Fitness 24. listopada 2016.

Zašto je bitno imati pravi par tenisica u teretani i izvan nje?

Foto: Guliver/Shutterstock Vježbanje kardija prije snage može biti učinkovita strategija za osiguravanje da se tijelo pravilno zagrije i pripremi za izazove vježbi snage
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tenisice treba birati prema vrsti sporta kojim se baviš, primjerice tenisice za aerobik razlikuju se od tenisica za trčanje jer moraju nuditi podršku prilikom kretanja u različitim smjerovima, dok tenisice za fitness trebaju imati ravan i tanak potplat.

Tenisice treba birati ovisno o specifičnostima građe stopala, aktivnosti i tegobama koje neka osoba eventualno ima. Ako smatraš da ti stopala nisu pravilno građena, ako imaš natiske na stopalima, ako osjećaš bol dok hodaš ili duže stojiš, ili pak neravnomjerno trošiš potplat obuće, svakako trebaš potražiti stručno mišljenje. Liječnik će utvrditi specifičnosti građe i funkcije stopala, i dati konkretne preporuke na što trebaš obratiti pozornost pri odabiru obuće. Tek kad se utvrdi kakav tip stopala imaš, možeš pravilno odabrati obuću. Primjerice, mekana obuća preporučljivija je za ljude s krutim, povišenim svodovima stopala. Povišenje ispod peta bolje je za ljude koji imaju skraćenje Ahilove tetive i bolove u stražnjoj strani pete. Ravna obuća ili čak ljevkasti potplat koristit će kod bolova u području palca stopala.
 
 | Author: Reebok Foto: Reebok
 

Ovo treba imati na umu prilikom kupnje tenisica:

 • Kupnju tenisica započni promatranjem starih, gdje su najviše izlizane te jesu li ti odgovarale po tipu, veličini ili modelu. Kupnju je najbolje obaviti u poslijepodnevnim satima ili navečer, kada su noge i stopala zadebljaniji.
 • Pri odabiru veličine pazi da kažiprst uvijek može stati iza pete kada stopalo u tenisici maksimalno pomakneš naprijed.
 • Sportsku obuću najbolje ćeš isprobati ako navučeš čarape u kojima vježbaš.
 • Ako nosiš ortpedske uloške, ponesi ih sa sobom i stavi u tenisicu pri isprobavanju.
 • 
Stopalima s visokim ristom pogodovat će tenisice s omekšanim srednjim dijelom i jastučićem u podlozi, a stopala s bolnim prednjim svodom (metatarzalgija) bit će zahvalna tenisicama s jastučićem smještenim ispod prstiju.
 • Aktivni vježbači trebaju mijenjati tenisice nakon pretrčanih 500 do 800 kilometara ili 300 sati aerobnog treninga. Ne treba se slijepo držati svog broja tenisica jer stopala rastu tijekom života, a i različiti modeli imaju i različite veličine.

 | Author: Reebok Foto: Reebok

Kako odabrati prave tenisice prema vrsti sporta?

 • Fitness - kod odabira tenisica za vježbanje u teretani najviše treba paziti na stabilnost tijela prilikom dizanja utega  što znači da stopala trebaju imati kontakt s podlogom, a to će omogućiti tenisice s ravnim i tankim potplatom. U teretani se ne trebaju nositi mekane i povišene tenisice. | Author: Promo Foto: Promo
 • Aerobik - treba birati tenisice koje daju potporu cijelom stopalnom luku i gležnju  te one koje ostavljaju više prostora u predjelu za prste.
 • Hodanje - idealne tenisice za hodanje su one s blago zaobljenim potplatom u području pete koji olakšava iskorak, s omekšanjem pod petom te čvršćim i manje fleksibilnim prednjim dijelom, u odnosu prema trkaćim tenisicama.
 • Trčanje  - obuća za trčanje može imati normalnu i povišenu petu. Ako je peta niža, pri dodiru podloge više sudjeluje prednji dio stopala, što nalikuje na bosonogo trčanje.

 • Tenis - igrači tenisa imaju velika naprezanja pri bočnom kretanju pa trebaju birati stabilniji i rigidniji potplat.
 • Košarka  - košarkašima, također više odgovaraju tenisice s manje fleksibilnim potplatama, što je mnogo važnije od povišenja oko gležnjeva za koje se smatra da smanjuju rizik uganuća, a to ne mora uvijek biti točno.
Ima i tenisica koje su savršene za svaki oblik rekreacije poput Reebok Workout TR 2.0. Ovaj ekskluzivni model tenisica možeš kupiti u svim Intersport prodavaonicama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.