Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Draga Dunja, ovaj odgovor zanemari ako želiš smanjiti kolesterol.......dakle, izbaciti treba sve žitarice jer su one glavni uzrok kolesterolu a ne jaja, meso i masnoća!!! Razmisli malo, ljudi nikad u zadnjih 50 godina nisu jeli manje mesa, jaja i maslaca
…prikaži još!a i tzv. loših masnoća a imaju najviše slučajeva visokog kolesterola. pa to su nam sve napravili zato da idemo u ljekarnu i trošimo njihove lijekove...... za više informacija posjeti blog istineilaziohrani.blogspot.com........i sretno !!!
evo samo nekoliko savjeta: za pocetak, molim svih da zanemare mirabelin komentar. nema nikakve veze sa zdravim razumom. ljudi u zadnjih 50 god najvise i jedu mesa, masnoca i jaja, rafiniranog brasna i secera. treba jesti puno cjelovitih zitarica, lana,
…prikaži još! maslinovog ulja, vit C i malo crvenog vina. to su prirodne namirnice koje ce smanjiti LDL, a povecati HDL.
drugo, crvenu rizu ti nikako ne bih preporucila, ima djelovanje slicno jednom sintetski dobivenom statinu (lovastatinu) koji od svih lijekova te skupine ima najlosija svojstva.
mislim da su u tvom slucaju najveci krivci slatkisi i da ako se njih rijesis (i budes konzumirala gore navedene namirnice) ne trebas koristiti nikakve lijekove niti dodatke prehrani. lp
Što je OVO? Ja imam 55kg, 46 god i 160cm visine i ukupni kolesterol mi je 14.8. TO je povišeni kolesterol a ne 5.8!!! Pijem sortis od 20mg i s njim održavam razinu kolesterola 6-7. A ovakve priče su mi
…prikaži još! poznate okd kolegica s posla koje bi na 3-mjesečno bolovanje, pa opet zbog 5.8!!!
dakle, nateri, zašto bi svi zanemarili moj komentar a uzeli u obzir tvoj??tko kaže da si ti u pravu a ja ne?? ja govorim iz vlastitog iskustva i onih oko mene prema tome znam zašto sam i što sam napisala........jednog
…prikaži još! dana ćeš i tivjerojatno doći na moje, a dotad sretno !!!!
možda zato što sam se školovala kako bih mogla davati ljudima savjete o zdravlju. naravno, to nitko nije mogao znati, ali eto. naravno, izbor svakog pojedinca je hoće li se prikloniti new age filozofijama gdje ljudi primarno znanja skupljaju s
…prikaži još! interneta od sumnjivih izvora, ili osobama koje su za to o čemu govore provele nekoliko godina nad knjigama o anatomiji, fiziologiji, biokemiji, molekularnoj biologiji, farmakologiji, patofiziologiji...
poštujem, farmaceutska industrija, kao i prehrambena postoje tu kako bi zaradile, ali na fakultetima zdravstvenog područja vas izmedju ostalog uče kako te prijevare prepoznati i upozoriti ljude na njih, a ne kako zaradjivati na ljudima. humanost nije posve izumrla.
I sama imam jako visok kolesterol, varira oko 9, a sedam godina sam vegetarijanka i ne pušim, nemam viška kila i hranim se zdravo. E sad, koliko može prehrana pomoći.. možda 10%, ali motivacija za zdravu prehranu je u boljem
…prikaži još! osjećanju, boljoj kondiciji, zdravijoj koži i ostalome..
u cijelom ovom clanku, dunja prica o visokom HDL kolesterolu a ne trigliceridima, i tko god je samo odslusao endokrinologiju i metabolicke bolesti znati ce da se u slucaju obiteljske hiperkolesterolemije dijetom moze skinuti max 10% (pa cak i oni
…prikaži još! koji nisu studirali)
a ako se vec prica o hrani, to bi moglo znaciti da su i trigliceridi povecani? dunja ne prica o tome.
osobno od moje dvadesete imam jako visok kolesterol (ponajvise HDL) dok su mi trigliceridi na nizoj granici. btw, bila sam kvazi vegetarijanka 12 godina i jela jedno do dva jaja na tjedan, bez svinjetine i maslaca (piletinu mozda jednom mjesecno i nesto ribe). zadnjih 5 godina jedem cak i crveno meso i moj kolesterol je identican.
s druge strane smjesno je tvrditi da zitarice uzrokuju kolesterol. u kojem dijelu zitarica ga tocno ima?
Na endogeni kolesterol gotovo da uopće ne utječe kolesterol konzumiran u namirnicama, već kakve masnoće se unose u organizam. Dakle jaja (žumanjci) se mogu jesti bez problema, to su nekakva najnovija istraživanja. I sama imam "povišen" ukupni kolesterol (6 mmol/l),
…prikaži još!, ako redovito uzimam riblje ulje (omega3) uspijem ga malo srušiti ali bojim se za želudac, teško pada na želudac.
Profil masnoća bi trebao biti ovakav: zasićene masnoće iz ŽIVOTINJSKIH izvora 30%; nezasićene masnoće omega 6, omega 9 iz biljnih izvora (30-40%), omega 3 masne kiseline iz biljnih i životinjskih izvora. Kolesterol iz namirnica je također potreban za normalno funkcioniranje organizma (hrana za srčani mišić i proizvodnju steroidnih hormona u organizmu).
Mislim da je problem današnjeg svijeta što veći dio ljudi jede samo industrijski prerađene masnoće i masnoće iz životinjskih izvora, a drugi jedu samo biljne masnoće i omega3 (primjer Azre). Jedni jedu previše masnoća, a drugi premalo ukupno. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba jesti sve pomalo i što prirodnije.
Osim toga sam kolesterol sam po sebi ne mora ništa značiti, poznavala sam čovjeka koji je 20 godina bolovao (3 od toga umirao ) od koronarne bolesti (začepljenje krvnih žila), a cijelo to vrijeme je imao dobar profil kolesterola.
Mršavljenje uz visoki kolesterol
Komentari 9
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.