Svakom od nas je potreban u velikoj mjeri vitamin c radi zdravlja kože i kose te jačanja imuniteta.Ja ga nastojim nadoknaditi uzimanjem
limuna, te voća koje sadrži vitamin c. Unaprijed se zahvaljujem.
Najbogatiji izvor vitamina c su raznoliko voće i povrće. To su prije svega agrumi (naranče, mandarine, limun), šipak, višnja, crni ribiz, lisnato povrće, kupus, krumpir, paprika i dr. Ja sve to jedem ali uvijek imam nedostatak vitamina C. Probala sam i šumeće tablete ali ni to mi nije dovoljno bilo. Imala sam neke operacije pa sada pravim razno razne sokove od voća i povrća, kuhinja uvijek zamazana sa svim tim korama ali mora se. Biotta sok bi baš voljela probati.
Pošto živim na selu, imamo vlastiti vrt u kojem ima raznog povrća i voća. A što je zdravije, sočnije i bogatije vitaminima od plodova iz vlastitog uzgoja? Nema nikakvih kemikalija, dodataka i svih onih štetnih i sumnjivih supstanci o kojima možemo čitati po dnevnom tisku. Ja obožavam svo voće i povrće, svaki dan pojedem barem jednu voćku, a u sezoni pravimo sokove i pekmeze od onoga što nam priroda da. Tijelo pamti i kako mu daš, istom mjerom će ti vratiti. Preko ljeta se treba napucati vitaminom C, tako da naš imunitet bude spreman za zimu i da nas može obraniti od prehlada i viroza.
Budući da sam student sa poprilično skromnim budžetom mislim da svom tijelu definitvno ne osiguravam dovoljno ovog dragocjenog vitamina. Trudim se jesto što je moguće više voća i povrća, ali zbog fakultetskih obaveza rijetko kada stignem nešto i skuhatai pa većinom pojedem nešto brzo i nedovoljno hranjivo.
Tijekom cijele godine trudim se jesti dovoljno sezonskog voće i povrća, a osobito ljeti kada obožavam praviti shakeove i smoothieje od raznih vrsta voća: ribizla, malina, naranči, višanja i kupusnjača koje su pune vitamina C. Okus je odličan a to je jedini način da unesem toliku dozu vitamina C kroz povrće i voće. Zato, samo prirodno i zdravo!
Proljeće je prigoda za smoothie od svježih jagoda;
Ljeto je prilika za salatu od crvenih paprika;
Jesen čim zaživi, vrijeme je za svježi kivi;
Zima je zato pravo doba da se Biotta sok proba!
zimi uvijek kisli kupus jedem kao salatu, a čim je toplije jednu limunadu dnevno za osveženje i energiju.
Svako jutro kad se ustanem,popijem čašu vode sa pola limuna.Sama uzgajam povrće pa imam salate,luka,rotkve,paradajza,krastavica itd i ništa nije prskano.Imam i nešto voća.Trudim se jesti sezonsko voće i povrće i izbjegavam šećer.Kad je sezona borovnica idem u šumu i berem borovnice.
inače se trudim sebi i svojoj obitelji osigurati dovoljan unos vitamina c.Kroz zimu pijemo prirodan sok od narance i limuna,a u ljeti isto s sezonskim vocem i povrcem.Bilo bi super probati Biotta sokove te vidjeti kako oni djeluju na organizam :)
Tijekom hladnijih mjeseci svakodnevno si radim voćne salete sa mojim najdražim voćnim prijateljem kivijem tu se nađe i naranča, mandarina, ananas, i banana. U proljeće ubacujem jagode a po ljeti borovnice, kupine i maline. Važno mi je da salata bude izdašna i što šarenija.
Svako drugo jutro cjedim si sok od naranče. Ponekad si napravim vočnu salatu sa 10 vrsta voća koja su potrebna mome organizmu. Održavam svoj život zdravim jer to je veoma važno. Jer onda se osjećam sjajno u svojoj koži.
Svakodnevno ujutro popijem čašu mlake vode sa sokom pola limuna i žličicom-dvije meda.
Osim toga vrlo često kao (među)obrok konzumiram smoothie s bananom i šumskim voćem, kad je sezona - ubacim i kivi.
Zimi, kad je imunitet ugroženiji, dodatno jedem naranče, mandarine i nar. Nije dobro ni konzumirati previše citrusa jer će s vremenom teško sjesti na želudac, a i mogu prezakiseliti mokraću te stvoriti tegobe kod osoba osjetljivih moraćnih puteva. Također, kiselina iz citrusa nije baš najblagotvornija za zubnu caklinu.
Umjerenost je ključ svega, pa tako vrijedi i za konzumaciju citrusa bogatih C vitaminom.
I gotovo nikad ne konzumiram vitamine u obliku tableta - preferiram prirodni put.
Voće, voće, voće ....izvrstan je izvor vitamina C.
Ali ponekad u užurbanom načinu života sokovi, poput proizvoda tvrtke Biota mogu uvelike doprinjeti osiguravanje dovoljne koliične vitamina C jer su lako dostupni a ujedno i zdrava su zamjena prirodnom voću (onom nešpricanom i eko uzgojenom do kojeg ne možemo uvijek baš doći).
