Kao kronični bolesnik koji gotovo da i nema imunitet, od najveće su mi važnosti 2 voćke koje konzumiram ovisno o godišnjem dobu: ARONIJA u toplim mjesecima (živjeli grmovi u vrtu!!) i LIMUN u hladnim mjesecima kojeg iscjedim i popijem kao limunadu. U slučaju nedostatka voća ili moje lijenosti :) kupi C vitamin kao suplement. :)
U zadnjih pet godina kako sam prešao na vegetarijansku odnosno pescetariansku prehranu nemam apsolutno nikakvih problema sa imunitetom,što ranije nije bio slučaj.Riba dva puta tjedno,raznoliko povrće i voće koje sami uzgajamo pošto živimo na selu,tako da ni preko zime nemam problema što se namirnica tiće.Ako ništa drugo barem nam je špajza uvijek puna raznog ukiseljenog povrča i salata,sataraša... a tek pekmezi i džemovi od šljiva,kupina,aronije,sokovi od višanja,bazge...mislim da je vrijeme da prestanem sa nabrajanjem,ako me netko traži,ja sam u špajzi.
u svim salatama koje svakodnevno jedem obavezno je prisutna svježa paprika koja obiluje C-vitaminom. Također u zimskim mjesecima jedem kiseli kupus nekoliko puta tjedno a u toplijim mjesecima obavezno jedem svježu kupusnu salatu. Pijem puno soka od bobičastog voća (borovnice, ribizl, šumsko voće, brusnice i slično). Pijem limunadu svako jutro i jedem naranče.
Svaki dan jedem raznovrsnu i zdravu hranu a ponajviše sljedeće namirnice: kivi, naranče, limun, mandarine, šipak, višnje, crni ribizl, dinju, kupus, krumpir, papriku, brokulu, peršin, šparoge, feferone, kamenice, mlijeko, a od mesa – janjeći mozak te svinjsku, goveđu i pileću jetricu.
Nakon terapije kortikosteroidima koji su mi totalno uništili imunitet, morala sam sama nešto poduzeti da ga ojačam i vratim na "staro". Prije svega promijenila sam način prehrane! Dnevno u organizam unesem barem kilogram sezonskog voća i povrća te obavezno šaku tamnog bobičastog voća (iz zamrzivača)ili pak od njih pripravljenih sokova. Sokove i sirupe pravim sama, a kao jedan od najboljih pokazao se sirup od bazginih bobica. Sirupe ne zaslađujem šećerom, već steviom. Odnedavno često radim i smothie. Nema tog voća ili povrća koje se ne može izmiksat u fini smothie - zdravlje i uživanje u istoj čaši.
sook sokić ja tebi kažem bokić :)
rado bih te pila svakoga dana
bit ćeš uz lisnato povrće i naranđe moja svakodnevna hrana :)
sadržiš sve što meni boležljivoj treba
zahvaljivat ću zdravog kravi svaki dan
ako treba :)
Kad imunitet padne, pa svakakvi virusi napadnu organizam, onda je najbolje piti ovakve prirodne sokove. Kad bih ga dobila moji problemi sa imunitetom bi se riješili, a simptomi alergija bi bili slabiji te bi ja mogla normalno funkcionirati, zato će meni Zdrava krava u tome pomoći :)
Crveno svjetlo u vidu herpesa na usni, znak je da mi je imunitet značajno pao i da pod hitno treba nešto poduzeti da ojača. A onda počinjem sa pojačanim unosom svježeg voća i povrća (favoriti su mi bobičasto voće i zelje (pogotovo kiselo), prirodnih sokova, pripravaka za jačanje imuniteta i sl...I začas sve opet bude po starom.
Prirodno sam anemična, ali mislim da se moj organizam naviknuo na to. Savršeno nas dva funkcioniramo. A kako bi ga ujutro potaknula na to, dam mu šumeći vitamin C rastopljen u 2 dcl mlake vode ( to mi je ostalo iz razdoblja kad sam pila željezo na prazan želudac).
Uz malo znanja, volje i savjeta Zdrave krave nije se teško hraniti zdravo, ali treba dosta mašte i vremena kako svojim ukućanima servirati uvijek ono što vole i žele jesti a da bude i zdravo , puno C vitamina.
Trenutno jedem svako jutro naribanu sirovu mrkvu sa limunovim sokom
i super je.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji