Fitness 27. ožujka 2017.

Ulje crnog kima - sinonim za sveopće zdravlje i pomoć kod alergija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulje sjemenki crnog kima ima brojne znanstveno potvrđene farmakološke učinke, a pokazalo se i kao vrlo učinkovita pomoć kod proljetnih alergija. Istraživanja se potvrdila da uzimanje ulja crnog kima 3 puta dnevno smanjuje simptome alergije, a dobro je uzimanje započeti i prije sezone alergija, da bi se organizam pripremio na taj, za alergičare, težak period.

Ulje sjemenki crnog kima koristilo se s razlogom kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma. Dobro bi bilo priupitati se kako može imati tako različite terapeutske učinke na tako širok spektar bolesti, a naručiti ga možeš na stranici Fit zone.

Analgetski, antialergeni i antitumorski učinak

Osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki aktivan spoj timokinon (TQ) i njegove derivate za koje su znanstvenim studijama potvrđeni brojni farmakološki učinci.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Koristeći ulje crnog kima, u organizam se u prirodnom obliku unose timokinon i njegovi derivati koji svojim zajedničkim djelovanjem postižu izraziti antioksidativni, protuupalni, imunomodulatorni, antialergeni, analgetski, kemopreventivni i antitumorski učinak.

Hladno prešano ulje crnog kima

Timokinon je mala molekula i lako je dostupna svim stanicama te zbog toga ima tako ljekovite učinke na cjelokupan organizam sistemski i lokalno.

Snažno antioksidativno djelovanje timokinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikala u organizmu i povećanju aktivnosti staničnog zaštitnog sustava od oksidativnog stresa.

Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa.

Organske sjemenke crnog kima

Pospješuje disanje

Astma i ostale alergijske reakcije dišnih putova, bronhija i pluća, značajno mogu biti ublažene protuupalnim djelovanjem timokinona koji sprječava reakciju imunosnog sustava i smanjuje izlučivanje sluzi u tkivu, jednostavno timokinon iz ulja crnog kima opušta glatke mišiće i bronhije te pospješuje funkciju disanja, odnosno omogućuje nam da udahnemo više kisika.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bio ulje konoplje za jačanje imuniteta

Ova funkcija je izuzetno važna svakome tko ima problema sa astmom, peludnom alergijom, upaljenim grlom, prehladom, gripom, a pomoći će pri ostvarivanju boljih sportskih rezultata.

Timokinon sprječava i gubitak mijelinskih ovojnica oštećenih živaca ekstremiteta, mozga i leđne moždine kod multiple skleroze jer inaktivira ekspresiju gena koji potiču autoimunu reakciju i razvoj te bolesti.

Uljni macerat za smirenje

Ublažava simptome Chronove bolesti i kolitisa

Ulje crnog kima posjeduje snažno imunomodulatorno djelovanje što znači da utišava pretjeranu upalnu reakciju imunog sustava, bilo kod autoimunih bolesti ili kod alergijskih reakcija, ali isto tako pojačava oslabljen imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica koji čine prirodni obrambeni sustav protiv virusa, bakterija i gljivica.

Ulje crnog kima time značajno ublažava simptome kod npr. gripe, gastritisa i želučanih infekcija izazvanih bakterijom Helicobacter pylori te infekcija Candidom.

Terapija timokinonom iz ulja crnog kima ima i analgetsko djelovanje jer pospješuje i morfološki oporavak neurodegenerativnog živca i ublažava bol uzrokovanu oštećenjem perifernog živčanog sustava odnosno živaca ekstremiteta, čime ublažava simptome npr. išijasa,a ujedno i obnavlja tkivo živca.   | Author: PR Foto: PR

Uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica

Antitumorsko djelovanje timokinona iz ulja crnog kima posljedica je njegovog učinka na regulatorne proteine staničnog ciklusa i time uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica, daljnjim djelovanjem potiče smrt stanica raka.

Time značajno zaustavlja rast tumorskog tkiva kod raka dojke, prostate i debelog crijeva te ujedno sprječava nastanak i uništava tumorske metastaze.

Pretklinička istraživanja pokazala su i značajan kemopreventivni učinak kada je timokinon davan prije terapije kemijskim sredstvom te se tijekom terapije postigla potpuna zaštita zdravog tkiva od oštećenja u odnosu na kontrolnu skupinu.

Jednom riječju ulje crnog kima je sinonim za sveopće zdravlje.

Ulje crnog kima i brojne druge prirodne dodatke prehrani pronađi na stranicama Fit zone.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.