Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Ostavi svoj komentar, napiši nam što najviše voliš pripremati za zimnicu i možda osvojiš kuharicu ''Zimnica'', autorice Tončike Cukrov u izdanju Planetopije. Komentirati možeš do ponedjeljka, 26.rujna, a 5 najkreativnijih registriranih korisnika osvajaju kuharicu Zimnica!
Vrlo rado bi probala ove krasne recepte za zdravu zimnicu i naravno bila presretna kad bi dobila ovu knjigu.
Mislim da bi mi olakšala moj rad u kuhinji.
Lijep pozdrav.
Najviše za zimnicu volim pripremati marmeladu od šljiva, višnja, trešnji i marelica mmmm :) sve fino slatko i tako dobro... a sve domaće iz vrta.. te ajvar i kiselu crvenu papriku.. Zajedno ja i moja mama uživamo kad pripremamo ovu
…prikaži još!u bogatu i slasnu zimnicu.. ipak se treba pripremit za nadolazeću zimu....
Nisam baš vična mudrovanju,ali mama pomaže!Najfinije što volimo u obitelji jest grah salata te pečene paprike,spremimo u staklenke,i spremno dočekujemo zimu!A od slatkoga fini pekmez od domaćih plavih šljiva!
Moj dosadašnji trud oko zimnice je bio raspitivanje u krugu dragih mi ljudi tko šta priprema, i naravno nakon svih informacija (ljudi se vole hvaliti kad nešto sami naprave) slijedi žicanje, i eto tako sam svaku zimu imala domaći ajvar,
…prikaži još! pa krastavčiće, a o pekmezu da ne govorimo...Pošto je svima dojadilo moje višegodišnje žicanje i odgađanje za učenjem ovo bi bila dobra prilika za početak :)
Iako mi je tek 20 godina obožavam raditi zimnice, a najviše znanja i iskustva sam stekla od svojih baka. Najviše volim raditi razne vrste marmelada, a definitivno mi je najdraža marmelada od šljiva i jabuka. Obavezno volim dodati i razne
…prikaži još! začine u marmelade, kao npr.cimet koji se odlično slaže uz jabuke i šljive, štapići vanilije koja savršeno ide u marmeladu od malina te zvjezdasti anis.
Još kad bih dobila ovu super kuharicu bila bih presretna jer bi mi sigurno pomogla u stvaranju novih i maštovitih recepata za hladne zimske dane!!! ;)
Mirisi domaće zimnice.... Period kasnog ljeta,u našem domu rezerviran je za pravljenje domaće zimnice..A spremamo je nečete vjerovati..ja i moj 8-godišnji sinčić :)Svi ti prekrasni mirisi,ukuhanog povrća,octa,začina koji se šire posvuda, stvaraju mi poseban osjećaj topline,..iako je podosta posla oko
…prikaži još!ko pripremanja,sve je to zadržalo onu čar tradicije,i same spoznaje da je domaće uvijek najukusnije.
Pošto nemam puno iskustva sa zimnicom jer sam još mlada ,koliko sam skužila najlakše mi je kiseliti krastavce jer oko njih ima najmanje posla i zahtjevaju jako malo vremena tako da mi je to glavna zimnica koju pravim. Malo truda
…prikaži još! i muke a imas salatu preko zime :) Ne moram prebirati po receptima i traziti recepte
Bilo bi lijepo kad bismo obilje ljetnih plodova mogli koristiti cijelu godinu. Nažalost, to nije baš uvijek moguće. Dio toga moguće je ipak sačuvati spremajući zimnicu. Ja najviše volim raditi slatku zimnicu, pekmeze od raznih vrsta voća i povrća, ali
…prikaži još! i razne vrste salata koje mi zimi najviše nedostaju.