Ljubitelj sam zelenih sokova.U blender stavim sirovo zeleno povrće (list kelja,zelje,brokula,špinat) ,dodam sezonsko voće,malo đumbira,žlicu agavinog sirupa ,vode ...i to je to.Vitaminska bomba.Međuobrok mi je obavezno neko voće....uglavnom se držim toga da jedem sezonsko voće i povrće.
Svako jutro jednog limuna
na sve bolesti ja sam imuna.
Narančicu za poslije podne
da od mene virus ode.
A uveće to se zna
voća puna zdjelica.
VITAMIN C ILI ASKOROBINSKA KISELINA,
IMA GA U VOĆU I POVRĆU, A JESTI TO JE MILINA.
ZA DORUČAK U BLENDERU SMIKSAM KIVI, NARANČE ILI ŠIPAK
ZA ZDRAV OBROK SE TREBA POTRUDTI IPAK.
ZA RUČAK VOLIM BROKULU I PEČENA JETRICA,
VITAMINI I MINERALI SU POTREBNI ZA ZDRAVO FUNKCIONIRANJE ORGANIZMA-TO JE ČINJENICA.
VITAMIN C POTIČE RAD IMUNOLOŠKOG SUSTAVA,
TE BROJNE VIRUSNE INFEKCIJE SPREČAVA.
VEČERA JE SAVRŠENA UZ CRVENI RIBIZL IZ VRTA I JAGODE,
UZ VITAMIN C BORIMO SE PROTIV PREHLADE.
NAKON SVOG TOG JELA,
BAŠ SAM OŽEDNILA.
BIOTTA SOK ZA DJECU I ODRASLE S PULPOM ACEROLE.
SVI ŽELIMO ŽIVJETI D
VITAMIN C ILI ASKOROBINSKA KISELINA,
IMA GA U VOĆU I POVRĆU, A JESTI TO JE MILINA.
ZA DORUČAK U BLENDERU SMIKSAM KIVI, NARANČE ILI ŠIPAK
ZA ZDRAV OBROK SE TREBA POTRUDTI IPAK.
ZA RUČAK VOLIM BROKULU I PEČENA JETRICA,
VITAMINI I MINERALI SU POTREBNI ZA ZDRAVO FUNKCIONIRANJE ORGANIZMA-TO JE ČINJENICA.
VITAMIN C POTIČE RAD IMUNOLOŠKOG SUSTAVA,
TE BROJNE VIRUSNE INFEKCIJE SPREČAVA.
VEČERA JE SAVRŠENA UZ CRVENI RIBIZL IZ VRTA I JAGODE,
UZ VITAMIN C BORIMO SE PROTIV PREHLADE.
NAKON SVOG TOG JELA,
BAŠ SAM OŽEDNILA.
BIOTTA SOK ZA DJECU I ODRASLE S PULPOM ACEROLE.
SVI ŽELIMO ŽIVJETI DULJE I KVALITETNIJE
MI ŽENE BITI LIJEPE I MLADE, TE VITKE LINIJE.
Dragocjenih izvora vitamina C možemo pronaći u sezonskom povrću poput paprike, kupusa, brokule i češnjaka (koji k tome ima i čitav niz drugih aktivnih sastojaka za antibakterijsko djelovanje), sezonskom voću poput kupine, borovnice, maline... (tzv. bobičasto voće), neizostavnog limuna i drugih agruma. Načelno to su i moje smjernice i principi. No, pravo je pitanje, što konzumirati zimi kada se broj svježeg voća i povrća svede na minimum. Tada najbolje uskaču prirodni voćni BIOTTA sokovi, koji nude optimalan izvor vitamina C kao "obrambenog vitamina" za jačanje prirodnog imuniteta. Problem je i u tome što čak i ljeti ponekad ne možete biti sigurni da je kupljeno voće i povrće (u supermarketima i na tržnicama) posve svježe i uzgojeno na ekološki prihvatljiv način. Znamo da nepravilnim i/ili (pre)dugim skladištenjem takve namirnice mogu izgubiti veliki dio vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Zato mi nikada nije bilo teško dnevno popiti makar čašu BIOTTA soka, jer ta je čaša uvijek bila i ostala svojevrsni "osigurač" optimalnog unosa vitamina C i drugih hranjivih tvari u moj organizam. Tada i vrućinu, te sparinu lakše podnosim!
Mi imamo baku na selu, zbog koje svakodnevno imamo voće i povrće sa vitaminom C na stolu!Paprike, višnje, jagode,brokula i zelena salata..u sezoni svježe netom iz vrta ,a kad zahladi spremna zimnica nas čeka. Vrijedne ruke naše bake brinu da budemo zdravi pa tko ne bi takvu baku da hvali?:)
Svoj imunitet shvaćam jako ozbiljno, te ga jačam kombinacijom zdrave prehrane,redovitog vježbanja i dovoljno sna, te ponekad ubacim dodatke prehrani, ovisno o sezoni. To je jedini i pravi način da bi imunitet ostao jak dugoročno, što je jako važno ako želimo ostati zdravi i sretni! :)Pošto je vitamin C jako važan za jak imunitet, osiguravam ga svakodnevno kroz voće i povrće kao što su mandarine, naranče, paprika, kupus, zelena salata, nar, kivi itd.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji