Fitness 09. studenoga 2009.

Zapleši na šipki...

Pole-Dance-Zk
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinarska ekipa zdravekrave je posjetila Pole Dance Fitness studio i provjerila zašto je ples oko šipke tako popularan među pripadnicama nježnijeg spola i istražila kako pomoću senzualnog plesa na zabavan način možeš ponovno otkriti vlastitu ženstvenost i ukloniti bolove u kralježnici

Odnedavno je u Zagrebu isključivo za žene i punoljetne djevojke dostupan specifičan način tjelovježbe - Pole Dance Fitness, baziran i inspiriran S faktorom čiji je osnovni element ples na šipki, a kojeg su dodatno upotpunile i osmislile dvije mlade i uspješne žene Ana Popovčić i Margareta Biškupić.

Pole Dance Fitness razlikuje se od klasičnog S faktora po tome što se bazira na izrazito individualnom i meditativnom pristupu. Svaka polaznica otkriva svoj vlastiti način kretanja i plesni izričaj.

'Ne podučavamo koreografirani način plesa, niti ples koji prati ritam muzike, već učimo naše polaznice da nađu svoj osobni izraz i prate vlastiti ritam', ispričale su voditeljice.

'Upravo zato su na Pole Dance Fitness dobrodošle sve žene koje imaju želju za plesom, bez obzira na njihovo prijašnje plesno iskustvo, osjećaj za ritam i tjelesnu građu', objasnila je Ana Popovčić, povjesničarka umjetnosti i vanjska suradnica na Kineziološkom fakultetu za povijest sporta, koja se od djetinjstva osim baletom bavila i drugim vrstama plesa te je bila državna prvakinja u mačevanju.

Treninzi se održavaju jednom tjedno po dva sata, a trening se sastoji od tri djela – na prvom dijelu se izvode vježbe na podu, zatim se vježbaju elementi na šipki, nakon čega slijedi individualni ples. Treninzi se održavaju na Zagrebačkom velesajmu u Kineskom paviljonu.

Prvi element je fitness – sastoji se od vježbi koje su mješavina pilatesa i joge. Namijenjene su za oblikovanje tijela, izgradnju tonusa mišića i kao takve su uravnotežen spoj kardio vježbi, vježbi snage i fleksibilnosti.

Drugi element Pole Dance Fitness programa je ples - ples kao sloboda pokreta koja dolazi iz tijela. Ovakav način plesa ima za cilj da svatko pronađe vlastiti ritam, kako bi se kroz pokret oslobodila zatomljena senzualnost.

Treći element su vježbe na šipki - šipka kao rekvizit služi za spajanje prva dva elementa programa. To je spoj vježbe i zabave koji potiče ponovno otkrivanje vlastite osobnosti i ženstvenosti.

Bolovi u kralježnici

Pole Dance Fitness zbog svog integralnog pristupa pozitivno utječe na duh i tijelo, a ples na šipki već se pokazao kao vrlo dobar za žene koje imaju probleme s kralježnicom.

'Tijekom prve trudnoće, prije pet godina patila sam od velikih bolova u kralježnici'. 'Nakon trudnoće sam se počela baviti S faktorom i tek sam u drugoj trudnoći primijetila da više nemam nikakvih problema s kralježnicom, a smatram da su razlog te promjene vježbe na šipki', opisala je svoje iskustvo Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, koja se kao i Ana od djetinjstva bavi baletom i plesom.

Dvorana bez ogledala

'Dvorana u kojoj vježbamo s malim grupama polaznica je vrlo intimna'.

'U dvorani nema ogledala kako se polaznice ne bi opterećivale promatranjem vlastitih tjelesnih nesavršenosti, a to je još jedan od razloga koji pomaže da se žene prihvate onakve kakve jesu', objašnjava voditeljica.

U kojoj mjeri neka od polaznica lijepo pleše, ovisi o tome koliko je opuštena, a ne koliko dobro izvodi neki pokret. Naime, kad se netko dobro osjeća onda dobro izvodi i pokrete.

Bitna je količina uloženog rada i bez obzira na građu tijela ili prijašnje iskustvo polaznica, još se nije dogodilo da se neka žena nije uspjela okrenuti na šipki.

Najveća prepreka je strah od šipke, ali kad to uspiju svladati onda je sve puno jednostavnije.

'Na treninzima nema natjecateljske atmosfere, pokreti koji se izvode su vrlo usporeni i ženstveni, a Pole Dance Fitness jako pozitivno utječe na samopouzdanje, objasnila je Margareta Biškupić.

Program po stupnjevima

Program Pole Dance Fitnessa organiziran je po stupnjevima. Jedan stupanj traje dva mjeseca, a ima ih osam.

Ana Popovčić objasnila je da postoji i daljnji program nakon osmog stupnja koji je vrlo interesantan, ali o njemu trenutno ne želi ništa više otkrivati.

Ipak, objasnila je kako je nastao Pole Dance Fitness.

'Margaretu sam upoznala u osnovnoj baletnoj školi, obje smo se upisale na S faktor po metodi Sheile Kelly, čim je došao u Zagreb', priča Ana.

'Jako mi se svidio taj način plesa i išla sam na više različitih tečajeva u gradu. Svaki od njih mi se svidio, ali uvijek su mi nedostajali još neki elementi što me je potaklo da osmislim program s kojim ću biti u potpunosti zadovoljna', dodaje.

Ana Popovčić u prosincu planira otputovati u SAD gdje će vježbati u studijima za S faktor u New Yorku i Bostonu.

Iskustvo polaznice

Tridesetogodišnja arhitektica Iva Komljenović od rujna ove godine bavi se Pole Dance Fitnessom i ima samo pozitivna iskustva:

'Sviđa mi se kako je osmišljen cijeli koncept. Atmosfera na treninzima je intimna i opuštajuća, a smatram da je vrlo dobro što u dvorani u kojoj vježbamo nema ogledala', objašnjava Iva.

Više informacija  o Pole Dance Fitnessu saznaj na: www.poledancefitness.net ili na e-mail: info@poledancefitness.net

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.