Moram priznati da je dosadasnjih godina moje spremanje zimnice ostajalo samo u planiranju...uvijek bi mi nesto iskrsnulo...do ove godine...kupila sam od bake na trznici domace pomidore, sljivarice, izabrala sam one najsitnije i najzrelije...izrezala sam ih na pola, posolila s krupnom
…prikaži još! morskom soli i na plehu iz pecnice susila ih na dalmatinskom suncu svog balkona na 6. katu...nakon par dana je sav sok ispario a pomidore sam u teglici poslaga po slijedecem rasporedu:malo osusenih pomidora pa malo kupanja u maslinovom ulju, pa malo cesnjaka i listova svjezeg bosiljka (s onog istog balkona) i tako do vrha teglice...teglica je i dalje na tamnom mjestu, sad vec i par drugih s raznim kombinacijama, u jednom je pepperoncino, u drugoj samo cesnjak, u trecoj samo bosiljak...muz mi je redovito teglicama u "viziti" i jedva ih cekamo otvoriti...tko zna..mozda se iduce godine bacimo i na slatke teglice...
Moja je obitelj godinama uživala u zimnici koju je spremala baka. Na žalost, nedavno smo ostali bez nje, pa ću ja morati preuzeti taj zadatak. Ne želim razočarati djecu, pa bi bilo dobro da učim iz ove prekrasne knjige. Nadam
…prikaži još!m se da će i moji unuci jednog dana govoriti: "Moja baka zna najbolje", a ja ću ovu knjigu s radošću prepustiti mlađoj generaciji.
S obzirom na obveze i užurbani način života neki su možda odustali od svoje domaće zimnice, ali ja nisam.Ovo ljeto je moja mama radila pekmez od marelica i pekmez od breskvi (hvala mama) dok sam se ja namjerila na lubenicu
…prikaži još!icu pa sam radila pekmez i ušećerene kore od lubenice,pekmez od
izabele grožđa,slatko od ruža,žele od šljiva i breskvi,pekmez od bijelog muškata i jabuke
je upravo u tijeku,a dunje u vrtu se čekaju da dozriju.Jagode smo uglavnom jeli ove godine svježe
i u kolačima pa je pekmez izostao,višnja je slabo rodila pa je i taj pekmez izostao.U planu je još
klasičan pekmez od šljiva,a u skoroj budućnosti jabuka&dunja,naranča,kiwi,banane,ušećerene kore od naranče.
Sve nekak po sezonama i kalendarski.
Od slane zimnice sa polica u špajzi se smiješe ukiseljene rezane paprike,paradajz paprike,
slatki feferoni,krastavci i cikla,domaći kečap,sataraš za zimu,cherry rajčice u maslinovom
ulju. Slijedi još kiselo zelje koje radimo suprug i ja zajedno (on radi,ja zabušavam),
naravno i ajvar.S obzirom da je i spremanje začinskog bilja dio zimnice treba ga spomenuti.
Bosiljak,peršin,celer,šnitlau,vegeta,majčina dušica,kadulja,menta,kopar,chili papričice,
dio sam sušila,dio smrzavala,a dio je još u vrtu.
Još samo par rečenica zašto volim spremati zimnicu;
1. jer ima puno voća i povrća na placu po pristupačnim cijenama
2. jer ponekad u vrtu dozrije voće ili povrće koje se ne pojede odmah
3. jer imam puno praznih staklenki i boca koje tak zgledaju tužno kad su prazne
4. jer želim da moja djeca jedu zdravu i domaću zimnicu bez umjetnih konzervansa i aditiva
koje će se (nadam se) sjećati i kad odrastu
5. jer želim sačuvati obiteljsku tradiciju i prenijeti je na svoju djecu
6. jer baš volim kad nešto napravim na svoj način
7. jer je domaća zimnica jeftinija
8. jer znam da je zdrava (osim ak me kumice ne lažu i deklaracije iz dućana)
9. jer znam da je spremljena na moj provjereni način
10.jer želim biti dobra domaćica
11.jer.........i tako dalje
U mojoj obitelji je zimnica hit - skupimo se svi i zasučemo rukave! U vinogradu se družimo i pripremamo zdrave namirnice za zimu. Moji favoriti su pekmezi (od šljiva i marelica) i ajvar. Ponekad nam se pridruži i vjeverica sakupljajući
…prikaži još! orahe. Svi se brinu za svoju obitelj!
moj omiljena zimnica je turšija jer obiluje svim i svačim gotovo svi je voole papati također nisu za odbaciti ni paprike punjene kupusom u ulju mmmmm :) i marmelada od breskvica (sitnijih) i malo lošijih...to je dokaz da se sve
…prikaži još! može u nešto iskotristiti ,a ne bacati .................
