..............Ne znam, valjda je ovo neki put prema pametnijoj prehrani jer vise na dijete ne idem..........izgubis, vratis , izgubis, vratis. Zelim biti dobar primjer svojoj djeci. Svima sve najbolje i postaj te i dalje.
Vidim da svima u glavi ruju iste misli. Također imam viška kilograma, isprobala sve žive, moguće i nemoguće dijete, probala Herbalife, skinula 20 kg, sve vratila natrag.Probala UN i razne druge, skinula kile, kad god sam se vratila istoj prehrani,
…prikaži još! eto mojih kila natrag. Konačno sam došla do spoznaje da je zaista najvažnije sjesti na taj sobni bicikl ili orbitrek svaki dan barem 30 min., jer od 18 g., od faksa, pa i sad na radnom mjestu sjedim po cijele dane. Bitna je i prehrana, mislim ne mogu se trpati sa svim mogućim, ali zato nemam kod kuće nutelu ( to nikako), ne kupujemo grickalice, nemam čips, nemam coca colu, sve što bi me moglo dovesti u napast nemam u svojem frižideru. I najbitnije 3 glavna obroka, i 2 međuobroka,a kad si baš zaželim nešto, tipa čokoladu, uzmem barem 1 red, jer inače mogu tjedan dana opsesivno misliti na tu čokoladu.
Nije da sam jako uspješna, ali trudim se.
da kile se lako vracaju zato sto se ne pazi poslje dijete sta se jede nego se natrpava i misli d sad ako si skinuo mozes jest sta ti srce zazeli!!!ali to je velika varka,vlatkah kolko ti je trebalo da
…prikaži još! skines tih 20 kg???
Trebalo mi je punih godinu dana, doduše bilo je to pred 7 godina, nakon faksa. Ono konačno sam imala vremena upravljati sa samom sobom i svojim vremenom. Paziti nahranu, osobito na početku, kasnije ne toliko. No, imala sam vremena svakodnevno
…prikaži još! se kretati.Tada sam probala UN dijetu. No, eto me 7 godina poslije, ponovo 20 kg teža ( treutno 18kg ), ponovo na istom.Također sam na dijetama od puberteta. Zapravo, stalno sam na dijeti, više od polovice svojeg života. Zato, sada kad sam isprobala sve, odlučila sam jesti sve ( i čokoladu, makar ju sad nisam taknula punih 16 dana), ali u umjerenoj količini. I čvrsto sam odlučila, ako mi se koji dan bude sviđalo pojesti, pa makar i cijelu čokoladu, neću imati grižnju savjesti.
to je istina nijedna dijeta nemoze pomoc kad sve vratis,zato i je dobro u malim kolicinama ali jesti i čokoladu i sve!!!ja sam se u trudnoci udebljala 25kg i sad pokušavam vratit sve to na pocetak ali nikako da se
…prikaži još! pridrzavam probacu jos sa herbalaifom pa cemo vidit!
Bog,Ayurveda! Momentano se nalazim na proteinskoj dijeti i osjecam se dobro,ali bi voljela nesto vise saznati o "tvom "nacinu prehrane,molim te da mi posaljes mail na moju Adresu---n.juric@bluewin.ch . Hvala unaprijed ! Pozdrav iz Svicarske !
Svaka moja dijeta završi prejedanjem, što da radim?
Komentari 43
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.