Probala sam pekmez od šljiva iz ove kuharice i definitivno je naaajbolji koji sam ikad jela (ni bakin nije na toj razini;) jedan veliki mljac!
Ostavi svoj komentar, napiši nam što najviše voliš pripremati za zimnicu i možda osvojiš kuharicu ''Zimnica'', autorice Tončike Cukrov u izdanju Planetopije. Komentirati možeš do ponedjeljka, 26.rujna, a 5 najkreativnijih registriranih korisnika osvajaju kuharicu Zimnica!
Vrlo rado bi probala ove krasne recepte za zdravu zimnicu i naravno bila presretna kad bi dobila ovu knjigu.
Mislim da bi mi olakšala moj rad u kuhinji.
Lijep pozdrav.
Najviše za zimnicu volim pripremati marmeladu od šljiva, višnja, trešnji i marelica mmmm :) sve fino slatko i tako dobro... a sve domaće iz vrta.. te ajvar i kiselu crvenu papriku.. Zajedno ja i moja mama uživamo kad pripremamo ovu bogatu i slasnu zimnicu.. ipak se treba pripremit za nadolazeću zimu....
teško je odlučiti volim li više pripremati džemove od domaćeg voća koji ispunjavaju kuću svojim slatkim mirisom punim lijepih uspomena. ili promatrati kako se razina krastavaca u preši za kiseljenje smanjuje, a količina vode raste, i znati da sam spremna za zimu bez konzervansa i šećera.
a možda je još najljepše ubirati sve plodove u vrtu i znati svaki trud i svaki sastojak koji si u zimnicu uložio.
Vlasac, peršin, kopar, bosiljak. namazi od začinskog bilja, maslinovog ulja i češnjaka, pekmezi sa breskvama i mentom, šljiva, kruška, marelica . kisela paprika, krastavčići. pečena paprika i patlidžan malo se pomješa i evo ajvara. mmm kiseli vrganji i lisičice:), male teglice lučica. crvene papričice vise na zidu i suše se, a u zamrzivaču svakakvih bobica od graška i boba do ribizla i malina. a tek kompota kada se sjetim - dinja, dunja, kruška, šljiva, jabuka, a višnja tek:)) kisele i slatke fantazije:)) mmmmljac
Nisam baš vična mudrovanju,ali mama pomaže!Najfinije što volimo u obitelji jest grah salata te pečene paprike,spremimo u staklenke,i spremno dočekujemo zimu!A od slatkoga fini pekmez od domaćih plavih šljiva!
Prošle godine na sam spomen zimnice,meni je bilo muka.Nisam znala što bi nekom rekla kad bi me pitali dali sam što radila za zimnicu,uvijek sam se krpala teti za koju teglicu krastavca,cikle pekmeza..itd..
Ove godine dala sam si truda,prvi pekmez sam radila za vrijeme dok je bila sezona jagoda.Za moj početak i neznaje napravial sam svoje prve 4 teglice prefinog pekmeza koji je nestao u tren oka.Bila sam sama na sebe ponosna kako mi je prvi moj pekmez bez ičije pomoći uspio.
U 7mj smo bili na moru,počele su se brati smokve,došla sam na ideju da bi mogla raditi džem od smokvi.Svi su mee malo čudno gledali kad sam im rekla svoju ideju,ali nisma popustila svojem naumu iako su svi rekli da sam luda.
Sa 2kg smokva sam se namučila oko čišćenja,pa onda kuhanja.Ispalo je 10teglica,naravno ne moram reći ja kao obožavateljica smokva da je uspio fantastično.Onima koji su govorili da sam luda dala sam na poklon tj na probu malu teglicu.Ostali su oduševljeni.
Ove godine pošto sam početnica za zimnice držat ću se teme pekmeza i džemova.A iduće godine več sam rekal mužu da ću si dati truda ,raditi ajvar,kisele krastavce,ciklu.Kraja kod mene neće biti.Veselim se.Treba imati samo puno volje i malo vremena i sve će uspjeti :)
Ove godine mogu napisati da obožavam raditi pekmeze,a vjerujem da ću već iduće godine moći napisati kako volim sve radiit za zimnicu :) :)
Nepravim zimnicu ali kad bi dobila ovu kuharicu ''Zimnica'' možda bi se potrudila nešto napraviti iz te kuharice.