Jako cijenim plodove razne što priroda nam pruža,i zato se trudim uvijek imati raznoliku zimnicu od povrća i voća.I kada nije sezona nekih vrsta povrća i voća , ja ih puno imam u svojoj smočnici. Uživam spravljati zimnicu koju voli
…prikaži još!li cijela obitelj,ona mi daje jedan predivan osjećaj ,,domaće atmosfere i ugode,,
Kiseli krastavci
5 kg krastavaca za kiseljenje
preljev:
2 litre vode
1 litra alkoholnog octa
6 žlica soli
5 žlica šećera
papar u zrnu
Kisele paprike
5 kg očišćenih paprika ( žutih babura )
preljev:
2 litre vode
1 litra alkoholnog octa
6 žlica soli
Miješana salata za zimu (meni omiljen)
Tanke neoguljene krastavce nasjeći, posoliti i ostaviti u veću posudu. Ne pretanko na trake isjeći, paprike babure. Crveni luk narezati na kolute i posoliti. Zelene rajčice isjeći na četvrtine, a sasvim sitno nasjeći poluzelene crvene rajčice. Cvijet cvjetače skuhati dopola i iskidati na komade. Mlade mahune, očistiti, isjeći na komade i dopola skuhati. Tanje mrkve i korijen peršina očistiti i prokuhati. Može se dodati i plavi patlidžan bez sjemena, koji treba isjeći na sitne kocke i ofuriti u vreloj vodi. Sve povrće treba staviti u zasebne posude, posoliti i ocijediti od vode. Pristaviti na štednjak da se ugrije dobro, ( za teglu od 3 litre) 1 litru vode, 3 žlice soli, lovorov list, krupnog papra, 1 žlicu koncentrirane octene kiseline. Povrće redom slagati u dublju posudu, pa preliti pripremljenom tekućinom. Tako ostaviti da stoji 2—3 sata. Kušati, ako nije dovoljno slano i kiselo, dodati soli i octene kiseline. U tegle redom slagati mrkvu, peršin i crvenu baburu, ali paziti da sve bude uredno i lijepo složeno. Pri slaganju ne treba zelenje ocijediti od vode kojom smo ga nalili jer se drugom vodom neće nalijevati. Staklenke ne puniti do vrha neko ostaviti 1 do 1,5 cm, hermetički ih zatvoriti i spremiti na tamno mjesto. Miješana salata za zimu je osvježavajuća salata koju možete servirati uz razna jela.
Marmelada od šljiva i bazginih boba
2 kg šljiva,
1 kg probranih bazginih boba
na 1 kg voćne kaše 75 dag šećera
Šljivama izvadimo koštice i, ako želimo, krupno ih narežemo. Pomiješamo ih s bazginim bobama i skuhamo. Kad se smjesa raskuha, počnemo dodavati šećer. Neprestano miješamo da se šećer što prije otopi a marmelada ne zagori. Dovoljno gustom kašom napunimo ugrijane staklenke i odmah zavežemo.
Evo nekoliko vrijednih savjeta za pripremu zimnice:
Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.
Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće).
Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte.
Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka.
Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla.
Ako je pekmez ili džem prerijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte.
Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva.
Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu.
Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom.
Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu i tamnu mjestu.
Imam svoj vrt u kojem uzgajam voce i povrce. Vjesta sam u pripremi raznih marmelada (ove godine radila sam marmeladu od kruski, kupina, sljiva, smokava) i sirupa (metvica, kupina). Medjutim, kad je o povrcu rijec, moj maksimum je zaledjivanje svjezeg
…prikaži još! povrca za zimnicu. Htjela bih se usavrsiti i u kiseljenju paprika, balancana, i tko zna koji jos sve delicija koje ova knjiga otkriva. Nadam se da cete me usreciti jednim primjerkom - obecavam, odmah se bacam na posao! :)
Pripremi zdravu zimnicu bez konzervansa
Komentari 40
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.