Moj dosadašnji trud oko zimnice je bio raspitivanje u krugu dragih mi ljudi tko šta priprema, i naravno nakon svih informacija (ljudi se vole hvaliti kad nešto sami naprave) slijedi žicanje, i eto tako sam svaku zimu imala domaći ajvar, pa krastavčiće, a o pekmezu da ne govorimo...Pošto je svima dojadilo moje višegodišnje žicanje i odgađanje za učenjem ovo bi bila dobra prilika za početak :)
Iako mi je tek 20 godina obožavam raditi zimnice, a najviše znanja i iskustva sam stekla od svojih baka. Najviše volim raditi razne vrste marmelada, a definitivno mi je najdraža marmelada od šljiva i jabuka. Obavezno volim dodati i razne začine u marmelade, kao npr.cimet koji se odlično slaže uz jabuke i šljive, štapići vanilije koja savršeno ide u marmeladu od malina te zvjezdasti anis.
Još kad bih dobila ovu super kuharicu bila bih presretna jer bi mi sigurno pomogla u stvaranju novih i maštovitih recepata za hladne zimske dane!!! ;)
Mirisi domaće zimnice....
Period kasnog ljeta,u našem domu rezerviran je za pravljenje domaće zimnice..A spremamo je nečete vjerovati..ja i moj 8-godišnji sinčić :)Svi ti prekrasni mirisi,ukuhanog povrća,octa,začina koji se šire posvuda, stvaraju mi poseban osjećaj topline,..iako je podosta posla oko pripremanja,sve je to zadržalo onu čar tradicije,i same spoznaje da je domaće uvijek najukusnije.
Pošto nemam puno iskustva sa zimnicom jer sam još mlada ,koliko sam skužila najlakše mi je kiseliti krastavce jer oko njih ima najmanje posla i zahtjevaju jako malo vremena tako da mi je to glavna zimnica koju pravim. Malo truda i muke a imas salatu preko zime :) Ne moram prebirati po receptima i traziti recepte
Bilo bi lijepo kad bismo obilje ljetnih plodova mogli koristiti cijelu godinu. Nažalost, to nije baš uvijek moguće. Dio toga moguće je ipak sačuvati spremajući zimnicu. Ja najviše volim raditi slatku zimnicu, pekmeze od raznih vrsta voća i povrća, ali i razne vrste salata koje mi zimi najviše nedostaju.
Moram priznati da je dosadasnjih godina moje spremanje zimnice ostajalo samo u planiranju...uvijek bi mi nesto iskrsnulo...do ove godine...kupila sam od bake na trznici domace pomidore, sljivarice, izabrala sam one najsitnije i najzrelije...izrezala sam ih na pola, posolila s krupnom morskom soli i na plehu iz pecnice susila ih na dalmatinskom suncu svog balkona na 6. katu...nakon par dana je sav sok ispario a pomidore sam u teglici poslaga po slijedecem rasporedu:malo osusenih pomidora pa malo kupanja u maslinovom ulju, pa malo cesnjaka i listova svjezeg bosiljka (s onog istog balkona) i tako do vrha teglice...teglica je i dalje na tamnom mjestu, sad vec i par drugih s raznim kombinacijama, u jednom je pepperoncino, u drugoj samo cesnjak, u trecoj samo bosiljak...muz mi je redovito teglicama u "viziti" i jedva ih cekamo otvoriti...tko zna..mozda se iduce godine bacimo i na slatke teglice...
Ja volim praviti turšiju,ajvar i kupus u paprici..Njam njam
Užitak za jesti! :D
voljela bih da imam puno više vremena za zimnicu....ovog ljeta sam zajedno s mamom spravila džem i kompot od jagoda, višanja (kad je bila sezona jagoda i višanja), zatim smo napravile ciklu, salatu od kupusa, i kisele krastavce, i da ostavile kiselile smo par teglica zelenog paradajza (jako nam je rodio ove godine, pa sam našla recepr na netu...vidjet ćemo kakav će biti)....za vikend smo napravile pekmez od jabuka, šljiva i pravile smo umak pod nazivom "salsa"...i da sušile smo šljive tako da smo dobile oko 10kg sušenog hošefa (tako se bar kod nas kaže)....i ne mogu naći drinove nigdje u prodaji ali ih tražim (kažu da su slabo rodili) a i imamo u planu praviti sok od drinova, grožđa,džus (sok od naranđe) i da pravit ćemo ajvar(to sad za vikend)......trudimo se iskoristiti svako voće i povrće koje imamo, obično pravimo u više etapa...tj kad je sezona jagoda-iskoristimo jagode (kad imamo 5 teglica mi smo happy)...i tak u više navrata......
Moja je obitelj godinama uživala u zimnici koju je spremala baka. Na žalost, nedavno smo ostali bez nje, pa ću ja morati preuzeti taj zadatak. Ne želim razočarati djecu, pa bi bilo dobro da učim iz ove prekrasne knjige. Nadam se da će i moji unuci jednog dana govoriti: "Moja baka zna najbolje", a ja ću ovu knjigu s radošću prepustiti mlađoj generaciji.
Do sad sam skuhala rajčicu 60 litara,pekmez od šljiva,ciklu i pečenu papriku koju svi obožavamo.Lijep pozdrav.
S obzirom na obveze i užurbani način života neki su možda odustali od svoje domaće zimnice,
ali ja nisam.Ovo ljeto je moja mama radila pekmez od marelica i pekmez od breskvi (hvala mama)
dok sam se ja namjerila na lubenicu pa sam radila pekmez i ušećerene kore od lubenice,pekmez od
izabele grožđa,slatko od ruža,žele od šljiva i breskvi,pekmez od bijelog muškata i jabuke
je upravo u tijeku,a dunje u vrtu se čekaju da dozriju.Jagode smo uglavnom jeli ove godine svježe
i u kolačima pa je pekmez izostao,višnja je slabo rodila pa je i taj pekmez izostao.U planu je još
klasičan pekmez od šljiva,a u skoroj budućnosti jabuka&dunja,naranča,kiwi,banane,ušećerene kore od naranče.
Sve nekak po sezonama i kalendarski.
Od slane zimnice sa polica u špajzi se smiješe ukiseljene rezane paprike,paradajz paprike,
slatki feferoni,krastavci i cikla,domaći kečap,sataraš za zimu,cherry rajčice u maslinovom
ulju. Slijedi još kiselo zelje koje radimo suprug i ja zajedno (on radi,ja zabušavam),
naravno i ajvar.S obzirom da je i spremanje začinskog bilja dio zimnice treba ga spomenuti.
Bosiljak,peršin,celer,šnitlau,vegeta,majčina dušica,kadulja,menta,kopar,chili papričice,
dio sam sušila,dio smrzavala,a dio je još u vrtu.
Još samo par rečenica zašto volim spremati zimnicu;
1. jer ima puno voća i povrća na placu po pristupačnim cijenama
2. jer ponekad u vrtu dozrije voće ili povrće koje se ne pojede odmah
3. jer imam puno praznih staklenki i boca koje tak zgledaju tužno kad su prazne
4. jer želim da moja djeca jedu zdravu i domaću zimnicu bez umjetnih konzervansa i aditiva
koje će se (nadam se) sjećati i kad odrastu
5. jer želim sačuvati obiteljsku tradiciju i prenijeti je na svoju djecu
6. jer baš volim kad nešto napravim na svoj način
7. jer je domaća zimnica jeftinija
8. jer znam da je zdrava (osim ak me kumice ne lažu i deklaracije iz dućana)
9. jer znam da je spremljena na moj provjereni način
10.jer želim biti dobra domaćica
11.jer.........i tako dalje
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji